Zeven houdingen voor meer sensualiteit

 • Leestijd: 6 minuten
 • Jan Denecke

Jezelf liefhebben en je openstellen voor je gevoel, dat zijn de meest waardevolle ingrediënten van sensualiteit. Deze zeven oefeningen uit de Kama Sutra yoga leren je contact te maken met jezelf en je over te geven.   

Een zachte regenbui in de lente, de geur van verse hyacinten, de herinnering aan je eerste zoen; alles kan een sensueel gevoel in je opwekken. Wanneer je je zonder nadenken overgeeft aan een geur, aanraking of emotie kun je eenheid bereiken. Eenheid met jezelf, je lichaam en het moment. In het dagelijks leven is het vaak moeilijk je over te geven aan sensualiteit. We ‘moeten’ zo veel en proberen de controle te houden, waardoor we in ons hoofd gaan zitten. Maar pas als je openstaat, kun je wezenlijk contact maken met jezelf of met een ander.

Sensualiteit en Yoga

De Amerikaanse docente Amy Rose ontwikkelde de Kama Sutra yoga. Amy Rose: ‘Deze yoga maakt je bewust van je sensualiteit en seksualiteit. Je voelt je ademhaling, je strekt om de sensatie van je lichaam te ervaren. Je heupen worden losser, de borst opent zich en geeft je het vertrouwen om vanuit je hart te handelen.’

Deze zeven houdingen zijn erop gericht je zowel sterk als zacht te maken. Ze openen het hart, geven ruimte aan de heupen en bouwen aan een stevige basis. Begin bijvoorbeeld eerst met wat Zonnegroeten. Voer de oefeningen uit in een flow en adem naar de gebieden die je wilt openen. Doe je ze opeenvolgend, houd dan deze volgorde aan: Hond met heupopener, Krijger-variant, staande Blije Baby, Kikker, Boot, Kraai en Vis.

1. Boot (Navasana)

Houdingen voor sensualiteit

Geeft je de kracht en balans om met de stroom mee te varen.

 1. Ga zitten op je zitbotjes met de voeten plat voor je op de vloer. Plaats je handen in je knieholtes en strek je rug op. Leun iets naar achteren, til je voeten van de vloer en vind je evenwicht, houd je rug goed gestrekt en je borst open.
 2. Zit je in balans, dan kun je de onderbenen parallel aan de vloer brengen en de armen recht vooruit strekken. De schouders zijn laag. Ten slotte kun je kijken of het je lukt de benen volledig te strekken, zonder in je onderrug te zakken of de kracht in je buik te verliezen.
 3. Kom na een paar ademhalingen weer uit de houding.

2. Hond met heupopener

Houdingen voor sensualiteit

Opent het heupgebied en verzacht de liezen.

 1. Vanuit een Neerwaartse Hond-houding strek je op een inademing het rechterbeen naar achteren en omhoog. Flex je voet en stel je voor dat je met de voetzool de ruimte achter je wilt raken.
 2. Houd je handen allebei stevig op de mat als je het gestrekte been buigt en opendraait naar rechts. Je draait niet de borst open, alleen de heup. Houd je hoofd ontspannen.
 3. Om uit de houding te komen, breng je het been weer in lijn met het bovenlichaam. Plaats je rechtervoet weer naast je linkervoet. Herhaal aan de andere kant.

4. Kraai (Kakasana)

Houdingen voor sensualiteit

Een krachtige houding die je zacht moet uitvoeren.

 1. Ga gehurkt zitten en plaats je handen op de vloer, vlak voor je voeten. De vingers zijn gespreid en hebben een goed houvast op de grond.
 2. Ga hoog op de tenen staan en plaats je knieën zo hoog mogelijk tegen de buitenkant van je bovenarmen. Breng je bovenlijf iets naar voren, zodat je balanceert op de handen. Span je buikspieren aan en til je voeten van de vloer.
 3. De knieën rusten op de bovenarmen, de armen zijn licht gebogen. Blijf zo enkele diepe ademhalingen staan.

4. Krijger-variant

Houdingen voor sensualiteit

Verdiepende heupopener, opent ook de schouder en borst.

 1. Ga in Krijger I (Virabhadrasana I) staan. Breng je gestrekte armen ontspannen achter je rug samen en strengel de vingers ineen. Adem in en open je hart door de borst omhoog te brengen, waarbij je de armen strekt en de schouderbladen naar elkaar toe brengt.
 2. Adem uit en buig met een gestrekte, lange rug het bovenlichaam naar voren aan de binnenkant van het gebogen been. Verleng je armen naar het plafond. Het hoofd en de nek hangen ontspannen richting de vloer. Adem een paar keer diep in en uit.
 3. Kom op een inademing overeind en wissel van kant.

5. Kikker

Verruimt de heupen, liezen, onderrug en borst. Verwarmt het hart.

 1. Ga op handen en knieën zitten. Schuif je knieën naar buiten. Draai de tenen naar buiten en flex de voeten. Plaats de ellebogen op de plek van de handen en leg de onderarmen over elkaar. Probeer je borst richting de vloer te brengen, waarbij je de heupen hoog en in lijn met de knieën houdt. Adem in en uit.
 2. Plaats nu de onderarmen breed voor je op de mat, met gespreide vingers. Je bovenarmen komen richting de mat, je kin rust op de mat. Breng op elke uitademing de borst meer richting de vloer.
 3. Kom na enkele minuten voorzichtig uit de houding door met de armen terug te lopen, dan op de onderarmen te steunen en ten slotte op de handen te staan. Breng de knieën bij elkaar en rust uit in de Kindhouding.

6. Vis(Matsyasana)

Houdingen voor sensualiteit

Opent de liezen, de borst en het hart.

 1. Ga liggen op je rug, buig je benen en plaats je voetzolen tegen elkaar; de knieën vallen ontspannen naar buiten. Plaats je handen naast elkaar onder de billen.
 2. Duw met je onderarmen je bovenlichaam omhoog en plaats je kruin op de mat, zodat de borst zich opent. Het gewicht rust voornamelijk op de armen. Adem hoog in de borst.
 3. Til, als je uit de houding komt, eerst je hoofd op en kom dan langzaam terug naar een liggende houding. 

7. Staande blije baby

=

Opent je benen, liezen en jezelf.

 1. Ga staan met je voeten op heupbreedte en je handen in je zij. Verplaats je gewicht naar het linkerbeen. Til je rechterbeen op en breng de knie richting de borst.
 2. Pak via de binnenkant van je been met de rechterhand de buitenkant van de rechtervoet. Adem in. Op een uitademing open je het been.
 3. Breng het onderbeen omhoog en parallel aan de vloer, terwijl het been gebogen blijft. Je voelt nu een strekking aan de binnenkant van het bovenbeen, de lies en de achterkant van het been.
 4. Heb je de eindpositie gevonden dan kun je de linkerarm omhoog brengen. Adem een paar keer in en uit. Kom dan terug en wissel van kant.

Tekst: Jan Denecke, beeld: Harold Pereira, styling: Odette Simons, visagie: Clayton Leslie voor HOO, model: Daphne Luttger, www.yogagarden.nl

Delen via:
23 november 2021 | Laatst gewijzigd op 9 april 2024

Onbeperkt yoga en meditatie

 • Meer dan 25 yogastijlen en 400 online lessen zonder reclame
 • Met de beste Nederlandstalige docenten
 • Kies lessen voor ontspanning, een soepel lichaam of meer energie, meditaties, mindfulness- en ademoefeningen

0 reacties


Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief