Liefdesadvies uit de yogafilosofie

  • Leestijd: 3 minuten
  • Marianne ter Mors

De bekende sokken naast de wasmand. En dan die vuilniszak die al sinds gister naast de prullenbak klaar staat… Totaal niet belangrijk natuurlijk. Maar wel een mooie metafoor voor hoe liefde af en toe kan schuren. De yogafilosofie zwijgt over sokken en vuilniszakken, maar leert ons wel hoe we een liefdesrelatie kunnen verbeteren.

 

Als door een donderslag bij heldere hemel worden we verliefd. Opeens wil je de twinkeling in elkaars ogen vangen, de tijd stilzetten en nooit dat bed meer uit komen. Maar ver- liefdheid duurt niet lang. Sommige wetenschappers beweren slechts drie weken, andere hebben het over uitschieters van drie jaar. En na die drie jaar? Sommige stellen weten een diepere verbinding met elkaar aan te gaan, waarbij de verliefdheid overgaat in houden van. Soms fladderen er nog wat vlinders, meestal is de sfeer ontspannen en een enkele keer stormt het flink. En tja, als hij de voetbaluitslagen checkt tijdens het eten? Dat neem je dan maar voor lief. Want je houdt toch van hem. Deze relatie wil je graag behouden, maar hoe houd je de vlinders levend en de irritatie over de voetbaluitslagen buiten de deur? Wij sloegen er de yogafilosofie op na en vonden de volgende deze relatiewijsheid.

Geef aandacht aan alle vijf vormen van liefde

De vraag waarom liefde opbloeit, groeit en in sommige gevallen ook weer vergaat, hield de Indiase filosofen ook al bezig. Velen van hen, onder wie de mystieke dichter Kabir, interpreteerden de oudste en heiligste geschriften van het hindoeïsme, de Veda’s, en probeerden er op hun eigen manier betekenis aan te geven. Volgens deze oude Indiase filosofen zijn er vijf vormen van liefde:

  1. Kama, de liefde gedreven door seksuele aantrekkingskracht.
  2. Shringara, de romantische liefde. Deze vorm van liefde is hoe je hem kent van een pas begonnen liefdesrelatie.
  3. Maitri, de liefde vanuit compassie. Maitri betekent op een welwillende, open en vredelievende manier alles liefhebben wat er leeft. Het is de onvoorwaardelijke liefde die we voelen voor dieren en kinderen.
  4. Bhakti, de liefdevolle toewijding aan het Allerhoogste.
  5. Atma-Prema, de grenzeloze zelfliefde. Deze zelfliefde gaat voorbij aan het ego, het is de liefde voor je ware natuur.

Wij hebben maar één woord voor liefde. Maar eigenlijk zijn die vijf vormen van liefde helemaal zo gek nog niet. Als je ze eens nader bekijkt, blijken zij samen Liefde te zijn. En ook als je je relatie onder de loep neemt, bevat deze alle vijf vormen van liefde. Ga regelmatig bij jezelf na: bevat je relatie nog alle elementen? Is dat laatste het geval, geef daar dan extra aandacht aan. Dus ook aan, en dit is misschien wel het belangrijkste binnen een relatie, de liefde voor jezelf. Want zeg eens eerlijk, als jij jezelf het niet waard vindt om liefde te mogen ontvangen, waarom zou jouw partner dan wel zijn best voor je moeten doen? Als jij onvoorwaardelijk van jezelf gaat houden, gaat de liefde tussen jullie beiden ook meer stromen. Dan hoeft hij jou ineens niet meer keer op keer die bevestiging te geven, jij bent namelijk al compleet.

Beeld: Bodil Jane

 

Delen via:
23 juni 2022 | Laatst gewijzigd op 12 juli 2022

Onbeperkt yoga en meditatie

  • Meer dan 25 yogastijlen en 400 online lessen zonder reclame
  • Met de beste Nederlandstalige docenten
  • Kies lessen voor ontspanning, een soepel lichaam of meer energie, meditaties, mindfulness- en ademoefeningen

0 reacties


Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief