Vegetarische recepten die je chakra’s voeden

  • Leestijd: 6 minuten
  • Kyra de Vreeze

Men neme: de zeven belangrijkste energiecentra van de mens. Voeg daar de juiste voedingsmiddelen aan toe, en je hebt een uitstekend recept om jezelf in balans te brengen.

Lichaam en geest in balans brengen, kan met yoga, maar ook met voeding. Hoe dat werkt, legt de Australische natuurgeneeskundige Kimberly Parsons uit in haar boek

De Yoga Keuken. Parsons koppelt elk van de zeven energiecentra (chakra’s) van de mens aan een actie die je helpt om de energie ervan in balans te brengen. Zo is je onderste chakra (bij je stuitje) verbonden met ‘aarden’. Het tweede energiecentrum (onderbuik) is verbonden met ‘stromen’, het derde (middenrif) met ‘vitaliseren’, het vierde (hart) met ‘voeden’, het vijfde (keel) met ‘versterken’, het zesde (voorhoofd) met ‘kalmeren’ en het zevende chakra (kruin) met ‘zuiveren’. Die acties zijn op hun beurt gekoppeld aan specifieke voedingsmiddelen; om te aarden zul je dus iets anders moeten eten dan wanneer je je lichaam wilt laten stromen.

Om het proces te ondersteunen, is het volgens Parsons belangrijk dat je van onder naar boven werkt. We zullen eerst sterke wortels moeten kweken door te aarden, voordat we ons richting zuiveren, onze ware aard, kunnen bewegen.

1. Aarden

Heb je behoefte aan een gevoel van ‘saamhorigheid’ of ‘ergens thuis horen’? Of ben je op zoek naar je roots? Dan is het belangrijk om gerechten te eten die je een stevige basis geven, zoals wortelgroenten en plantaardige eiwitten. Door te aarden, voelen we ons zelfverzekerd, veilig, energiek, stabiel, levendig en gepassioneerd.

2. Stromen

Als onze energie stroomt, kunnen we groeien, bewegen en veranderen. Voel je je daarentegen uitgeput en heb je een trage spijsvertering, of wil je meer levenslust en enthousiasme ervaren? Gerechten met geweekte granen of gefermenteerde producten kunnen je helpen om alles weer lekker te laten stromen!

3. Vitaliseren

Vitaliteit is levenskracht – een vitaal persoon voelt zich sterk, gelukkig en hoopvol. Een gebrek aan wilskracht en vastberadenheid, of pieken en dalen in je energiehuishouding kun je oplossen door jezelf te vitaliseren. Dat doe je door gerechten te eten met complexe koolhydraten, die je onder andere vindt in volkorengranen en vezelrijke groenten.

4. Voeden

Wil je je geliefd, als nieuw of intelligent voelen? Of verlang je naar meer gezelligheid en samenzijn? Door jezelf te voeden, kun je jezelf de aandacht, liefde en tederheid geven die je graag wilt. Gerechten met fytonutriënten (plantaardige stoffen met medicinale eigenschappen die je onder meer in bessen, broccoli en zeewier vindt) kunnen je helpen om te helen en zo op elk niveau gevoed te worden.

5. Versterken

Voelen we ons sterk, dan reageren we rustig en evenwichtig. Als je voelt dat lichaam en geest met elkaar in conflict zijn, kun je jezelf versterken. Dat helpt je bovendien om je beter te kunnen uiten en om vanuit meer authenticiteit te leven. Gerechten met zeekraal, zeewier en eieren bevatten jodium, een essentieel mineraal dat de plekken versterkt die kracht nodig hebben.

6. Kalmeren

Als we het kalmeren onder de knie hebben, voelen we ons gefocust, begrepen en wijs. Mis je zelfreflectie en wijsheid, of heb je een ander perspectief nodig, dan kun je gerechten eten met stemmingsbevorderende producten als cacao, matcha en koffie. Kamille, haver, rooibos en citroenmelisse brengen het zenuwstelsel tot rust en helpen je dus ook om kalm te worden.

7. Zuiveren

Door onszelf te zuiveren, voelen we ons licht, sterk en in harmonie. Wil je jezelf beter begrijpen, of wil je je herboren, schoon en puur voelen? Eet dan gerechten die rijk zijn aan omega vetzuren. Dat zijn onverzadigde vetten die het lichaam niet zelf kan aanmaken en die je helpen bij het zuiveringsproces doordat ze ervoor zorgen dat je hersenen optimaal werken.


Vegetarische recepten voor je chakra’s

Om je energie te laten stromen:

Gebakken aubergines met miso satésaus

Rood en paars fruit, zoals frambozen, bramen en blauwe bessen, zijn krachtige aromataseremmers (het enzym aromatase speelt een rol in de de aanmaak van oestrogeen) die je helpen de testosteron- oestrogeenbalans gezond te houden.

4 porties, 45 minuten

Ingrediënten

basis

  • 2 aubergines
  • 1 eetlepel olijfolie
  • zeezout

miso-satésaus

  • 80 gram cashewnoten
  • 1 eetlepel witte misopasta
  • 1 eetlepel tahin
  • 1 eetlepel tamarindepasta
  • 3 eetlepels tamari
  • 1 eetlepel ahornstroop of kokosnectar
  • 3 eetlepels versgeperst sinaasappelsap
  • stukje (2,5 centimeter) gember, geschild
  • 1 grote teen knoflook, geschild
  • 1 eetlepel olijfolie
  • ¼ theelepel gemalen koriander
  • 3-4 eetlepels kokosmelk
  • geroosterd zwart of wit sesamzaad

Benodigdheden

  • oven
  • ovenschaal
  • blender of keukenmachine

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
  2. Snijd de aubergines in de lengte doormidden. Snijd het vruchtvlees diagonaal in, zodat je een ruitjespatroon krijgt. Bestrooi het geheel lichtjes met de olijfolie, strooi er een beetje zeezout over en rooster de aubergines 25 minuten in de oven, tot het vruchtvlees zacht is.
  3. Maak ondertussen de miso-satésaus klaar. Meng hiervoor de ingrediënten met een snufje zeezout in een hogesnelheidsblender of keukenmachine tot een glad, dik mengsel. Voeg eventueel nog wat kokosmelk toe voor de door jouw gewenste consistentie.
  4. Haal de aubergines uit de oven en bestrijk de bovenkant van de aubergines met een laagje miso-satésaus. Zet ze dan nog 10 minuten (of tot ze vrij ‘kleverig’ zijn) in de oven en zet de oven de laatste minuten op de grillstand, zodat de aubergines van boven een beetje bruin kleuren.
  5. Haal het gerecht uit de oven en laat iets afkoelen. Bestrooi de aubergines met wat sesamzaadjes.
Om tot rust te komen:

Sperziebonen met salsa van bosbes, feta en hazelnoot

Maca is een superfood voor de vrouwelijke hormoonbalans. Wanneer er te veel of te weinig van een bepaald hormoon wordt aangemaakt, zorgt maca ervoor dat de productie geremd dan wel gestimuleerd wordt. De perfecte balansbrenger, dus.

4 porties, 20-25 minuten

Ingrediënten

dressing

  • 3 eetlepels hennepolie
  • 2 eetlepels ahornsiroop of kokosnectar
  • sap van 1 limoen
  • versgemalen zwarte peper

bosbessensalsa

  • 200 gram bosbessen
  • 200 gram hazelnoten
  • 100 gram verkruimelde feta
  • grote bos munt, alleen de blaadjes, fijngehakt
  • grote bos koriander, fijngehakt

sperziebonen

  • 40 lange sperziebonen
  • 2 eetlepels kokosolie
  • 4 eetlepels zwarte-olijvenpasta (verkrijgbaar bij de betere supermarkt)
  • snufje Himalayazout
  • versgemalen zwarte peper

Bereidingswijze

  1. Roer de ingrediënten voor de dressing in een kommetje door elkaar en zet tot gebruik apart.
  2. Doe vervolgens de bosbessen in een kom, samen met de hazelnoten, feta, munt en koriander en hussel alles goed door elkaar. Giet de helft van de dressing erover en zet tot gebruik apart.
  3. Dop de sperziebonen en doe ze met de kokosolie in een hete koekenpan. Bestrooi met het Himalayazout en wat versgemalen zwarte peper. Bak al roerend op een hoog vuur tot ze enigszins ‘verschroeid’ zijn. Haal de pan van het vuur.
  4. Schep voor het serveren een lepel zwarte-olijvenpasta in het midden van elk bord. Leg daarop tien sperziebonen en verdeel de bosbessensalsa over de sperziebonen. Besprenkel het geheel met de resterende dressing.

*Het originele recept wordt gemaakt met de stelen van de boerenkool. Je kan er dus ook voor kiezen om die te gebruiken, of de sperziebonen te vervangen door groene asperges.

Tekst: Kyra de Vreeze Receptuur Kimberly Parsons Fotografie Lisa Cohen en Ali Allen

Delen via:
11 augustus 2020
Pre-teacher training

Yoga pre-teacher training

Yogadocent worden? Zet de eerste stap met de online yoga pre-teachercursus. Na 10 weken weet je alles over anatomie, alignment,...

0 reacties


Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief