Tips voor yoga tijdens je menstruatie

  • Leestijd: 2 minuten
  • Sonja Herpers

Heb jij een vraag over yogafilosofie, asana’s of pranayama? Vragen van lezers worden behandeld door ons panel. Dit keer: ‘Tijdens mijn menstruatie heb ik veel last van mijn onderbuik. Zijn er oefeningen die de pijn verlichten? Of is het helemaal niet verstandig om aan yoga te doen dan?’ Yogadocent en yogatherapeut Monique van Leeuwen weet raad en legt uit waardoor dit kan komen.

yoga menstruatieYoga tijdens je menstruatie

‘Hoewel reclames ons vaak anders doen geloven, is de menstruatie een periode van rust, reinigen en loslaten. Probeer de eerste dagen stress tot een minimum te beperken. Intensieve Vinyasa-lessen zijn dan minder geschikt. Milde yoga met zachte, vloeiende bewegingen en Yin of Restorative yoga zijn heel fijn. Twee houdingen waarmee je het buikbekkengebied en de onderrug ontspant, zijn Child’s Pose (Balasana) en Liggende Vlinder (Supta Baddha Konasana). Voor de eerste kom je op je knieën met je billen op de hielen en buig je voorover. De knieën uit elkaar geeft je buik de ruimte, met de knieën bij elkaar masseer je je buik. Je bovenlichaam en hoofd laat je rusten op een stevig kussen of bolster. Kom vervolgens op je rug, breng je voetzolen bij elkaar en laat je knieën naar buiten vallen. Gebruik waar nodig ondersteuning onder je bovenbenen en je rug. Adem naar je handen op je buik en laat je lijf zwaar worden. Een deken en oogkussentje maken het compleet. Blijf, zolang het comfortabel is, liggen. Hevige pijn en bloedingen kunnen ook een teken zijn dat er meer aan de hand is, zoals endometriose. Ook dan kan milde yoga verlichting brengen.’


Last van je hormonen? Deze yogatips helpen je!


Yoga voor tijdens de mentruatie


Houdingen voor menstruatieklachten


Doe mee op Yoga by Happinez

Op Yoga by Happinez vind je veel verschillende yogastijlen en lessen. Ook lessen gericht op het vrouwelijk lichaam zoals Yoga voor tijdens de menstruatie of Yoga voor een sterke bekkenbodem en lessen zoals zwangerschapsyoga en hormoonyoga. Daarnaast vind je er allerlei lessen om volledig te ontspannen, maar ook om je energie op te wekken. Nog geen abonnee? Probeer nu Yoga by Happinez de eerste 14 dagen gratis.


Delen via:
26 januari 2023 | Laatst gewijzigd op 1 februari 2023

Onbeperkt yoga en meditatie

  • Meer dan 25 yogastijlen en 400 online lessen zonder reclame
  • Met de beste Nederlandstalige docenten
  • Kies lessen voor ontspanning, een soepel lichaam of meer energie, meditaties, mindfulness- en ademoefeningen

0 reacties


Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief