Last van je hormonen? Deze yogatips helpen je!

  • Leestijd: 5 minuten
  • Yoga by Happinez

Je schiet om de kleinste dingen uit je slof, het liefst lig je met een dekentje op de bank en het enige dat je wilt is een warme kruik op je pijnlijke buik. Heb jij een hekel aan je menstruatie? Niet nodig! Met de yogatips van yogadocent Laura verzacht je menstruatieklachten en leer je deze fase zelfs omarmen.

menstruatiepijn-laura-sjoots

Yogadocent Laura Nidhan merkte dat haar welzijn gedurende de maand grote verschillen kende. Tijdens haar menstruatie had ze weinig energie en moeite met presteren op haar werk. Ze veroordeelde zichzelf daar zelfs om. Totdat ze zich verdiepte in de menstruatiecyclus en leerde dat het juist een uniek en krachtig systeem is. Laura: ‘Door de signalen van je cyclus te begrijpen kun je je lichaam geven wat het nodig heeft. Leven naar mijn cyclus helpt om te verzachten en mijn vrouwelijkheid te omarmen.’

Yoga bij menstruatieklachten

De menstruatiefase staat voor rust, overgave, bezinning en verstilling. Het is een uitnodiging om naar binnen te keren, vertelt Laura: ‘Tijdens de menstruatie staat er spanning op je spieren en het bindweefsel. Je lichaam is hard aan het werk om afvalstoffen los te laten. Het laatste wat je lichaam dan nodig heeft, is nog meer inspanning vragen. Intensief sporten of actievere yogavormen zoals Bikram yoga en Ashtanga yoga raad ik daarom af.

Maar dat betekent niet dat je alleen maar op de bank hoeft te liggen. Laura: ‘Geef je lichaam de zachte en liefdevolle aandacht die het nodig heeft. Kies bijvoorbeeld rustigere yogavormen waarbij je geen weerstand opzoekt, zoals Restorative yoga of een langzame flow. Fijne houdingen tijdens je menstruatie zijn bijvoorbeeld de Kindhouding, de Kat-Koehouding en de Omgekeerde Kindhouding. Dat zijn massages voor je onderrug en je buikgebied.’

Ook meditatie doet wonderen tijdens je menstruatie. Laura: ‘Beschouw je menstruatie als de winter van je cyclus. Het is tijd om tot bezinning te komen, bijvoorbeeld met een hartmeditatie. Juist dan ontstaat vaak een nieuwe fonkeling, een visioen of een gouden idee. Zelf krijg ik in deze fase regelmatig nieuwe inzichten over mijn bedrijf. Waar ik in andere fases meer in de doe-modus zit, kom ik gedurende mijn menstruatie in de zijn-modus. Dat vind ik de kracht van de vrouwelijke cyclus: het brengt je in contact met je intuïtie en geeft helderheid.

Yoga met menstruatiecup

Naast verstilling en liefdevolle aandacht is het ook goed om aan je gezondheid te denken. Laura doet dat onder andere door geen tampons meer te gebruiken: ‘Toen ik mij verdiepte in de menstruatiecyclus kwam ik de menstruatiecup tegen. Ik vond tampons en maandverband al een tijdje onhygiënisch. Ik wist dat het niet goed was voor de gezondheid van mijn vagina. Een menstruatiecup leek mij hygiënischer, maar ik vroeg me wel af of het niet onhandig in gebruik was. Ik besloot het te proberen en inmiddels ben ik al meer dan vier jaar fan. De cup vangt het bloed netjes op, ik ben nog nooit doorgelekt. Het voelt schoon en comfortabel.’

‘De yogi lifestyle betekent voor mij bewust omgaan met jezelf, je natuurlijke cycli en de wereld. Daarom vind ik het fijn dat de menstruatiecup natuurlijker én duurzaam is. En het is ook nog eens goed voor mijn portemonnee! Ik hoef hem maar 1 à 2 keer per dag te vervangen, ik hoef hem niet weg te gooien en ik voel er verder niets van. Ook niet tijdens de yogales. Ik weet precies wanneer de cup goed zit, soms check ik het nog even voor de les. De cups heb ik ook een tijdje verkocht in mijn yogastudio omdat het zo goed past bij de yogafilosofie. Het gebruik van de cup is voor mij een grappige, speelse ontdekking en het brengt me meer in contact met mijzelf en mijn gezondheid. Op een diepere laag omarm ik daardoor mijn vrouwelijkheid meer. Het is onderdeel van het vrouw-zijn en van de natuur.’

menstruatieklachten-intiminaOverweeg jij om een menstruatiecup te gebruiken? Intimina is een Zweeds merk dat verschillende producten levert op het gebied van intieme gezondheid. Of je nu net je eerste menstruatie hebt gehad of richting de menopauze gaat, Intimina biedt ondersteuning voor iedere vrouw.

In het begin is het even zoeken hoe je de cup het beste gebruikt, maar het went vanzelf, net als tampons. Je kunt een menstruatiecup tot wel twaalf uur dragen en een cup gaat ongeveer tien jaar mee. Door het gebruik van een menstruatiecup draag je bij aan je eigen gezondheid en een schonere en duurzamere wereld.

Meer weten over Intimina?

Wil je de menstruatiecup proberen, kijk dan op de website van Intima en ontdek welke cup het beste bij jou past.


Meer weten over Laura?

Laura Nidhan is yogadocent en geeft een combinatie van Kundalini yoga, Yin yoga, Yoga Nidra en Restorative yoga. Ze stemt haar lessen intuïtief af op de energie die ze voelt en de stand van de maan. Het liefst geeft ze live les, maar door corona heeft ze een online community opgericht. Op haar website vind je meer informatie over Laura en haar lessen.

Delen via:
24 november 2020 | Laatst gewijzigd op 17 januari 2023

Onbeperkt yoga en meditatie

  • Meer dan 25 yogastijlen en 400 online lessen zonder reclame
  • Met de beste Nederlandstalige docenten
  • Kies lessen voor ontspanning, een soepel lichaam of meer energie, meditaties, mindfulness- en ademoefeningen

0 reacties


Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief