Tien houdingen voor een betere weerstand

  • Leestijd: 6 minuten
  • Yoga by Happinez

Als je weerstand lager is, ben je niet vooruit te branden en vatbaarder voor griep en verkoudheid. Natuurlijk let je dan op wat je eet en of je goed slaapt, maar met yoga versterk je je weerstand ook. Met deze Kundalini serie houd je jezelf fit en sterk.

In de winter moet ons lichaam extra hard werken om ziektes buiten de deur te houden. Deze serie versterkt je weerstand, aldus Christine. ‘Volgens de yogi’s beginnen veel ziektes in de buik, bij een verstoorde spijsvertering. Het is belangrijk om de buik gezond te houden. Dit doe je onder andere met de eerste oefening van deze serie. De buikspieren maken snelle, ritmische bewegingen, goed om de spijsvertering flink op gang te brengen. Ook activeert de oefening vata dosha, het natuurelement dat volgens de Indiase geneeswijze Ayurveda staat voor wind en beweging, een mooie tegenkracht tegen de zwaarte van de winter.’

De hele serie geeft je een gevoel van lichtheid en speelsheid en boost je weerstand. ‘Zelf word ik er altijd heel vrolijk van. Je merkt dat het je stemming en je innerlijke energie verandert.’


Zo werkt deze kriya voor je weerstand

Christine legt uit dat het belangrijk is om de hele serie te doen. Dat betekent dat je zo’n veertig minuten bezig bent. Heb je minder tijd, doe de oefeningen dan korter, maar maak wel de serie af. ‘De yogi’s waren eigenlijk heel praktisch. Dat is het mooie van het Kundalini-systeem. De yogaseries zijn door de eeuwen heen beproeft en uitgediept. En daar plukken wij de vruchten van.’

weerstand - serie kundalini yoga

Houding 1

Ga op je hielen zitten. Strek je armen boven je hoofd, de handpalmen druk je tegen elkaar. Adem in. Pomp de navel krachtig door hem naar je ruggengraat te trekken en weer los te laten. Ga hier ritmisch mee door tot je de behoefte voelt om uit te ademen. Adem dan uit. Adem in en begin opnieuw. Ga hier één tot drie minuten mee door, adem weer in, adem uit en ontspan.

Deze oefening activeert de spijsvertering en de Kundalini-energie in het derde chakra.


Houding 2

Zit op je hielen. Breng je handen in een greep voor je borst met de onderarmen parallel aan de grond. Adem in. Houd de adem vast en zonder de handen los te laten, probeer je ze uit elkaar te trekken.
Trek zo hard mogelijk. Adem uit, adem in en trek opnieuw. Ga hier één tot drie minuten mee door. Adem in, adem uit en ontspan.

Deze oefening opent het hartcentrum en stimuleert de thymusklier.


weerstand - serie kundalini yoga

Houding 3

Zit op je hielen met de handen in de ‘Venusgreep’ achter in je nek. Adem in, adem uit en buig voorover. Raak met je voorhoofd de grond aan. Adem in en kom weer omhoog naar zit. Ga hier mee door terwijl je krachtig ademt, één tot drie minuten. Adem in, blijf zitten, adem uit en ontspan.

Deze oefening verbetert de spijsvertering en maakt de rug soepeler.


 

Houding 4

Ga zitten met je benen gestrekt naar voren. Reik naar voren en pak je tenen vast. Buig vanaf je middel. Breng je voorhoofd naar je knieën en je ellebogen naar de grond. Blijf in deze houding, adem normaal, één tot drie minuten. Adem in, adem uit en ontspan.

Deze oefening maakt dat de klierafscheidingen van de vorige oefeningen goed door het lichaam kunnen circuleren en laat het lichaam diep ontspannen.


serie weerstand - kundalini yoga

Houding 5

Ga zitten met gekruiste benen. Draai het hoofd rond met de wijzers van de klok mee. De schouders blijven ontspannen en onbeweeglijk, de nek mag zachtjes gerekt worden terwijl het hoofd ronddraait. Ga hier één tot twee minuten mee door. Draai dan de andere kant op, ook één tot twee minuten. Breng het hoofd weer naar het midden en ontspan.

Deze en de twee volgende oefeningen maken doorstroming mogelijk naar de hersenen en stimuleren de hypofyse, de bijschildklier en de pijnappelklier. Zij werken samen om alles in het lichaam met elkaar in harmonie te brengen en je weerstand op peil te houden.


Houding 6

Kom in een houding waarbij je op handen en knieën steunt. Je knieën staan ongeveer een schouderbreedte uit elkaar en de armen moeten recht zijn, geen gebogen ellebogen. Laat het hoofd ontspannen naar de borst zakken. Adem in en maak de rug hol alsof er iemand op je rug zit. Adem uit en maak je rug bol, laat je hoofd hangen. Ga hier ritmisch mee door terwijl je krachtig ademt, één tot drie minuten. Voer het tempo langzaam op wanneer je voelt dat je rug soepeler wordt. Ga weer naar de beginhouding, adem in, adem uit en ontspan.

Deze serie helpt om de seksuele energie van het tweede chakra en de spijsverteringsenergie van het derde chakra te transformeren. Ook worden de belangrijkste zenuwen die door de laagste nekwervels lopen gestimuleerd.


serie weerstand - kundalini yoga

Houding 7

Ga op je hielen zitten. Trek de schouders beurtelings zo hoog mogelijk op. Beweeg je hoofd niet. Als je inademt gaat je linkerschouder omhoog en je rechterschouder omlaag. Als je uitademt gaat de rechterschouder omhoog en de linkerschouder omlaag. Ga hier ritmisch mee door met een krachtige ademhaling, één tot drie minuten. Adem in en til beide schouders op, adem uit en ontspan.


 

serie weerstand - kundalini yoga

Houding 8

Steun op je handpalmen en voetzolen, je billen zijn omhoog en je vormt een driehoek met de vloer. Je lichaam vormt een rechte lijn van je hielen naar je billen en van je polsen naar je billen. Je hoofd is op één lijn met je bovenlichaam en je armen zijn ongeveer zestig centimeter uit elkaar. Blijf vijf minuten in deze houding terwijl je normaal doorademt. Adem dan in, adem uit en kom langzaam uit deze houding, ontspan.

Deze houding is goed voor de spijsvertering, zij versterkt het hele zenuwstelsel en ontspant de belangrijkste spiergroepen in het lichaam.


Houding 9

Ga staan. Buig naar beneden en pak je enkels vast. Houd je knieën recht en loop door de kamer. Ga hier één tot drie minuten mee door, ga dan terug naar je plaats, ga zitten en ontspan.

Deze oefening stimuleert de uitscheidingsorganen, versterkt het magnetisch veld en is goed als voorbereiding op een meditatie.


Houding 10 (niet op de foto)

Ga op je rug liggen, je armen liggen naast je, de handpalmen naar boven gekeerd. Ontspan diep, vijf tot zeven minuten.

Deze houding is goed tegen stress, en ontspanning is een voorwaarde voor een gezond immuunsysteem en een goede weerstand.

Beeld: Lisa de Wolf


 Wil je meer oefenen met Kundalini yoga? Op Yoga by Happinez vind je diverse lessen, zoals deze tegen stress.

Delen via:
19 januari 2021 | Laatst gewijzigd op 14 februari 2024

Onbeperkt yoga en meditatie

  • Meer dan 25 yogastijlen en 400 online lessen zonder reclame
  • Met de beste Nederlandstalige docenten
  • Kies lessen voor ontspanning, een soepel lichaam of meer energie, meditaties, mindfulness- en ademoefeningen

0 reacties


Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief