‘Als alles verandert, ben je dan nog wie je dacht te zijn?’

  • Leestijd: 3 minuten
  • Suzanne Geurts

Yogi’s staan erom bekend: hun wendbare lichaam én soepele geest. Want yoga leert je dat alleen verandering een constante factor is in het leven. Deze vijf yogi’s maakten een bijzondere transformatie door, of streven naar meer veranderingen in de wereld. Met dit keer Sharon Beck, yoga- en meditatie- docent en grafisch vormgever.

‘Het was 2019. Ik was al tijden moe en voelde dat er iets niet pluis was, maar pas na talloze doktersbezoeken en een heftige buikpijnaanval kwam de diagnose: eierstokkanker. Een operatie en chemokuur volgden. Tot mijn verdriet merkte ik dat ik tijdens de kuren mijn geliefde yoga­ vorm, Dru yoga, niet meer kon uitvoeren. Met Dru werk je op een diep energetisch niveau, maar als je geen energie hebt, zoals ik toen, kun je die laag niet meer ervaren.

Ik hield het bij liggende asana’s en bleef al die tijd hyperpositief, maar pas na de laatste kuur begon het echte werk. Herstellen, terwijl mijn leven gaandeweg nog verder op z’n kop kwam te staan. Ik had inmiddels de mentale en fysieke kracht niet meer om mijn yogalessen te geven en moest daarom mijn studio sluiten. Ondertussen was er op mijn werk ook nog een reorganisatie losgebarsten. Ik vroeg me regelmatig af: als alles verandert, ben ik dan nog wie ik dacht te zijn? Ik voelde dat ik terug moest naar mijn basis, mijn persoonlijke ritme. Ik besloot elke dag te gaan wandelen, vaak gewoon in stadsparken. Daar voelde ik de regen, de wind, de zon – het contact met mijn lichaam en alle zintuigen. Door de verbinding met het oerritme van de natuur voelde ik mijn eigen ritme weer terug­ komen. Niet dat alles meteen beter was. Pas anderhalf jaar later kwam er een kantelpunt, in de vorm van een uitnodiging: of ik wilde meedoen aan een workshop Kolam yoga van een docente uit India. Kolam is een yogavorm waarbij je eerst asana’s doet en vanuit de zo ontstane meditatieve flow kolams maakt, Zuid­Indiase tekeningen. Alles viel op zijn plek. De jaren van yoga, meditatie, mijn werk als grafisch vormgever. Inmiddels heb ik de blessing van mijn docente om hierin les te geven en gaat alles weer stromen.’

‘Pas toen mijn leven overhoop lag, hervond ik mijn basis’

Verandering volgens de yogafilosofie

Parinãmavãda wordt het in het Sanskriet genoemd: de transformatietheorie. Dit begrip is een studie op zich waard, maar samengevat komt het erop neer dat verandering onlosmakelijk verbonden is met de essentie van het leven: de constante opeenvolging van oorzaak en gevolg. Als je begrip kunt tonen voor verandering, hoe moeilijk ook, word je steeds sterker. Parinãmavãda is dan op een dag vanzelfsprekend; het hoort zo te gaan, deze verandering brengt je verder op je pad. Het is een switch in je mindset.

Sharons boodschap:

‘Trek de natuur in, want daar breekt je hart open en voel je je innerlijke ritme weer.’

Meer lezen over Sharon doe je op haar instagram: @storyteller_sb

 

Delen via:
14 juli 2022 | Laatst gewijzigd op 20 juli 2022

Onbeperkt yoga en meditatie

  • Meer dan 25 yogastijlen en 400 online lessen zonder reclame
  • Met de beste Nederlandstalige docenten
  • Kies lessen voor ontspanning, een soepel lichaam of meer energie, meditaties, mindfulness- en ademoefeningen

0 reacties


Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief