Handanalyse: dit zeggen jouw handlijnen over jou

 • Leestijd: 8 minuten
 • Maartje Verhoeven

Volgens de theorie van de handanalyse zijn er lijntjes in je handen die iets over je spirituele ontwikkeling vertellen. Je innerlijke leven wordt als het ware in je handen gegraveerd. In dit artikel leggen we je uit hoe dat werkt.

Verandering

In de tijd waarin de Veda’s werden geschreven, de oeroude geschriften vol wijsheid uit India, begon ook de handanalyse. De eerste studies dateren van ruim vijfduizend jaar geleden. Handen werden toen al beschouwd als een interessant instrument om inzicht te krijgen in iemands gedachte- en gedragspatronen. Wanneer je innerlijk verandert, bijvoorbeeld door het beoefenen van yoga en meditatie, kunnen ook aspecten in de hand veranderen. Zo kunnen lijnen en heuvels vervagen of groeien. En het leuke is dat de oude wetenschap op sommige punten wordt bevestigd door de moderne, die recentelijk ontdekte dat de verhouding tussen de lengte van je wijs- en ringvinger iets vertelt over hoe dominant, vrouwelijk of avontuurlijk je bent.

Handanalyse bij jezelf: dit vertellen je vingers

Bekijk je rechterhand, deze staat voor je huidige leven. De linker- hand staat voor het verleden en gaat, voor wie erin gelooft, zelfs tot drie levens terug. Strek de vingers en houd ze tegen elkaar aan. Gebruik een liniaal, pen en papier om te meten en te noteren hoe lang de vingers zijn – dit is echt millimeterwerk. Kijk per vinger of het topje ervan tegen het lijntje aankomt dat je straks gaat tekenen. Is dit het geval, dan is de vinger ‘goed’ ontwikkeld. Komt het topje boven het lijntje uit dan is de vinger relatief lang; komt het topje eronder dan is de vinger kort.

1. Duim

Zegt iets over: karakter, wilskracht, temperament

Teken een lijntje op de helft van het onderste kootje van je wijsvinger. Leg nu je duim tegen de wijsvinger aan en kijk of het topje van de duim tegen het lijntje aan komt. Is dit het geval, dan is de duim goed ontwikkeld.

Goed

Je hebt een gezonde motivatie om iets moois van je leven te maken. Je kunt prima voor jezelf opkomen, zonder dat je dominant bent. Ook je temperament is gezond.

Lang

Je wil jezelf graag waarmaken. Is de duim erg lang, dan bestaat de kans dat je anderen jouw wil oplegt en mensen graag ‘onder de duim houdt’. Door je pittige temperament bezit je veel wilskracht en pak je situaties doortastend aan.

Kort

Een duwtje in de rug kun jij wel gebruiken, je beschikt over wat minder wilskracht om jezelf stevig neer te zetten. Je kunt last hebben van een pessimistische kijk op het leven. Je hebt een zachte, vriendelijke instelling en je stemt snel toe in wat anderen willen.

2. Jupiter- of wijsvinger

Zegt iets over: zelfvertrouwen, trots, ego

Teken een lijntje over het midden van het bovenste kootje van de middelvinger. Leg nu de wijsvinger tegen de middelvinger aan en kijk of het topje van de wijsvinger tegen het lijntje komt.

Goed

Je hebt een gezonde manier van trots zijn, zonder te hoeven opscheppen. Je beschikt over zelfvertrouwen en een heldere kijk op de zaken en hebt het in je om mensen leiding te geven en te onderwijzen. Zowel naar jezelf als naar anderen toe ben je mede- dogend, en je kunt handelen vanuit je intuïtie.

Lang

Is de wijsvinger relatief lang, dan worden ambitie en leiderschap te belangrijk. Je vindt het moeilijk om je naar binnen te richten, omdat je zo gericht bent op resultaat in de buitenwereld. Probeer je niet boven andere mensen te plaatsen of mentale macht over anderen te krijgen. Ben je je bewust van deze neiging, dan kun je leren regelmatig een stapje terug te doen.

Kort

Faalangst, een gevoel van minderwaardigheid en weinig zelf- vertrouwen komen je bekend voor. Toch kun je met een korte wijsvinger veel bereiken. Denk aan psycholoog Jung: hij was zich bewust van deze eigenschappen en kon daardoor zijn talenten goed benutten.

3. Saturnus- of middelvinger

Zegt iets over: verantwoordelijkheidsgevoel, zorgvuldigheid

Om de relatieve lengte van je middelvinger te weten, meet je eerst de breedte van je hand (zie tekening A naar B). Is je hand net zo breed als je middelvinger lang is, dan is deze vinger goed van lengte. Is de middelvinger langer dan je hand breed is, dan is deze lang, en is hij korter, dan is de middelvinger kort.

Goed

Je kunt helder nadenken en weet je gedachten goed te sturen. Stilte en rust zoek je graag op, door bijvoorbeeld in de natuur te wandelen of te mediteren, zodat je zuiver kunt blijven denken. Je hebt een goede mate van verantwoordelijkheidsgevoel; je werkt hard, maar weet ook wanneer je moet stoppen.

Lang

Met je grote verantwoordelijkheidsgevoel doe je misschien meer dan nodig is, omdat je denkt dat dit van je wordt verwacht. Alle details die je ziet kunnen je weleens afleiden van de hoofdzaak. Van nature ben je zeer discreet en voorzichtig. Probeer je neiging om gedetailleerd bezig te zijn te beperken, zodat je methodische denken tot z’n recht komt. Durf te vertrouwen op wat je weet.

Kort

Je bent wat naar buiten gericht, waardoor je gevoelig kunt zijn voor stemmingen van andere mensen. De weerstanden van het leven ga je liever niet aan en voor al te veel verantwoordelijkheid deins je terug. Leer je aandacht ook naar binnen te richten, jezelf te voelen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door op je adem te focussen terwijl je met een ander praat; het leert je ook om bij jezelf te blijven.

4. Apollo- of ringvinger

Zegt iets over: creativiteit, emoties, het vermogen je gelukkig te voelen

Leg de ringvinger naast de middelvinger. Komt het topje van de ringvinger tegen het lijntje op de middelvinger aan, dan is deze goed ontwikkeld.

Goed

Je hebt het in je om vanuit je hart te handelen, vanuit liefde en gevoel, dus los van je gedachten. Hierdoor heb je een soort magnetische aantrekkingskracht op mensen. Vanwege je warme uitstraling sta je vaak in het middelpunt van de belangstelling. Ook kun je iemand de hand reiken zonder daarom geprezen te hoeven worden.

Lang

Heb je af en toe hoge verwachtingen van anderen? Pas op, dit kan tot misvattingen en teleurstelling leiden en je kunt een tikje egoïstisch worden. Je zelfbeeld is ietwat opgeblazen. Wel kun je je met hart en ziel ergens voor inzetten – en je kunt briljant toneelspelen.

Kort

Het zonnetje in jou durf je niet genoeg te laten schijnen, wat je droevig kan maken. Je levenslust stroomt onvoldoende. De moed om risico’s te nemen ontbreekt. Het is goed om je zelfbeeld eens flink op te vijzelen; dit doe je door vooral naar je positieve eigen- schappen te kijken en in te zien hoe bijzonder je bent.

5. Mercuriusvinger of pink

Zegt iets over: contactuele vaardigheden, eerlijkheid

Leg de pink tegen de ringvinger. Komt het topje van de pink pre- cies tussen het tweede en het bovenste kootje van de ringvinger dan is deze goed ontwikkeld.
Goed

Je bent een vlugge denker en staat midden in het leven. Je com- municatievermogen is goed ontwikkeld en andere mensen door- zie je snel. Jouw gevoel voor humor helpt je door de frustraties van het leven heen.

Lang

Met deze vinger hecht je veel waarde aan de materiële resultaten van je inspanningen. Je hebt een snelle babbel, kunt zelfs een tikje sluw zijn en wilt het liefst snel geld verdienen. Je komt wat nerveus over en beweegt onrustig. Als je jouw communicatieve kracht niet gebruikt voor macht, wordt deze puur en ontstaat meer vreugde.

Kort

Een korte pink duidt op de neiging terughoudend te zijn, omdat je moeite hebt om over jezelf te praten. Het vertrouwen om vrijuit over je gevoel te praten is ooit beschaamd. Je hebt veel behoefte aan rust, maar zorg ervoor dat je jezelf niet isoleert.

Check jouw spiri-lijntjes

Niet iedereen heeft alle lijntjes in z’n hand. Deze lijnen kunnen zichtbaar veranderen tijdens je leven!

handen

 • 1 Salomonsring

Een teken van wijsheid en onbaatzuchtige liefde. Je helpt andere mensen en deelt de universele liefde met hen.

 • 2 Waarheidslijn

Een teken van diep weten, een sterke intuïtie over wat waar is. Je hebt het vermogen om vanuit een hoger bewust- zijnsniveau te denken en te handelen.

 • 3 Zonnelijn

In vorige levens heb je veel voor anderen gedaan. Deze lijn laat zien dat je daar
nu de vruchten van mag plukken en mag genieten van wat er op je pad komt. Ze betekent succes, populariteit en charme. Alleen kunnen er in de hand ook schuine ‘verstoringslijntjes’ (lijntjes die dwars lopen) zitten waardoor je niet ten volle van de zonnelijn kunt genieten.

 • 4 Healinglijntjes

Een teken dat je handen over genezende krachten beschikken.

 • 5 Kosmisch ei

Deze lijn vertelt je dat je op een spiritueel pad zit en nodigt je uit te blijven groeien en je te ontwikkelen.

 • 6 Suryalijn

Een lijn die in verbinding staat met de zonnelijn, en die ook alleen kan bestaan als er een zonnelijn in de hand aanwezig is. De Suryalijn versterkt de energie van de zonnelijn en doet je nog meer stralen.

 • 7 Turyalijn

De intelligentielijn. Je staat al aardig bewust in het leven en snapt dat weer- standen die je tegenkomt lessen zijn die je mag leren. Je kunt goed met de lastige dingen van het leven omgaan.

 

 

Delen via:
21 september 2022 | Laatst gewijzigd op 8 april 2024

Onbeperkt yoga en meditatie

 • Meer dan 25 yogastijlen en 400 online lessen zonder reclame
 • Met de beste Nederlandstalige docenten
 • Kies lessen voor ontspanning, een soepel lichaam of meer energie, meditaties, mindfulness- en ademoefeningen

0 reacties


Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief