De kracht van anders: ‘Je transformatie begint thuis. Op je mat’

  • Leestijd: 3 minuten
  • Suzanne Geurts

Yogi’s staan erom bekend: hun wendbare lichaam én soepele geest. Want yoga leert je dat alleen verandering een constante factor is in het leven. Deze yogi maakte een bijzondere transformatie door. Chiara Skura is yogadocent, intimiteitscoach en masseur.

‘Ik was altijd dol op reizen. Maakte rondreizen door Europa en Latijns-Amerika, deed maan- den vrijwilligerswerk. Ik heb ook veel gefeest én veel gedronken. Allemaal vluchtgedrag voor mijn eigen shit, realiseerde ik me achteraf. Thuis konden we niet echt over emoties praten, en therapie? Dat was iets voor losers. Inmiddels weet ik dat ik toen een borderlinestoornis had en met faalangst en verslavingen worstelde, een giftige cocktail. Dat ligt allemaal in het verleden, gelukkig.

Blessing in disguise

Tijdens een van die reizen kwam er voorzichtig een kantelpunt toen ik een soort visioen kreeg; een openbaring dat dingen echt gingen veranderen. Ik noem het de stem van God. Dagenlang heb ik zijn liefde ervaren. Ik, een totale ongelovige. Het was alsof ik continu high was, terwijl ik op dat moment toch echt niets gebruikte. Al snel bagatelliseerde ik die ervaring; ik denk dat mijn ego er niet klaar voor was. Maar achteraf gezien bleek dit de eerste stap op het spirituele pad te zijn. Eenmaal thuis, vlak na een reis in 2010, kreeg ik een ernstig fietsongeluk. Een verbrijzelde knie dwong me een jaar lang op bed te blijven – het bleek een blessing in disguise. Na dat jaar besloot ik dat mijn leven anders moest, rigoureus. Niet langer meer de wereld rondreizen, maar de reis naar binnen maken. Yoga, meditatie en mantra’s hielpen me daarbij. Ze leerden me mijn lichaam voelen. Steeds vaker zette ik ook vraagtekens bij medeyogi’s die zo graag naar Bali, Ibiza of India wilden. Ik vond het niet meer nodig, ook vanwege de impact op het klimaat en de armoede in India, of op Bali.

Eigenlijk gebruik je hun wereld voor je eigen ego: kijk eens hoe gaaf ik ben. Inmiddels reis
ik niet verder dan Texel, ook voor retraites. Het liefst pak ik het openbaar vervoer, of zelfs de fiets. Mijn Kundalini teacher training volgde ik in Drenthe, maar ik heb ook eens een geweldig verblijf in een klooster in Nijmegen gehad. Tegen mijn studenten zeg ik nu: je hoeft niet naar een toffe goeroe in India om jezelf te vinden, je reis begint thuis. Op je mat.’

‘In plaats van een wereldreis, maak ik nu de reis naar binnen’

Chiara’s boodschap:

‘Zoek het avontuur op in je alledaagse bezigheden. En vertrouw erop dat je lichaam de puurste vorm van wijsheid bezit.’

Meer lezen over Chiara doe je op haar website: guruaanhuis.nl

Fotografie: Evelien Buynsters

 

Delen via:
26 juli 2022 | Laatst gewijzigd op 29 juli 2022

Onbeperkt yoga en meditatie

  • Meer dan 25 yogastijlen en 400 online lessen zonder reclame
  • Met de beste Nederlandstalige docenten
  • Kies lessen voor ontspanning, een soepel lichaam of meer energie, meditaties, mindfulness- en ademoefeningen

0 reacties


Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief