Ayurveda en de kracht van een dagelijkse routine

  • Leestijd: 4 minuten
  • Kim van der Veer

Heb je het over Ayurveda dan heb je het over een dagelijkse routine. Maar waarom is dit nou zo belangrijk? En waarom is dit zo’n groot onderdeel van Ayurveda? In dit artikel laat yogadocent en Ayurveda-expert Kim van der Veer je kennismaken met Ayurveda. Ze legt uit waarom een dagelijkse routine er zo goed bij past en hoe het bijdraagt aan je gezondheid.

Ayurveda, een manier van leven

Ayurveda is een manier van leven, of eigenlijk, een manier om in de wereld buiten jezelf én de wereld binnen jezelf te ontdekken wie jij bent. Vanuit die wijsheid over jezelf kun je dagelijks de juiste keuzes maken voor een gezond en gelukkig leven. Welke keuzes dat zijn, is afhankelijk van welk type persoon jij bent. Er is dus geen ‘one-size-fits-all solution’, want we zijn allemaal anders en hebben dus ook allemaal iets anders nodig. De basis in Ayurveda houdt in dat je preventief goed voor jezelf zorgt en dit kun je natuurlijk goed ondersteunen met een gezonde dagelijkse routine. Wanneer je weet hoe je in elkaar zit, welke type je bent, en wat er nu uit balans is, kun je dus met een Ayurveda-bril op keuzes maken die passen bij jou.

Starten met Ayurveda

Om te starten met Ayurveda, moet je dus eerst op een persoonlijke ontdekkingstocht gaan. Wie ben jij? Waar ligt je kracht? En hoe kun je jezelf in balans brengen? Hiervoor geeft Ayurveda uiteraard handvatten. Niet alleen kun je jouw unieke persoonlijkheid ontdekken aan de hand van de drie mind-body types (ook wel “dosha’s” genoemd), maar door de wereld te zien door een Ayurveda-lens leer je al snel dat je jezelf in balans kunt brengen door het tegenovergestelde ‘in’ te brengen. Dit wordt ook wel het like increases like principe genoemd. Merk je bijvoorbeeld dat je een droge huid hebt, dan is het verstandig om meer olie rijke voeding te eten, in plaats van meer crackers. Terwijl je juist het tegenovergestelde wil doen als jij iemand bent met last van acne (dan zijn droge crackers dus top). Zo simpel kan balanceren zijn.

Dinacharya, dagelijkse routine

Ayurveda

Om je balans nog meer te ondersteunen, hecht Ayurveda veel waarde aan je dagelijkse routine. Dinacharya heet dit. Het zijn namelijk keuzes die je op dagelijkse basis maakt die ervoor zorgen dat je in balans blijft of juist uit balans raakt. Zorg je ervoor dat je elke dag je lichaam, geest en ziel op de voor jou passende manier ondersteunt. Dan kun je hier letterlijk de vruchten van plukken.

Maar wat houdt een dagelijkse routine precies in? Allereerst is het goed om te weten dat de dagelijkse routine niet voor elk persoon hetzelfde is. Dit is ook logisch, gezien het feit dat Ayurveda gebaseerd is op een unieke benadering voor de verschillende dosha’s.

De oude geschriften van Ayurveda suggereren in totaal veertien stappen die je – afhankelijk van jouw persoonlijke type – onder het motto ‘voorkomen is beter dan genezen’ dagelijks herhaalt. In de ochtend, vanaf het moment dat je wakker wordt, start je routine. De kracht zit hem in de herhaling.

Water drinken

Zo wordt het bijvoorbeeld aangeraden om elke dag na het reinigen van je mond een glaasje warm water te drinken. Dit, omdat je hiermee je maag-darmkanaal reinigt, je weefsels (Dhatus in Ayurveda) hydrateert en je spijsvertering een boost geeft. Het drinken van een glas water is voor iedereen belangrijk, maar welke temperatuur het water moet zijn en welke hoeveelheid je zou moeten drinken is weer afhankelijk van jouw unieke mix van elementen. Zo kunnen Kapha-types het beste een half glas heel heet water te drinken. Voor een Pitta-type is een wat groter en koeler (niet ijskoud, maar minder heet) glas juist de beste keuze.

Meer energie

AyurvedaAndere onderdelen van de dagelijkse routine zijn onder andere oil pulling, warme zelf-olie massage (Abhyanga), gezonde voeding, beweging en ademhalingsoefeningen. Door deze rituelen één voor één in ochtendroutine in te brengen, zul je merken dat gezond de norm wordt en je meer energie hebt om je leven ten volste te leven.

 

 

 

 

 

 

 

 

Tekst: Kim van der Veer. Beeld: Wendy Symons.

Delen via:
16 juli 2020 | Laatst gewijzigd op 10 juni 2024

Onbeperkt yoga en meditatie

  • Meer dan 25 yogastijlen en 400 online lessen zonder reclame
  • Met de beste Nederlandstalige docenten
  • Kies lessen voor ontspanning, een soepel lichaam of meer energie, meditaties, mindfulness- en ademoefeningen

0 reacties


Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief