nietgratis
Apana Vayu

Apana Vayu

765 weergaven
Bewaar als favoriet

Wat zit er vast, wat mag je loslaten? Dat ga je ontdekken in deze tweede les van de serie over de Vayu’s: Apana Vayu. In deze les sta je stil bij gedachten, gevoelens en emoties die niet van jou zijn. Door verbinding te maken met de Apana Vayu elimineer je datgene uit je lichaam wat niet langer dient. 

Meer over de Apana Vayu

Vayu betekent letterlijk ‘wind’ in het Sanskriet. Vayu’s kunnen worden gezien als windstromingen die Prana – levensenergie – verdelen in het lichaam. Ze spelen een grote rol in onze gezondheid en in ons leven. Wanneer deze winden in harmonie samenwerken, bevorderen ze de gezondheid en de balans van zowel lichaam als geest. In yoga zijn die vijf Vayu’s (of ‘winden’): Prana, Apana, Samana, Udana en Vyana. Elke Vayu heeft een fysieke locatie en een fysieke en subtiele functie. De Vayu’s zijn er om ons op meerdere niveaus van energie te voorzien en met elkaar te verbinden.

Apana Vayu is gerelateerd aan de eliminatieprocessen in het lichaam, zoals de spijsvertering en het uitscheiden van afvalstoffen. Het is een neerwaartse energie en staat in verbinding met je uitademing. Deze Vayu is gelinkt aan het element aarde. Bij elke uitademing die je doet, kun je je inbeelden dat alles wat naar beneden stroomt, de aarde instroomt.

Laat los met de Apana Vayu

Deze les start wederom met een mudra en een mantra: de Apana Vayu mudra en de mantra ‘Ong Namoh Guru Dev Namoh’. Deze mantra betekent ‘Ik buig voor de innerlijke Goddelijke leraar’.

Ong Namo betekent ‘Ik buig voor de goddelijke wijsheid van Al Dat Is’. Guru Dev Namo betekent ‘Ik buig voor de innerlijke goddelijke leraar’. Deze mantra versterkt de verbinding met het goddelijke van binnenuit.

In het eerste gedeelte van de les beoefen je Hatha en in het tweede gedeelte neemt Jolijn je mee door een Yoga Nidra verhaal. Beide staan in het teken van loslaten. Wat zit er in jou vast, wat niet van jou is? Met die vraag stelt Jolijn je in staat om een connectie te maken met de Apana Vayu en alles wat je loslaat, over te dragen aan de aarde.

 

Kledingcredits: Jolijn draagt een top van Rails en een linnen broek van Gant

Meer over Jolijn Bruijnaers

Jolijn Bruijnaers is yogadocent in Amsterdam. Ze geeft voornamelijk Vinyasa yoga in haar eigen vrolijke, energieke en pittige stijl. In haar lessen laat ze je op een speelse manier een kalme geest en vrijheid in je lichaam ervaren. Wil je meer lessen volgen van Jolijn? Bekijk dan haar docentenpagina. Meer informatie over Jolijn vind je op haar website of op Instagram.

19 reacties


Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief