De Sanskriet naam voor het Wiel is Urdhva Dhanurasana. Zo doe je de houding.
Start deze lesDe Kaars, de Ploeg en de Vishouding komen in een les vaak na elkaar. In deze video maakt Patrick er een miniserie van met de Schouderstand.
De Sanskriet naam voor de Kaars is Sarvangasana, afgeleid van de woorden Sarva (alle), Anga (ledematen) en Asana (houding). Deze houding wordt ook wel de Schouderstand genoemd.
Deze houding kalmeert het zenuwstelsel en versterkt de rug. De schouders en nek worden gestretcht, terwijl de benen worden versterkt. De Kaars verlicht vermoeidheid en is effectief bij slapeloosheid. Ook zou deze houding een verjongend effect hebben omdat de hersenen, hoofdhuid en weefsels van het gezicht extra bloed krijgen. Tijdens je menstruatie kun je omgekeerde houdingen zoals Sarvangasana beter achterwege laten.
De Sanskriet naam voor de Ploeg is Halasana, afgeleid van de woorden Hala (ploeg) en Asana (houding).
De Ploeghouding heeft een vitaliserend effect. De houding maakt je rug soepeler en bevordert de spijsvertering. Je buik, heupen en benen worden slanker. De oefening activeert de bloedsomloop en voedt de wortels van de zenuwen in de rug. Ook werkt de houding positief op je gemoed: hij wordt niet voor niets gebruikt in series tegen depressie. Kortom: de Ploeg heeft vele positieve effecten.
De Sanskriet naam voor de Vishouding is Matsyasana, afgeleid van de woorden Matsya (vis) en Asana (houding). Oorspronkelijk wordt de houding uitgevoerd met de benen in Padmasana (Lotushouding). Deze houding is voor veel yogi’s te moeilijk, daarom worden de benen in deze houding meestal uitgestrekt.
Matsyasana opent het borstgebied en versterkt de rug. Ook bevordert deze houding de spijsvertering en de bloedtoevoer naar de zenuwen in de rug.
De Vishouding is een bekende tegenhouding voor Sarvangasana (de Schouderstand of Kaars), omdat in Sarvangasana compressie ontstaat in de keel, die in de Vishouding wordt opgeheven. Door de opening van de keel gaat de energie weer stromen en wordt bovendien de schildklier gestimuleerd.
Lees meer over deze drie houdingen: