Godin Godin

Godin

Utkata Konasana

De Sanskriet naam voor de Godin is Utkata Konasana, afgeleid van de woorden Utkata (krachtig), Kona (hoek) en Asana (houding). Deze houding wordt dan ook wel de Krachtige Hoekhouding genoemd.

Het effect van de Godin

De Godin opent de heupen, traint de hamstrings en de core en versterkt de kuiten en enkels. Deze versterkende houding verwarmt het lichaam en stimuleert de bloedcirculatie. Als je de armen omhoog brengt, opent de Godinhouding ook het borstgebied. Deze squat traint je focus, het doorzettingsvermogen en je mentale en fysieke balans.

Hoe doe je de Godin?

  • Begin in de Berghouding (Tadasana).
  • Maak dan met je rechterbeen een stap opzij en draai beide voeten iets naar buiten. Om je gewrichten te beschermen is het van belang dat de tenen in dezelfde richting als de knieën wijzen en dat de knieën boven de enkels blijven.
  • Breng de armen omhoog op een uitademing, buig ze en laat je handen zakken tot schouderhoogte. Een andere optie is om de handen voor je borst in gebedspositie te brengen of ze op je knieën te laten rusten.
  • Tegelijkertijd buig je je knieën tot je in de Squathouding komt. Deze houding is ook geschikt voor beginners, maar luister in deze houding goed naar je lichaam en zak niet dieper in de squat dan goed voelt.
  • Houd je rug recht, je vingers naar boven gericht en je knieën boven je enkels. De corespieren zijn aangespannen.
  • Blijf 5 tot 10 ademhalingen in deze houding, of zo lang als comfortabel voelt. Kom vervolgens weer rustig omhoog.

De houding aanpassen

Bij knie-, heup- of enkelblessures kun je deze houding beter overslaan. Kies bij schouderklachten voor de variatie waarin de handen op de bovenbenen rusten. Vraag bij twijfel altijd advies aan een ervaren yogadocent.

Je kunt je hielen van de grond lichten om de houding nog uitdagender te maken.

Delen via:

Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief