Zo leef je met de kracht van de maan

  • Leestijd: 3 minuten
  • Marie-Claire van den Berg

Slecht slapen bij volle maan, je creatiever voelen bij nieuwe maan, beter kunnen loslaten bij afnemende maan; wie (her)kent niet de magische verhalen over de invloed van de standen van de maan? Iedere maanfase heeft zo zijn eigen uitwerking op ons lichaam en emoties. 

Maan energie, symboliek en magie

De maan heeft, samen met de zon, een onmiskenbare invloed op de natuur op aarde. Ze bepaalt de eb en de vloed, de stand van het water. Wij mensen zijn onderdeel van die natuur en bestaan voor zo’n zeventig procent uit water. Geen vreemde gedachte dus, dat de maanstanden invloed hebben op onze eigen cyclus en de manier waarop we in het leven staan.

De vier maanfases

De maan volgt de natuurlijke cyclus van opbouwen, groeien, bloeien en daarna weer loslaten. Als je deze maanfasen volgt, leer je meebewegen op dit ritme. Zo kun je kracht putten uit de verschillende maanfasen en je leven afstemmen op hun unieke energieën. Elke maanfase heeft zijn eigen specifieke kracht en effect op je lichaam en geest.

Nieuwe maan

In de eerste fase, die van de donkere en nieuwe maan, is de maan onzichtbaar voor ons. Het is de periode tussen de afnemende en wassende maan, de twee dagen voordat de maan onzichtbaar wordt (de donkere maan) en twee dagen daarna (nieuwe maan). De kracht van de maan is dan het kleinst. Een verstilde situatie waarin je de tijd kunt nemen voor introspectie en bezinning.

De nieuwe maan is de subtiele maar sprankelende fase waarin het fijn is om te mediteren en je te laten inspireren. Doe dat bijvoorbeeld met de Kindhouding, een hartmeditatie of de Zwaan.

Wassende maan

Daarna komt de tweede fase, de dagen waarin de maan weer voller wordt, de dagen van de wassende maan. Zoals de maan groeit, kun jij ook groeien in deze periode. Je kunt je richten op je ontwikkeling, op nieuwe plannen, ideeën en vernieuwing.

Volle maan

Dan volgt de derde fase, de dagen waarop de maan vol aan de hemel staat en de kracht het grootst is. Een tijd waarin jouw kracht ook het grootst kan zijn en je de meeste energie en creativiteit kunt voelen. Deze periode is de tijd om die kracht te vieren en te gebruiken om je bijvoorbeeld dat laatste zetje te geven om je doel te bereiken.

Bij volle maan kunnen vooroverbuigingen je helpen je zenuwstelsel te kalmeren. Of kies juist voor houdingen die je hart openen zoals de Kameel, zodat je je emoties vrij kunt laten. Een hectische dag rustgevend afsluiten? Doe dan de Maangroet.

Afnemende maan

In de vierde fase, die van de afnemende maan, wordt de maan weer kleiner en verandert ze langzaam in dat prachtige sierlijke sikkeltje. Bij deze fase past weer een andere levenshouding. Zoals de maan loslaat, kun jij ook gaan loslaten, letterlijk en figuurlijk.

Leef met de maan

 

Welke kracht de verschillende maanstanden hebben en wat die voor je kunnen betekenen, kun je nu ook leren in de nieuwe training Leef met de maan van Happinez. Deze training leert je alles over de maan, haar invloed op jou én hoe je de energie van de maan inzet in je eigen leven. Voor 59,95 krijg je het volgende:

  • Twaalf inspirerende lessen, waarvan negen van maan-expert Yasmin Boland
  • How to-video’s om je eigen maanrituelen uit te voeren
  • Oefeningen en meditaties die je helpen intunen op de maanenergie
  • Een printbare Happinez maankalender
  • Een printable ‘Kristallen en de maanfasen’

Meld je nu aan voor de maantraining.

 

Meer lezen?

Delen via:
9 juni 2023 | Laatst gewijzigd op 5 januari 2024

0 reacties


Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief