Zo gebruik je de Uddiyana Bandha

  • Leestijd: 3 minuten
  • Christel Jansen

Drie bandha’s worden gebruikt in de yoga: drie plekken waar we ons lichaam ‘op slot kunnen zetten’. Zo houd je energie vast in je centrum en blijf je stabiel. Een daarvan is Uddiyana Bandha, je middenrifslot of buikslot. Christel Jansen legt uit hoe je dit energieslot kunt gebruiken om fysieke en mentale onzuiverheden op te ruimen.

Je Uddiyana Bandha activeren

Uddiyana Bandha

Naast het tweede energieslot Uddiyana Bandha, bezit je lichaam Mula Bandha, je wortelslot en Jalandhara Bandha, je keelslot. Uddiyana Bandha, wordt ook wel het middenrifslot genoemd en betekent letterlijk ‘opvliegen’. Door het krachtig samentrekken van de buikspieren wordt het levensvuur, de agni, aangewakkerd en dat stimuleert de spijsvertering. Zo kunnen spanningen en blokkades in het lichaam oplossen en voorzie je deze gebieden van nieuwe vitale kracht en prana. Deze Bandha heeft dan ook een positief effect op je zonnevlecht en ook andere chakra’s. In de Uddiyana Bandha trek je je navel naar je wervelkolom waardoor je niet alleen de borstkas verruimd, je masseert bovenal je organen en stimuleert de bloedcirculatie naar je hersenen

Martyn Hoogstra ziet Uddiyana Bandha als een techniek die een ongelofelijke kracht in je centrum genereert. ‘Ik heb in India bijvoorbeeld nooit enig probleem gehad met de voeding, omdat mijn agni heel sterk is,’ licht hij toe. ‘Als je buik goed voelt, kun je heel wat aan in het leven. Fysiek en emotioneel.’

Stappenplan

Uddiyana Bandha is goed uit te voeren als je bijvoorbeeld onder de douche staat. Je stookt het spijsverteringsvuurtje op, versterkt de buikspieren en buikorganen en zorgt dat er een circulatie ontstaat van de energie in je romp. Deze bandha voer je uitsluitend uit op een lege maag en na een uitademing. Je kunt hem het beste in een staande houding aanleren.

  1. Sta in lichte spreidstand, met je ogen open. Zet je handen op je dijen en recht je rug.
  2. Adem diep in door de neus en adem dan volledig en krachtig uit.
  3. Daarna volgt een ‘valse’ inademing: je doet alsof je inademt, door je buik omhoog en naar binnen te trekken. Zuig de navel naar binnen, zodat een vacuüm ontstaat onder de onderste ribben.
  4. Als je meer geoefend bent, kun je een stapje verder gaan, door de buik te ‘karnen’. Hierbij rol je de buikspieren heen en weer.
  5. Pas als je merkt dat je lucht tekortkomt, adem je weer in. 

Door regelmatige beoefening, wordt de Uddiyana Bandha gemakkelijker voelbaar en kun je hem steeds beter integreren in je practice.

Nieuwsgierig naar de andere Bandha’s? Lees hier het artikel over Mula Bandha.

Beeld: Harold Pereira, model: Katiza Satya, www.puramrita.com, styling: Odette Simons, Assistente styling: Ashley Poort

Delen via:
18 maart 2019 | Laatst gewijzigd op 25 augustus 2023

Onbeperkt yoga en meditatie

  • Meer dan 25 yogastijlen en 400 online lessen zonder reclame
  • Met de beste Nederlandstalige docenten
  • Kies lessen voor ontspanning, een soepel lichaam of meer energie, meditaties, mindfulness- en ademoefeningen

3 reacties


Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief