Yogiproof manifesteren, dit moet je weten voordat je begint

  • Leestijd: 5 minuten
  • Marianne ter Mors

Visualiseer wat je wilt hebben of ervaren, en het komt naar je toe. Dat klinkt heerlijk. Bewust manifesteren is een manier om de positieve kracht in jezelf aan te wakkeren én te verstevigen. Maar gaan yoga en manifesteren wel samen? Lees er meer over en praat mee.

manifesteren yoga

Wat is manifesteren eigenlijk precies? Even simpel gezegd: alles is energie. En gelijke energieën trekken elkaar aan, dat is de wet van aantrekking. Manifesteren is niks meer dan aantrekken wat je uitzendt. Je manifesteert dus voortdurend. Met alles wat je denkt, doet en voelt, zend je een trilling uit, die ook weer bij je terugkomt. Manifesteren is daarom niet iets wat je hoeft te leren – je doet het al. Waar het om gaat is deze innerlijke kracht bewust te leren gebruiken!

In veel verhalen over manifesteren is de rode draad ‘trek overvloed aan en word financieel vrij’. Termen als ‘ideaal’, ‘droom’ en ‘geweldig’ vliegen je om de oren. Toch gaat de werkelijke kracht van manifestatie veel dieper dan je lekker voelen of genoeg geld op je bankrekening hebben staan. Manifesteren is het bewust inzetten van je scheppende kracht om het leven aan te trekken waar je écht gelukkig van wordt. Natuurlijk kan dat gepaard gaan met rijkdom, maar dat is nooit het vertrekpunt.

Wat manifesteren niet is

Veel mensen denken bij manifesteren aan The Secret. De man die voor zichzelf een rode Ferrari wenst en voilà, de bolide staat voor de deur. Gewoon héél diep aan denken, het universum doet de rest. Tja, zo werkt het niet helemaal. Daar kwamen mensen die heilig in The Secret geloofden ook achter. Zo vertelde een vrouw: ‘Ik visualiseerde een landhuis in het bos en kwam terecht in een vinexwijk met hier en daar een boom.’

Werkt The Secret dan helemaal niet? Dat wel, alleen is het slechts de helft van het verhaal. The Secret is gericht op materialistische zaken. De zak met geld of die hippe sportwagen. Maar de wet van aantrekkingskracht en ons manifesterende vermogen reiken veel verder dan dat. Begrip van dit vermogen kan je leven transformeren, van binnen en van buiten. Het missende puzzelstukje is dat je moet weten waaróm je iets wenst.

Stel jezelf de vraag eens wat je zo aantrekt in een landhuis in het bos. Is dat een gevoel van rust en ruimte? Dan is dat je werkelijke wens: rust en ruimte ervaren. Als het universum reageert op die wens door je bijvoorbeeld te inspireren om je werk anders in te delen, zodat je meer tijd overhebt, en jij blijft maar denken dat je nog steeds geen landhuis in het bos hebt, dan zie je over het hoofd wat je hebt ontvangen. Want inderdaad, dat landhuis heb je niet. Maar je hebt wél de ruimte om lekker in het bos te wandelen en tot rust te komen.

Het hoogste goed

Gaan yogi zijn en manifesteren eigenlijk wel samen? Een van de uitgangspunten van yoga is jezelf bevrijden van gehechtheid. Dus ook van veel spullen bezitten, een lekker tweede huisje in Frankrijk en ga zo maar door. Staat iets willen dan niet haaks op aparigraha, vrij zijn van bezitzucht? Als je uitgaat van The Secret, absoluut. Miljoenen op je bankrekening willen, gewoon om te hebben en je eigen behoefte mee te bevredigen, is onverenigbaar met het gedachtegoed van yoga.

Alleen heb je vast al gemerkt dat door intensief yoga te beoefenen je innerlijke wereld vanzelf verandert. Je beoefening, je sadhana, schoont je systeem van egowensen en vastgeroeste patronen. Misschien is jouw wens wel inderdaad dat mooie landhuis. Om zo een plek te creëren waar je mensen in contact kunt laten komen met zichzelf en de natuur. Daar kun je alle wijsheid en lessen die je hebt geleerd in je leven delen met anderen, zodat ook zij het verschil kunnen maken in hun eigen omgeving. Je glimlacht en verzucht: ‘Mensen laten stralen, ja, dáár doe ik het allemaal voor.’ Zo’n landhuis met duurzame materialen laten verbouwen, dat kost een paar duiten. Het allemaal sfeervol en luxe inrichten, zodat iedereen zich veilig en geborgen voelt, ook. Maar dit heeft niets te maken met je eigen behoeftigheid. Tuurlijk geniet je zelf ook van die luxe, het is alleen geen voorwaarde om je gelukkig te voelen. Je laat het net zo makkelijk weer los. Dat maakt je een yogi, je leeft met wat er nú is.

Yogi’s en manifesteren

Weten wat je werkelijk wilt is helemaal niet zo eenvoudig. Door regelmatig aandacht te schenken aan je yoga practice, poets je stap voor stap alle oude patronen en impressies uit je systeem. Zo word je elke dag een stukje bewuster en helderder. Vanuit die stilte en helderheid komt als vanzelf je échte wens naar boven. Daarom gaan yoga en manifesteren prima samen!

Zijn jullie bewust bezig met manifesteren? Wij zijn benieuwd hoe andere yogi’s over dit onderwerp denken. Laat je reactie achter in de comments! En wil je yogiproof manifesteren? Houd dan ons blog in de gaten, binnenkort vind je hier tips.

Uit Yoga by Happinez 1-2021

Delen via:
9 september 2021 | Laatst gewijzigd op 22 mei 2024

Onbeperkt yoga en meditatie

  • Meer dan 25 yogastijlen en 400 online lessen zonder reclame
  • Met de beste Nederlandstalige docenten
  • Kies lessen voor ontspanning, een soepel lichaam of meer energie, meditaties, mindfulness- en ademoefeningen

0 reacties


Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief