Kamini Desai: ‘Vervulling vind je alleen van binnen’

  • Leestijd: 6 minuten
  • Vivian de Gier

Yogawijsheden kreeg docent Kamini Desai met de paplepel ingegoten. Maar pas toen haar liefdesleven keer op keer spaak liep en ze fysiek onderuitging, kwam het belangrijkste inzicht: ‘Je hoeft niets te doen om liefde te krijgen. Het doel in het leven is om precies te zijn wie je altijd al was.’

Ze groeide op in een ashram in het Amerikaanse Massachusetts. Haar Indiase vader, yogi Amrit Desai, was daar yogadocent. Voor Kamini Desai en haar twee oudere broers was het dus niet meer dan logisch dat haar dag begon en eindigde met yoga, chanten, meditatie en levenslessen. Ze herinnert zich hoe ze als klein meisje al min of meer begreep wat haar vader onderwees. ‘Zijn belangrijkste les was dat yoga niet draait om wat je op de mat doet, maar dat het een levenswijze is, een manier om met jezelf en anderen om te gaan. De asana’s op de mat vormen een oefening voor de rest van het leven. Hij zei altijd: “Yoga gaat niet om op je hoofd staan, maar om op eigen benen staan.” I love that.’

kamini

Verscholen boodschapper

Haar rug was al sinds haar geboorte een zwakke plek, maar toen ze begin dertig was, begon de pijn steeds heviger op te spelen. ‘De emotionele spanningen zochten een uitweg in mijn lichaam. Mijn lijf vertelde me de waarheid: ik zat in een relatie die niet goed voor mij was. Dat wist ik diep van binnen wel, maar ik wílde het niet weten. Toen ik op een dag een flinke val maakte, ging de pijn helemaal niet meer over. Eerst kon ik nog een beetje lopen, maar het ging steeds slechter en na een poosje kon ik nog maar een paar minuten achter elkaar rechtop staan. Heel beangstigend.’

Toen kwam het moment waarop zelfs dat niet meer ging. ‘Op een dag hadden mijn vriend en ik ruzie. Ik zei dat ik het recht had op evenveel zeggenschap binnen onze relatie, en hij was het daar niet mee eens. Hardop zei ik: “Ik geef het op”. Direct daarna begaf mijn rug het en kon ik helemaal niet meer rechtop lopen.’ Kamini: ‘Ik ben ervan overtuigd dat mijn lichaam me wilde vertellen dat ik daar weg moest. En als ik dat zelf niet zou doen, dan deed mijn lijf het wel voor me. Ik was een pleaser, zorgde veel beter voor anderen dan voor mezelf. Daardoor was ik uit contact met mezelf geraakt. Door mijn fysieke problemen móést ik mezelf wel op de eerste plaats zetten, ik had geen andere keuze. Mijn lichaam draaide het volume waarop het tot me sprak steeds iets hoger, tot het zó luid was dat ik de boodschap eindelijk hoorde.’

Ontspannen in wat is

Zonder een ingrijpende operatie zou ze nooit meer goed kunnen lopen, kreeg ze te horen. Maar die ingreep was zo risicovol, dat Kamini eerst iets anders wilde proberen. ‘Die operatie kon ik later altijd nog laten doen. Ik had het gevoel dat ik mijn lichaam tijd moest geven om fysiek en emotioneel te helen.’

Omdat ze geen yogahoudingen meer kon uitvoeren, bleef alleen Yoga Nidra over. ‘Ik heb in die tijd meer geleerd van yoga dan in al die jaren daarvoor. Uiteindelijk gaat het natuurlijk om te leren ontspannen in wat ís. Maar dat is een stuk makkelijker als je in goede gezondheid verkeert en alles in je leven op rolletjes loopt, dan wanneer je je moet verzoenen met de gedachte dat je misschien wel nooit meer zult kunnen lopen en de vraag zich opdringt of je dan nog wel gelukkig kunt zijn. Dát is waar yoga je op voorbereidt: hoe ga je om met een situatie waar je niet uit weg kunt?’ Liggend op de mat visualiseerde ze zichzelf in gezonde toestand. Zo liet ze haar lichaam zich herinneren hoe het was om te lopen, rennen, zwemmen. Steeds opnieuw, en opnieuw. Haar geduld en geestelijke oefening werden beloond: na twee jaar begon het eindelijk beter te gaan, ze kon steeds een stukje langer lopen.

kamini

Natuurlijke meditatie

Misschien klinkt ‘helen terwijl je slaapt’ te mooi om waar te kunnen zijn. Maar Kamini weet als geen ander hoe diepgaand het effect van Yoga Nidra, ook wel ‘yogaslaap’ genoemd, kan zijn op lichaam en geest. Diepe overtuigingen kunnen op mentaal niveau maar moeilijk worden veranderd. Je kunt elke dag tegen jezelf zeggen dat je een prachtmens bent, maar als je deep down vindt dat er van alles aan je niet deugt, verandert dat niet. ‘Veel mensen denken dat je alleen een diepgaande transformatie kunt doormaken door middel van worsteling, strijd en hard werken. Yoga Nidra vraagt juist om het tegenovergestelde, om niet-doen. ‘In de staat van bewustzijn tussen slapen en waken hebben we meer afstand tot onze angsten en overtuigingen; je bevindt je daar in een natuurlijke meditatie. In de ruimte tussen wie je werkelijk bent en je gedachten kun je rusten en heelheid ervaren.’

Kamini’s rug herstelde tot een niveau waarop ze goed kan functioneren. De meeste yogahoudingen zijn niet meer voor haar weggelegd, maar daar kreeg ze iets anders voor terug. ‘Toen ik jong was, dacht ik: kijk eens wat mijn lichaam allemaal kan! Soms was ik meer bezig mezelf in een houding te krijgen dan dat ik voelde wat die pose eigenlijk teweegbracht. Nu ben ik aanwezig en merk ik de subtiele effecten van een asana, en hoe goed dat voelt. Zo wordt een simpele oefening als een twist diep vervullend.’

En die prins op het witte paard? Die kwam alsnog voorbij, in IJsland. Op het eiland waar Kamini als twintiger ooit begon met lesgeven, ontmoette ze dertig jaar later Skúli, een IJslandse yogaleraar. Hij was al meteen verkocht, maar zij zag vooral de praktische bezwaren: hij had vijf kinderen, zij woonde in de VS. ‘Op een avond zat ik alleen en sip op een hotelkamer naar het tv-programma The Medium te kijken. Mijn moeder was overleden en ik zei: “Mam, als je me kunt horen, laat me dan weten wie de juiste persoon voor mij is, en geef het teken zó duidelijk dat ik het niet kan missen.” En ik maak geen grapje: op dat moment hoorde ik “ping!” Er kwam er een mailtje binnen waarin Skúli me de liefde verklaarde. Inmiddels zijn we zes jaar getrouwd.’

 

Meer lezen over Kamini doe je op iameducation.org en kaminidesai.com.

Delen via:
16 november 2022 | Laatst gewijzigd op 20 maart 2024

Onbeperkt yoga en meditatie

  • Meer dan 25 yogastijlen en 400 online lessen zonder reclame
  • Met de beste Nederlandstalige docenten
  • Kies lessen voor ontspanning, een soepel lichaam of meer energie, meditaties, mindfulness- en ademoefeningen

0 reacties


Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief