Visualisatie-oefening voor dankbaarheid van Max Strom

Tranen stroomden over de wangen van hoofdredacteur Heleen, die bij deze oefening terugdacht aan haar vader.

‘Sluit je ogen, zodat je beter kunt zien.’ Op een regenachtige zaterdagochtend zit ik met mijn lieve collega’s in een kerk, op het yoga-evenement The Inner Peace Conference. Op het podium de vriendelijke Amerikaanse yogi Max Strom, om met ons een visualisatie-oefening te doen over dankbaarheid.

‘Stel je voor. Tegenover je, op een meter afstand, zit de volwassene die je het meest dankbaar bent in de hele wereld. De eerste persoon die in je opkomt, levend of overleden.’ En ik denk meteen aan mijn vader, die is overleden toen ik bijna zes jaar was. ‘Die persoon kijkt je liefdevol aan. Het is degene die je de betekenis van liefde leerde en je zelfvertrouwen gaf in een belangrijke fase van je leven. Kijk in zijn of haar ogen en straal al de dankbaarheid in je hart naar diegene uit.’

Tranen stromen over mijn wangen. Ik zie voor me hoe mijn vader en ik hand in hand in het bos liepen, op zoek naar kastanjes om luciferpoppetjes van te maken. Toen hij dood was, vond ik de kastanjes nog in de la. En ik zie hoe hij me voorlas en ’s avonds het touwtje van het muziekdoosje uittrok, nadat hij het licht had uitgedaan.

En ik ben dankbaar. ‘Fathers be good to your daughters, daughters will love like you do,’ zingt John Mayer. Al die liefde die ik van hem heb meegekregen, die me zo’n stevige basis heeft gegeven. Liefde die ik weer door kan geven aan mijn eigen dochters. Hij is helaas veel te vroeg overleden, maar hoe waardevol is dat?

Sluit je ogen, zodat je beter kunt zien’

 

Visualisatie-oefening voor dankbaarheid van Max Strom

Wil je zelf ook oefenen in dankbaarheid? Doe deze audio-oefening, die opgenomen is tijdens de conferentie:

meditatie-oefening dankbaarheid max strom

Op het blog: hoe de juiste ademhaling je leven verandert

Lees ook Max Stroms column over hoe de juiste ademhaling zijn leven veranderde.

-
Reacties:
 • joyce vd kamp

  heb er echt wat aan.

 • Wyonna louse

  Ik vind het een heel mooi stukje en zeker ook om te doen. Gevoelens oproepen en herinneringen enz.. Maar weet ook uit ervaring dat mensen met een depressie of neerslachtigheid dit misschien niet of in iedergeval niet alleen moeten doen.. Dit kan een heftige maar ook mooie ontlading brengen.. Persoonlijk durf ik dit zelf nog niet aan en al helemaal niet alleen.. Maar zou het wel zekers gaan doen in betere tijden, en met iemand.. Maar positief zeker proberen waard..

 • Petra

  Jammer dat de audio het niet doet

 • Yoga Magazine

  Beste Petra, bij mij doet de audio het wel. Misschien in een andere browser proberen? Succes!

LAAT EEN REACTIE ACHTER:

Leer alles over Ayurveda op Sri Lanka