Vegan ijs volgens een verlicht recept

 • Leestijd: 4 minuten
 • Kyra de Vreeze

Wat kan er nou ‘verlicht’ zijn aan voeding? Volgens sommige yogi’s is dat belangrijk.

Volgens de Amerikaanse yogi’s Sharon Gannon en haar partner David Life is het belangrijk geen dierlijke producten te eten. Sharon en David zijn de grondleggers van Jivamukti yoga, een stijl die krachtige houdingen combineert met muziek, filosofie en spiritualiteit. Dit Amerikaanse duo is van mening dat het mogelijk is een modern, comfortabel leven te leiden en tegelijkertijd spiritueel te groeien, om uiteindelijk tot een staat van samadhi (verlichting) te komen. En daar hoort voeding ook bij.

Een verlicht dieet mét vegan ijs

Het door Sharon Gannon geschreven boek Yoga and vegetarianism – The diet of enlightenment geeft richtlijnen voor hoe je je door middel van je eetpatroon kunt verbinden met andere levende wezens en hoe daardoor een gevoel van vrede, vitaliteit, eerlijkheid, richting, rijkdom en uiteindelijk verlichting ontstaat.

‘Onze voedingskeuzes en de manier waarop we met eten omgaan zijn een reflectie van onze spirituele ontwikkeling,’ zegt Sharon. ‘Een echte yogi behandelt elk levend wezen met dezelfde hoeveelheid respect.’ Jivamukti beoefenaars leven daarom vaak honderd procent veganistisch. Ze eten en drinken geen dierlijke producten en gebruiken geen leer, honing en zijde, omdat deze zijn gemaakt van of door dieren.

‘Door geen onderscheid te maken en het leven van een dier net zoveel waard te achten als dat van een mens, kunnen we sneller verlicht raken. Hoe wij met anderen omgaan bepaalt of we in dit leven wél of niet dat gevoel van verlichting, de staat van gelukzalige eenheid, ervaren.’

Het heerlijke recept voor vegan ijs hieronder is helemaal volgens deze waarden!

vegan ijs-recept


Vegan ijs mango-banaan

Voor 4 personen

Voorbereiding: 1 dag, bereidingstijd: 5 minuten

Ingrediënten:

 • 3 bananen
 • 1 mango
 • 140 ml soja-, rijst- of amandelmelk

Bereiding:

 1. Pel de bananen en snijd ze in kleine stukken. Doe ze in een afsluitbaar bakje en zet dat in de vriezer. Pel en ontpit de mango, snijd hem in stukjes en vries ook deze in, minstens een dag vóór gebruik.
 2. Giet de melk in een blender of keuken- machine en draai die naar de hoogste stand. Voeg voorzichtig de bevroren stukjes banaan en mango toe. Je kunt een theedoek om de keukenmachine doen zodat de melk niet opspat. Als de stukjes fruit samenklonteren, kun je af en toe de keukenmachine uitzetten om de stukjes weer te scheiden. Mix tot het geheel romig en egaal is.
 3. Serveer het ijs direct of zet het even terug in de vriezer. Als het ijs langere tijd in de vriezer heeft gestaan en hard is geworden, moet het eerst een kwartier op kamertemperatuur staan voordat het kan worden gegeten.

Geniet van je verlichte vegan ijsje!


Weet wat je eet

Wil je verder leren hoe je verlicht kunt eten? Maak dan je maaltijden volgens de yama’s, de leefregels uit de door yogameester Patanjali geschreven Yoga sutra’s.

 • Ahimsa, geweldloosheid: schaad anderen niet. Als je vlees koopt, ben je indirect verantwoordelijk voor de dood en kwelling van het dier. Kies dus een geweldloos dieet.
 • Satya, waarheid: weet waar je eten vandaan komt. Hoe is het voedsel op je bord geteeld? Hoe zijn de dieren behandeld? Wees kritisch en onderzoekend. Wees eerlijk.
 • Asteya, niet stelen: neem niets wat jou niet toekomt. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor koemelk, die bestemd is voor kalfjes. Koop biologisch en fair trade, steel niet van arme boeren in ontwikkelingslanden.
 • Brahmacharya, kuisheid: seks is de kracht die leven creëert, een kracht die niet misbruikt zou mogen worden. Koeien worden geïnsemineerd om zo veel mogelijk kalfjes te produceren. Ze zijn ‘levensfabrieken’ die constant drachtig of zogend zijn. Bepaal of je daar onderdeel van wilt zijn.
 • Aparigraha, afzien van bezit: leef simpel, zodat anderen simpelweg kunnen leven. Sharon: ‘Overconsumptie is een groot probleem. Het zorgt voor moeilijkheden op het gebied van gezondheid, milieu en maatschappij. Neem niet meer dan je nodig hebt.’
Delen via:
24 augustus 2021 | Laatst gewijzigd op 24 augustus 2021

Onbeperkt yoga en meditatie

 • Meer dan 25 yogastijlen en 400 online lessen zonder reclame
 • Met de beste Nederlandstalige docenten
 • Kies lessen voor ontspanning, een soepel lichaam of meer energie, meditaties, mindfulness- en ademoefeningen

0 reacties


Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief