Recept voor een betere wereld: arepa’s met bonen
Gerechten die goed zijn voor jou, je portemonnee én voor de planeet: dat klinkt als de ultieme win-winsituatie. En dan zijn ze ook nog eens makkelijk te maken en zalig! Probeer dit recept voor een betere wereld, arepa’s met zwarte bonen.
Dat het klimaat flink te lijden heeft onder de voedselproductie wist je waarschijnlijk wel. Je leest dan deprimerende feiten als: meer dan een kwart van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen is het gevolg van hoe wij met ons eten omgaan. Wélk voedsel we produceren, hóe we dat produceren en hoe wij dat behandelen: het heeft allemaal direct effect op de opwarming en uitputting van onze planeet. Zo belandt een derde van al het geproduceerde eten ongegeten in de vuilnisbak.
De kracht van het individu
Met onze manier van eten kunnen we de wereld veranderen, daar is de Londense kookboekenschrijver Anna Jones van overtuigd: ‘Soms kan alle informatie over de klimaatcrisis en wat wij zelf kunnen doen je even teveel worden. Daarom is het handig om kleine stappen te nemen. Want met de gemiddeld 35.000 grote en kleine beslissingen die we dagelijks nemen, kunnen we veel bereiken. Natuurlijk moeten regeringen systematische veranderingen doorvoeren in onze voedselvoorziening, maar ook onze microbeslissingen hebben effect. We kunnen niet eisen dat machthebbers actie ondernemen zonder dat we zelf ook andere keuzes gaan maken.’
Jones gelooft daarmee in de kracht van het individu: één kleine druppel trekt een volgende druppel aan en samen vormen ze uiteindelijk een onmetelijk krachtige oceaan. Door voornamelijk plantaardig te eten, dit zoveel mogelijk van het seizoen bij lokale bio-boeren te kopen, het zelf te bereiden en vervolgens niet te verspillen, komen we een heel eind.
Recept voor een betere wereld
Arepa’s met zwarte bonen en salsa verde
10 arepa’s, 120 minuten
Ingrediënten
Voor de zure rode uien
Voor het deeg
Voor de zwarte bonen
Voor de salsa verde
Voor erbij
Bereidingswijze
Heb jij ook een recept of tip dat bijdraagt aan een betere wereld? Deel het hieronder in een reactie en inspireer elkaar.
Meer vegetarische recepten vind je bijvoorbeeld hier.
Tekst Kyra de Vreeze Fotografie Issy Croker Receptuur Anna Jones
0 reacties
Geef je reactie