Eva Daeleman: ‘Ik vertrouw erop dat het universum het goed met mij voorheeft’

  • Leestijd: 4 minuten
  • Suzanne Geurts

Ze schijnen te bestaan: yogi’s die helemaal op de yogamanier leven. Ze mediteren, doen geen vlieg kwaad, oefenen asana’s en pranayama. Maar is dat haalbaar voor de drukke, westerse mens? Het antwoord van voormalig Belgisch radio-dj en tv-presentatrice Eva Daeleman is volmondig: ja.

eva daeleman - yoga filosofie

Ik zie een vinkje staan bij satya, waarom is waarheid zo belangrijk voor jou?

‘Waarheid betekent voor mij: je ware ik zijn. Maar door alle druk van buitenaf lukte me dat niet. Jarenlang draaide alles om mijn carrière, om mijn uiterlijk en het creëren van het perfecte plaatje voor de buitenwereld. Ik had het gevoel dat ik aan ieders verwachtingen moest voldoen. Ik raakte daardoor steeds verder verwijderd van mijn eigen kern en belandde in een burn-out. Ik deed al aan Bikram yoga, vooral om strak te blijven, en tijdens mijn burn-out kwam ik in aanraking met Yin yoga. In die periode, 2016, was ik getuige van de bomaanslagen op vliegveld Zaventem. Het was een gigantische eyeopener. Ik dacht: wat ben ik eigenlijk aan het doen met mijn leven? Ik maak mezelf letterlijk ziek! Na de aanslagen voelde ik: yoga is mijn pad, daar moet ik iets mee doen.

Heftig, hoe heb je die liefde voor yoga toen vormgegeven?

‘Ik ben uit de mediawereld gestapt en heb in 2017 mijn eigen yogastudio geopend. Inmiddels bestuur ik de studio op afstand en geef ik zelf geen les meer. Ik leerde dat yoga veel meer is dan alleen asana’s. Yoga heeft me geleerd om in alles wat ik doe volledig mezelf te zijn. Op de goede en de slechte dagen. Op mijn Instagram en in de podcasts die ik maak met mijn man, deel ik daarom eerlijk hoe het gaat. Zo hebben we ook openlijk gesproken over onze miskraam. Moeilijk, maar belangrijk omdat ik wil laten zien is dat het ook oké is, als het even niet oké gaat. We zijn allemaal gewoon mensen. En ook de moeilijke momenten hebben een doel op ons levenspad.’

Verwijs je daarmee naar ishvara, het vertrouwen in een hogere kracht?

‘Ik geloof inderdaad dat een energie, die groter is dan we ons kunnen voorstellen, ons allemaal verbindt. Voor mij is dat het universum. Ik vertrouw erop dat die kracht het goed met mij voor heeft, dat het wil dat ik slaag in het leven. Een mislukking is dus niet een pijl in de foute richting, maar juist een stap in de goede richting. Op die wijze kijk ik ook naar mijn burn-out. Het bleek uiteindelijk de voedingsbodem voor een heel nieuw leven.’

Is pratyahara, het afsluiten van de buitenwereld, een grotere rol gaan spelen sinds je burn-out?

‘Zeker. Ik ben bewust verhuisd van de drukke stad naar de kust, ik heb vaste tijden waarop ik mijn mail en telefoon check en ik wijk nooit af van mijn ochtendritueel. Dat ritueel is echt goud waard. Ik werk nooit voor 10.30 uur en begin elke dag met twintig minuten meditatie, een heerlijk ontbijt en een wandeling buiten met de hond. Ik maak de wereld om mij heen zo klein mogelijk om mezelf op te laden, pas daarna open ik de deuren naar de buitenwereld.’

Gaat het dagelijks mediteren je makkelijk af?

‘Ik doe het niet graag, maar ik heb het wel echt nodig. De impact van mediteren op mijn leven is groot. Het verbindt mij met mijn kern, laat me zien hoe ik mij voel, hoe ik mij wil voelen en daar richt ik mijn dag op in. Als ik het niet doe ben ik prikkelbaar en heb ik minder focus. Als een ballon die niet weet waar ze naar toe moet vliegen. Maar voor ik begin zucht ik wel altijd een paar keer hoor. Ik ben een heel actief persoon en mediteren is heel passief, dus dat blijft een uitdaging.’

Opvallend: geen vinkje bij ashteya. Steel je wel eens iets dan?

‘Haha, nee. Maar ik denk soms dat mensen beter zijn dan ik en dat ik moet veranderen. De plannen die ik op dat soort momenten maak, zijn niet eigen. Ik moet oefenen terug te gaan naar wie ik ben, zodat ik geen dingen omdat anderen daar succes mee hebben. Hier zit ook een stukje svadhyaya in, zelfreflectie.’

Uitslag

Eva verwoordt het mooi: ‘Ik ben de laatste jaren geëvolueerd naar het doen van yoga, naar het leven van yoga.’

Eva Daeleman is schrijver van onder meer het boek Woman Up en is met haar man Stijn te horen in hun podcastserie Elke Dag Vakantie.  evadaeleman.be

 


Zelf aan de slag met de yogi lifestyle? Hier leer je meer over het achtvoudige pad óf doe een les via Yoga by Happinez.

Tekst Jadrike Boels Fotografie Leentje Loves Light Kleding Yoga by Julz

Delen via:
23 juni 2021 | Laatst gewijzigd op 8 februari 2024

Onbeperkt yoga en meditatie

  • Meer dan 25 yogastijlen en 400 online lessen zonder reclame
  • Met de beste Nederlandstalige docenten
  • Kies lessen voor ontspanning, een soepel lichaam of meer energie, meditaties, mindfulness- en ademoefeningen

0 reacties


Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief