Met deze tips ga je opgeladen het nieuwe jaar in

 • Leestijd: 6 minuten
 • Sam Eilander

Hoe gaan onze yogadocenten opgeladen het nieuwe jaar in? We vroegen het aan Nanda van Praag, Padmini Kruitwagen en Djilani Sprang-Purperhart. Ze delen ieder drie uitgebreide tips, zodat ook jij sprankelend en vol nieuwe energie kunt beginnen aan 2024.

Ken je dat gevoel, wanneer de feestdagen achter de rug zijn en je eigenlijk nog wel een week of twee langer vrij had willen hebben? Je voelt je moe en uitgeput, omdat je veel hebt ondernomen tijdens de feestdagen. Als dit niet van toepassing is op jou, omdat je juist niet veel ondernomen hebt of niets met de feestdagen hebt, kan het nieuwe jaar alsnog aanvoelen alsof je in een extra diepe winterdip belandt. Deze tips van onze drie vaste docenten kunnen een houvast bieden en je ondersteunen in deze jaarwisseling.

Drie tips van Nanda van Praag

Zoek de natuur op en stel je open voor Glimmers!

In de polyvagaal therapie (S. Porges, D. Dana) spreken we van triggers en glimmers. Door triggers ervaren we een gevoel van onbehagen of onveiligheid. Een glimmer daarentegen is zoiets als een veilige sensatie, een ervaring van vreugde of verbinding. We hebben de neiging om ons te richten op het negatieve, maar ons zenuwstelsel pikt ook positieve signalen op, zelfs zonder dat we daar meteen bewust van zijn.

De natuur is een plek waar we veel glimmers kunnen oppikken. Ga dus naar buiten! Liefst één uur per dag. Weer of geen weer; voel de wind, ervaar daglicht, hoor de regen. Ga op in de ruimte van de natuur. Adem in, adem uit en stel je open voor glimmers.

Ander woord voor ‘moeten’

Vind vanaf nu een ander woord voor moeten. Moeten is jezelf dwingen, moeten is angst creëren. Moeten is jezelf vrijheid ontnemen. Vraag jezelf af als je ‘moeten’ zegt, of je dit werkelijk wilt en zo ja: waarom? Is het nodig? Voor wie? Kun je wat zachter zijn voor jezelf?

Verlichtende meditatie

Rond de jaarwisseling kunnen we geconfronteerd worden met de eindigheid van het leven en kunnen we moedeloos raken van al het geweld en onvrede in de wereld. Als je ineens zwaarmoedig bent is dit oké, het is een teken dat je gevoelig bent voor wat er in de wereld gebeurt en dat je je de dingen aantrekt. Overspoeld worden door zwaarmoedigheid is echter een naar gevoel. Deze variatie op de Tonglen meditatie kan hierbij verlichting geven.

 • Ga rustig zitten op een fijne plek.
 • Voel het moeilijke gevoel van moedeloosheid, zorg of angst, maar blijf de grond en je adem ervaren, zodat je een anker houdt in dit moment en de emotie kan dragen.
 • Blijf een aantal ademhalingen of minuten zitten waarbij je dit lastige gevoel verdraagt.
 • Zeg dan tegen jezelf: ” Ik bent niet de enige die dit voelt, deze onmacht, het verdriet van de pijn van anderen, de angst… ” Herhaal dit een paar keer. “Ik ben niet de enige die dit voelt….”.
 • Ga dan verder: “En omdat ik NU mijn pijn en angst (of verdriet, of moedeloosheid, wat het dan ook is) kan voelen, los ik het voor mezelf op en stop ik hier en nu de keten van angst en geweld.”
 • Je kan de wens eraan toevoegen: “Ik ben niet de enige die dit voelt, en omdat ik het nu voel en kan dragen, los ik het op voor anderen, zodat zij vrede zullen vinden in zichzelf.”

Drie tips van Padmini Kruitwagen

Het nieuwe jaar nodigt me uit om het oude van me af te schudden, me opnieuw uit te vinden, eropuit te trekken, winterlucht in te ademen, uit mijn cocon te kruipen en iets nieuws te proberen zonder verwachtingen. Voor mij in januari geen strak regime, bootcamp of een andere challenge, maar een speeltuin met veel bewegingsruimte. Dit zijn mijn tips:

Buiten yoga op je lievelingsplek

In januari neemt het licht toe. Ik heb in deze periode de behoefte om naar buiten te gaan en om buiten yoga te doen. Hiervoor fiets ik naar mijn lievelingsplek landgoed Velhorst bij Almen gelegen aan de Berkel. Dan ben ik al lekker opgewarmd wanneer ik bij het landgoed aankom voor mijn yoga-oefeningen. In de winter kies ik voor oefeningen die hitte geven en die ik makkelijk buiten kan doen zonder mat, zoals de tweede krijger.

Dans je blij

Ik pleit voor lekker veel dansen, zingen en bewegen, zonder schaamte en met volledige overgave. Vooral in januari en februari, wanneer de hemel grijs kleurt, is het extra fijn om het vuur vanbinnen brandend te houden. Geef je in het nieuwe jaar op voor een dansles, -avond of -workshop. Vorig jaar heb ik veel gedanst, dat heeft me werkelijk goed gedaan. In dit nieuwe jaar blaas ik het dansavontuur weer nieuw leven in. Doe je mee?

Zing jezelf kracht toe

Het oude jaar loslaten en het nieuwe jaar omarmen kan soms onwennig aanvoelen. Er kan weerstand zijn of een gebrek aan inspiratie. Zing jezelf kracht toe met een mooi mantra die jou aanspreekt, zoals de Hanuman mantra Om Han Hanumate Namah. Het is fijn om deze mantra in de ochtend te zingen.

Drie tips van Djilani Sprang-Purperhart

Ik koester het ‘nieuwjaarsgevoel’ elke dag. Voor mij gaat dit hand in hand met de ‘nieuwjaarshouding’ die ik mezelf over de jaren heen heb aangemeten. Dat laatste is voor mij net een asana. Eentje die ik in de loop van tijd steeds meer ben gaan belichamen. Het is geen keurslijf, dat zeker niet. Eerder een yoga-jas die als gegoten zit. Soepel, licht en luchtig. Ik kan het dan voelen als de wind mijn huid streelt, zodat ik met elke stap die ik zet ook bewust eventjes stilsta en geniet. In mijn beleving is dit opladen. Het met volle aandacht ervaren van die flow van oud en nu. Dit is wat voor mij het nieuwjaarsgevoel vangt. Dit is wat ik elke dag vier, of het nu 31 december is of 1 januari. Het doet er voor mij eigenlijk niet zoveel toe. In het kader van de yoga-spirit wens ik ons allemaal wél een happy new day!

 

Doe de 365 Tadasana-challenge

De berghouding is een typische houding die zich goed leent voor yoga van de mat af. Zodra je in de benen bent, is er niets wat je let om op een willekeurig moment eventjes stil te staan. Om je in de waan van de dag te verbinden met dat gevoel van zijn in plaats van doen. Laad jezelf in een mum van tijd op. Maar wees gewaarschuwd, het werkt verslavend en het verdient aanbeveling om dit niet op het zebrapad te doen.

 

Doe de 365-Pranayama-challenge

Trakteer jezelf op een dagelijkse adempauze van vijf minuten. Gewoon omdat het kan. En natuurlijk omdat kan bijdragen aan jouw gevoel van ontspanning en het beter kunnen richten van jouw aandacht. Aankomend jaar bijna een werkweek lang bewust ademhalen: doe jij mee?

 

Doe de 365-Mantra-Yoga-Sutra-1.1-challenge

Zodra je ontwaakt zijn dit aankomend jaar jouw eerste woorden: ‘dit is waar de beoefening van yoga begint’ (afkomstig uit de yoga sutra’s van Patanjali). Doe het hardop, in je hoofd, alleen of samen met iemand. Wat mij betreft is dit dé manier om jouw happy-new-yoga-day in te luiden.

Delen via:
18 december 2023 | Laatst gewijzigd op 5 januari 2024

Onbeperkt yoga en meditatie

 • Meer dan 25 yogastijlen en 400 online lessen zonder reclame
 • Met de beste Nederlandstalige docenten
 • Kies lessen voor ontspanning, een soepel lichaam of meer energie, meditaties, mindfulness- en ademoefeningen

0 reacties


Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief