Manifestatie-oefeningen om yogiproof te manifesteren

 • Leestijd: 6 minuten
 • Marianne ter Mors

Beginnen met manifesteren? Weten wat je werkelijk wilt is helemaal niet zo eenvoudig. Door regelmatig aandacht te schenken aan je yoga practice, word je elke dag een stukje bewuster en helderder. Vanuit die stilte en helderheid komt als vanzelf je échte wens naar boven. Wij delen twee manifestatie-oefeningen én tips om yogiproof te manifesteren.

manifestatie-oefening

Weet je niet waar je moet beginnen met manifesteren? Met deze manifestatie-oefeningen gebruik je je creatiekracht voluit.

Oefening manifesteren in 5 stappen

Stap 1: Wat wil je nu écht?

Om te weten wat je wilt, moet je eerst stil van binnen worden. Welke diepe intentie rijst er op vanuit de eenheid en harmonie in jezelf? ‘Willen’ gaat hier niet over wilskracht, duwen, trekken of doen. Het gaat over de moeiteloze flow van het leven, het is wensen vanuit je hart en van daaruit handelen. Ga lekker ontspannen zitten, kom tot rust en luister naar wat zich aandient.

Stap 2: Zie het tot in detail

Een belangrijk onderdeel van manifesteren is visualiseren. Je onderbewustzijn maakt namelijk geen onderscheid tussen dingen die ‘echt’ zijn en dingen die jij voor je geestesoog ziet. Zodra je jouw ideale leven visualiseert, zendt je onderbewustzijn die energie uit. En zoals je weet bij de wet van aantrekkingskracht: alles wat je uitzendt, trek je aan. Hoe zie jij eruit als je die lezing geeft in een kerk vol mensen? Zie jezelf staan, de mooie kleren die je aanhebt, hoe de ruimte eruitziet en wie er allemaal voor je zitten. Gebruik liefst al je zintuigen: hoor de muziek, ruik de geuren, proef de bubbels na afloop.

Stap 3: Voel het

Jouw wens vóór je zien zet dingen in gang. Je manifestatie wordt nog veel krachtiger als je het ook gaat voelen. Het magische gevoel dat je het al ontvangen hebt. Dat is waar het universum het sterkst op reageert, jouw emoties, jouw diepe overtuigingen. Dus hoe voel je je in je droomhuis? Ga liggen op de bank daar, ruik de frisse lucht die door het open raam naar binnen stroomt, maak contact met de ontspannen sfeer die in je huis hangt. Wat bof jij toch met dit huis!

Stap 4: Laat het los

Misschien is dit wel de belangrijkste stap van manifesteren: het ook weer loslaten. Manifestatie gaat over een diep vertrouwen dat wat jij wenst ook daadwerkelijk naar je toe komt. Zodra je de hele dag krampachtig aan je wens denkt, zend je de overtuiging uit dat de wens er nog niet is. En tja, je raadt het al, wat manifesteer je dan? De afwezigheid van je wens. Laat daarom na je visualisatie en het diep voelen je wens of wensen vol vertrouwen los. Het is nu naar jou onderweg. Wannéér en hoe het dan precies arriveert, dat is het mysterie van het leven.

Stap 5: Ontvang

De laatste stap van manifestatie-oefeningen wordt weleens vergeten. Super als je weet wat je wilt, maar als je niet bereid bent om te ontvangen, gaat jouw droomleven aan je neus voorbij. Dus open jezelf om te ontvangen. Sta het jezelf toe. Vind jij jezelf het waard om dit mooie cadeau, deze wens, de pure inner peace te ontvangen? Mooi zo, geniet van alle dingen die vandaag al op je af komen!

Manifestatie-oefening voor elke dag

manifestatie-oefeningen

 • Je kunt deze manifesatie-oefening het beste doen ’s morgens als je wakker wordt en/of ’s avonds voor je gaat slapen. Je bewustzijn is dan kalmer, open en ontvankelijk voor suggesties.
 • Ga zitten in een voor jou prettige meditatiehouding, of ga liggen op je bed in Savasana, de Lijkhouding.
 • Doe vervolgens 3 à 5 minuten de volledige yoga-ademhaling. Hierbij gebruik je je volle longcapaciteit. Je ademt eerst diep in je buik, dan laat je de adem doorstromen naar je flanken, en als laatste vul je de borst. Deze ademhaling brengt je volledig tot rust en in contact met jezelf.
 • Laat dan, zonder moeite, prettige beelden opkomen over elk gebied in je leven. Wat wens jij voor jezelf op het gebied van gezondheid, familie en vrienden, werk, financiën, de plek waar je woont en persoonlijke groei? Zie het voor je. Je hebt het allemaal. Ervaar het met al je zintuigen. Alles wat je wilt is er nú. Voel hoe blij je bent dat dit zich in je leven heeft gemanifesteerd. Geniet ervan, met elke vezel in je lijf.
 • Nadat je al je levensgebieden langs bent gelopen, kies je van elk deel uit je leven je favoriete plaatje. Dat plaatje stop je in een roze ballon. Zie je jezelf helemaal gezond en energiek met je gezin over het strand wandelen bij ondergaande zon? Plaats het in de ballon. Plaats daarnaast je favoriete beeld op het gebied van je werk, financiën enzovoort, tot je hele ballon gevuld is. Laat hem dan los. En kijk hoe de ballon met jouw heerlijk gemanifesteerde leven steeds verder naar de hemel wegdrijft. Tot er nog maar een klein stipje te zien is… en ook dat verdwijnt.
 • Sluit af met een tevreden glimlach op je gezicht en zeg hardop: ‘En zo is het.’ Of, als Engels je meer aanspreekt: ‘And so it is.’

Wat als het niet lukt?

Je weet precies wat je wilt. Maar welke manifestatie-oefeningen je ook doet, visualiseren, diep ervaren en weer loslaten, er gebeurt… niks. Wanhopig denk je bij jezelf: wat doe ik fout? Wees gerust, je doet niks fout. Waarschijnlijk zit er in je onderbewustzijn een overtuiging die voor ruis op de lijn zorgt. Een patroon dat vaak roet in het eten gooit, is de onbewuste overtuiging niet goed genoeg te zijn. Niet goed genoeg om zomaar allerlei moois te mogen ontvangen. Dit voelt het universum haarfijn aan. Je creëert steeds weer het leven dat precies jouw idee weergeeft van wat je waard bent.

Als dit voor jou opgaat, werk dan naast manifestatie-oefeningen ook aan je eigenwaarde. Yoga en meditatie kunnen je ondersteunen in dit proces. ’s Morgens als je wakker wordt en ’s avonds voor het slapengaan kun je een affirmatie opzeggen, bijvoorbeeld deze uit The Deeper Secret:

‘Ik behandel mezelf met begrip en respect in alle situaties en in alle ontmoetingen met anderen. Ik kies voor liefde en waardering voor mezelf. Ik kies ervoor om me met respect en waardering te laten behandelen en kom op voor mijn bestaansrecht. Ik erken de waarheid van dit moment. Ik omarm mijn leven zoals het nu is. Ik hou van mezelf, precies zoals ik nu ben.’

Gebruik vooral woorden die voor jou goed en kloppend voelen. Komt een zin niet ‘aan’, voel je van binnen dat je het toch niet gelooft, kies dan een zin die het meest in de richting komt én een goed gevoel geeft. Bijvoorbeeld: ‘Ik kan mezelf steeds meer met begrip en respect behandelen.’

Naarmate je leven verandert, zullen ook je wensen en je woorden steeds veranderen. Het is een continu proces van ontwikkeling, waarin je steeds meer uitdrukking geeft aan je ‘ware zelf’.


Hoe voelen deze manifestatie-oefeningen voor jou? Wij zijn benieuwd. Deel jouw ervaring met andere yogi’s in de comments. Meer lezen? Hier vind je een artikel over hoe manifesteren en yoga samengaan.

Delen via:
23 september 2021 | Laatst gewijzigd op 8 januari 2024

Onbeperkt yoga en meditatie

 • Meer dan 25 yogastijlen en 400 online lessen zonder reclame
 • Met de beste Nederlandstalige docenten
 • Kies lessen voor ontspanning, een soepel lichaam of meer energie, meditaties, mindfulness- en ademoefeningen

0 reacties


Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief