Kun je rondkomen van lesgeven in yoga?

Leven mét yoga is heerlijk, maar leven ván yoga is nog niet zo makkelijk.

Dat blijkt uit het tweede deel van het onderzoek dat de Vereniging Yogadocenten Nederland deed in samenwerking met Yoga Magazine. 90% van de docenten kan niet rondkomen en de meerderheid leeft beneden modaal. Je leest er alles over in het nieuwe Yoga Magazine (4-2017) of op Blendle.

Resultaten onderzoek onder 457 yogadocenten en yogastudio’s door Vereniging Yogadocenten Nederland

Vijftien euro voor een losse les betalen, of zestig voor je maandabonnement – in plaats van een goedkope les of yoga als onderdeel van een sportpas: ben jij bereid ‘meer’ te betalen voor een les als jouw docent hierdoor een fair fee krijg? We zijn benieuwd: laat je reactie hieronder achter.

-
Reacties:
 • Savitur

  Wat een slechte blog! Zo inhoudsloos en niets zeggend. Yoga is gymnastiek, helaas voeren de westerse yoga instellingen het wel zo uit en weten niet wat de essentie is.

 • Anneke Sips

  Interessant. Zoveel oordelen in één zin...

 • Esther

  Ik vind het goed dat hier aandacht aan besteed wordt. Het is zeker niet makkelijk om als freelance yoga docente rond te komen. Je dient zoveel lessen te geven, wat fysiek niet altijd haalbaar is. Daarnaast als je voor bedrijven werkt betalen ze je uit wanneer het hun uitkomt. Ik heb sinds 2008 mijn eigen school opgericht en dat werkte beter. Nog altijd is het tekens weer afwegen in kosten ten opzichte van elkaar: locatiehuur, tarieven abonnementen (die weer niet te hoog moeten liggen dan het gemiddelde in de omgeving), declaratietarief docenten. Het is vooral belangrijk om onderscheidend bezig te zijn. Maar makkelijk is het niet, wel uitdagend en dankbaar om mensen een rustpunt te mogen bieden en altijd balans te behouden tussen het uitvoerende Yogadeel en het achter de scherm zakelijke deel.

 • Kathrin

  Van welk modaal inkomst gaan jullie uit? Het modaal inkomen 2016 volgens het CPB is € 36.500. Per maand is dit bruto € 2.808 en netto ongeveer € 2.021. Jullie hebben het over dat 21% onder de 5000€ blijven. Met welke cijfers rekenen jullie? Ik werk 30u per werk als begeleider in de zorg met wisselend diensten en verdien onder modaal van uit de zicht van CPB.

 • Brigitte

  Sinds een kleine 3 mndn volg ik yin yoga, geweldig hoe onze leidster dit doet. Het levert ook zoveel op... word er een beter mens van..nu al.. na zo’n korte tijd. Ik zou zeker meer willen betalen voor haar kennis, aandacht en het daar mogen zijn in mijn eigen bubbel.. nu betaal ik 10 euro, als het 15 was geweest, zou ik t normaal hebben gevonden. En als ze dat na een tijd verhoogt nr 17,50 vind ik t ook nog ok. Ze verwent ons ook altijd nog met een heerlijke thee aan het eind...

 • Berry Steenbruggen

  Dit is een complex onderwerp. Zelf leef ik al 30 jaar goed van de bijdragen van mijn cursisten. Ben dan ook nooit wat tekort gekomen in mijn materiële leven. Wanneer je een spiritueel leven leidt komt de materie/geld door kleine wonderen. Dan ontvang je weer een donatie of een cursist bied je een yogareis naar India en enz. Wel heb ik gekeerd om je te focussen op de yoga en er geen andere activiteiten bij te doen. Waar mijn yogamat is, is mijn huis! Er is wel een grote dankbaarheid in mijn leven dat “mijn baas” zo goed voor mij gezorgd heeft.

LAAT EEN REACTIE ACHTER:

Leer alles over Ayurveda op Sri Lanka