Kun je als yogi genieten van geld?

  • Leestijd: 4 minuten
  • Marianne ter Mors

Yoga leert je het pad van onthechting. Hoe minder bezittingen, des te meer ruimte er ontstaat voor je beoefening. Maar betekent dit dat geld vies is? Of mag je als yogi gerust veel geld willen?

geld-yogafilosofie

Dacht je zojuist bij het woord ‘geld’ meteen: lekker belangrijk, of saai… Wacht dan nog even met doorklikken! Jouw relatie met geld is namelijk een fantastische graadmeter als het gaat om persoonlijke ontwikkeling. Alles is energie. Geld is dus ook gewoon energie. Hoeveel geld je hebt en hoe makkelijk je het ontvangt, zegt dus ook iets over wat je jezelf gunt. Of je wel of niet goed je energiehuishouding op orde hebt. En het laat ook haarfijn zien of je je los hebt kunnen maken van de overtuigingen vanuit je familiesysteem.

Ga eens na hoe jouw ouders tegenover geld stonden. Als zij lekker uit eten gaan maar hedonistisch geneuzel vonden, is de kans groot dat jij ook moeite hebt met genieten van geld in je leven. Als je vanuit die overtuiging yoga gaat doen en het begrip aparigraha – vrij zijn van gehechtheid en begeerte – tegenkomt, kun je denken: ha, zo is het maar net!

Maar yoga zou yoga niet zijn als er binnen die ene term nog vele andere lagen te ontdekken zijn. Want een begrip naleven zonder het eerst te doorvoelen, is hetzelfde als zeggen hoe zoet een aardbei smaakt zonder er ooit een geproefd te hebben. Dus wiens overtuiging leef je eigenlijk? Wat is precies gehechtheid voor jou? De antwoorden op die vragen kun alleen jij geven. Hou jezelf in elk geval niet voor de gek door klakkeloos voorschriften na te leven zonder die eerst te hebben onderzocht en doorvoeld. Alles wat je tegenkomt in de yogafilosofie is bedoeld als richtingaanwijzer. Een wijsheid komt pas tot leven als je het je eigen ervaring maakt.

Zo veel mogelijk geld?

Sommige mensen werken hun hele leven keihard om maar zo veel mogelijk geld te verdienen. En als het moment eenmaal daar is – ze hebben die dikke bankrekening, een buitenhuis op Ibiza en voor elke gelegenheid een andere auto – ontdekken ze dat ze nog steeds niet gelukkig zijn. Ze blijven maar zoeken naar ‘dat ene’. Maar wat is dat dan?

Als yogi zit je nu waarschijnlijk driftig te knikken: natúúrlijk maakt geld niet gelukkig. Werkelijk geluk zit hem immers in de verbinding met Het Allerhoogste, de liefdevolle en moeiteloze verbinding met alles om je heen. Geld is allemaal niet zo interessant.

Als je zover bent in persoonlijke ontwikkeling: super! Dat geeft een hoop rust in je leven. Maar voor we hierop doorgaan eerst even een stapje terug naar die keiharde euro’s: hoe zit het nou? Keurt de yogatraditie geld af of niet?

Yogische thermometer

Allereerst keurt de yogatraditie geen tastbare dingen af. Yoga is niet tegen geld. Ook het verlangen om veel geld te bezitten is op zichzelf niet goed of slecht. Waar het om gaat is je intentie. Wat wil je met al dat geld? Droom je van elke week shoppen in de PC Hooftstraat? Of spaar je voor een buurthuis in de stad om kansarme tienermoeders op te vangen? Dit zijn natuurlijk twee extremen, maar je snapt het verschil. De yogische thermometer waarlangs je deze vragen legt is, zoals je net al zag, de yama aparigraha: vrij zijn van gehechtheid en begeerte.

Wanneer je met jouw geld iets direct voor een ander doet, is deze makkelijk te beantwoorden, je slaagt met vlag en wimpel voor de ‘yogicheck’. Iets minder duidelijk wordt het wanneer je geniet van een luxe vakantie of met je nieuwe, shiny yogabroek trots de yogales instapt. Nergens in de yogafilosofie staat geschreven dat het verboden is te genieten van dingen in het moment zelf. Yoga biedt je handvatten voor hoe je geld het zuiverst mogelijk kunt benaderen. Vrij zijn van gehechtheid en begeerte zegt iets over je state of mind. Niet over wat je op je bankrekening hebt staan en in wat voor huis je woont. Yoga leert je om in het moment te zijn, één met wat er is. Het nodigt je uit om uit de ratrace te stappen van werken-weekend-werken-weekend-werken-pfffffvakantie.

En als je werkelijk in het moment leeft, kan het zomaar zijn dat je andere behoeften krijgt. Dat je niet zo nodig drie keer per jaar een verre reis hoeft te maken of hoeft te dineren in een sterrentent. Wat jou voedt, wordt vanzelf eenvoudiger omdat je écht hier bent met je aandacht. Pure aandacht maakt van elk moment een rijke ervaring.


Hoe denk jij over geld?

Onbeperkt yoga en meditatie

  • Meer dan 25 yogastijlen en 400 online lessen zonder reclame
  • Met de beste Nederlandstalige docenten
  • Kies lessen voor ontspanning, een soepel lichaam of meer energie, meditaties, mindfulness- en ademoefeningen
Delen via:
20 januari 2022 | Laatst gewijzigd op 20 oktober 2023

0 reacties


Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief