Kurkuma en garam masala zijn niet alleen fijne smaakmakers. Ze kunnen ook wat extra pit aan je dosha geven of helpen die in evenwicht te brengen. Verwerkt in een gerecht doen ze hun werk, terwijl jij van een heerlijke maaltijd geniet.

In de ayurvedische keuken

De ayurveda onderscheidt drie dosha’s (lichaamstypes): vata (lucht), pitta (vuur) en kapha (aarde). In het algemeen versterken pittige kruiden vata en pitta, waardoor je er niet te scheutig mee moet zijn als die dosha’s al stevig aanwezig zijn in jouw constitutie. Kapha is meestal gebaat bij stevig gekruid eten.

  • Kurkuma: Brengt kapha in balans en is versterkend voor je spijsverteringsvuur Agni. Het is geschikt voor alle dosha’s als je het met mate gebruikt.
  • Garam masala: Deze kruidenmix stimuleert je innerlijk vuur. Wees er zuinig mee als je al genoeg pitta in je hebt. Kapha kan over het algemeen wel een oppepper gebruiken.

Kurkuma in bloemkoolcurry met cashewnoten en granaatappelpitjes

Hoofdgerecht 4 personen

In India noemen ze het ā€˜heilig poeder’. Daar wordt kurkuma niet alleen in curry’s verwerkt als smaakmaker, maar ook al eeuwen gebruikt als medicijn tegen de meest uiteenlopende kwalen. Het kruid wordt alleen niet goed in het lichaam opgenomen, tenzij je naast kurkuma ook cayenne- of zwarte peper toevoegt aan een gerecht.

Recept:

  1. Snipper 2 uien en hak 3 teentjes knoflook fijn.
  2. Snijd 1 bloemkool in roosjes van 3 Ć  4 cm.
  3. Verhit 2 eetlepels koolzaadolie in een ruime (hapjes) pan en bak de bloemkoolroosjes 3 minuten. Schep regelmatig om.
  4. Voeg de ui, knoflook, 1 theelepel komijnzaad en 2 eetlepels Masala kerrie toe en bak een paar minuten mee.
  5. Voeg 1 blikje kokosmelk (400 ml) toe, verkruimel er 1 tablet groentebouillon boven en breng aan de kook.
  6. Boen 2 verse kurkuma worteltjes goed schoon en snijd in flinterdunne plakjes (in plaats daarvan kun je ook 1 eetlepel kurkumapoeder gebruiken). Roer
    door de bloemkool en sluit de pan af met een deksel. Laat op zacht vuur ± 10 minuten koken tot de bloemkool beetgaar is. Schep af en toe om.
  7. Rooster ondertussen 75 gram cashewnoten zonder olie of boter in een koekenpan tot ze hun geur afgeven.
  8. Breng de bloemkoolcurry op smaak met peper en zout en verdeel over diepe kommen.
  9. Bestrooi met de noten en schep er 125 gram granaatappelpitten op.

Linzensoep met kokos en limoen

Maaltijdsoep 6 tot 8 personen

Garam masala is in de Indiase keuken een beproefd kruidenmengsel. Het bestaat uit wel tien tot vijftien specerijen, zoals kaneel, koriander, komijn, laurier, chili en gember dat afhankelijk van de streek hier wat zoeter en daar weer wat scherper uitpakt. De mix veroorzaakt in curry’s, stoofpotten en tandoori-gerechten een lekkere explosie van smaken.

Recept:

  1. Verhit 2 eetlepels zonnebloemolie in een hoge (soep)pan en fruit hierin 2 grote uien, gesnipperd, met 2 teentjes knoflook uit de pers en ½ rode peper, zaden verwijderd en fijngehakt, ± 5 minuten op matig vuur.
  2. Voeg 1 theelepel kurkuma, 2 eetlepels garam masala en 1 theelepel kaneel toe en bak een minuutje mee.
  3. Doe er 1 blikje gepelde tomaten Ć  400 gram, 200 gram rode linzen en 1 blikje kokosmelk bij.
  4. Vul het lege blikje 2 x met water en voeg toe.
  5. Verkruimel 1 groentebouillontablet boven de soep en breng aan de kook.
  6. Draai het vuur zachter en laat de soep ± 20 minuten zachtjes koken tot de linzen gaar zijn. Breng op smaak met wat zout.
  7. Houd een paar takjes van 25 gram koriander apart en pureer de rest met 2 eetlepels kokossnippers, 1 teen knoflook, 4 eetlepels zonnebloemolie en een snufje zout.
  8. Schep de soep in kommen, schep er wat korianderpesto in en bestrooi met kokossnippers. Lekker met naanbrood of pappadums.

Balans op je bord

Met kruiden als kurkuma en garam masala geef je niet alleen smaak aan je eten, maar ook steun aan je dosha. Zo wordt elke maaltijd een moment van evenwicht Ʃn genieten.

Balanseer je dosha’s met deze les

De drie persoonlijkheidstypes (dosha’s) Vata, Pitta, en Kapha staan centraal binnen de Ayurveda. Wist je dat elke dosha aanwezig is jouw lichaam? Alleen niet in evenveel mate. Tijdens deze zachte Yin les breng je alle dosha’s weer in balans.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."