Dit stuk over kwetsbaarheid van Johan Noorloos wilden we je niet onthouden

  • Leestijd: 3 minuten
  • Johan Noorloos

Yoga begint pas als je van de mat afstapt, zegt Johan Noorloos vaak. Hij schreef er een prachtige column over, met het thema kwetsbaarheid: over durven falen, perfectionisme laten gaan, de moed hebben jezelf te laten zien.

Johan Noorloos

Kwetsbaar durven zijn op de mat

Het meest spannende moment binnen een yoga teacher training vindt plaats wanneer studenten voor het eerst op de mat van leraar gaan staan. Er is spanning en nervositeit voor wat komen gaat. Dit is volstrekt logisch. Mensen vinden iets van je. Je wordt gevraagd kanten van jezelf te laten zien die wellicht kwetsbaar voelen. Waardevolle kanten die tot dan toe in de coulissen hebben gewacht.

Ik leg mijn studenten uit dat er een subtiel verschil bestaat tussen onzekerheid en kwetsbaarheid. Niemand zit te wachten op een onzekere yogaleraar, terwijl we graag een kwetsbare leraar voor ons zien. Juist in de momenten waarin een leraar openhartig durft te zijn, herken ik vaak mezelf. Een ander woord voor deze herkenning is ‘inspiratie’. Gebruik je leerlingen als oefenmateriaal,’ moedig ik mijn studenten aan. ‘Zij stimuleren je om in je kracht te staan.’ Als een leerling mij na een yogales bedanktontvang ik het compliment. Tegelijkertijd denk ik: ik dank jou. Want omdat jij er bent, heb jij mij de kans geboden mezelf te laten zien zoals ik ben. In mijn kracht. In mijn licht.

Kwetsbaar zijn naast de mat

Hoe meer ik mezelf laat zien zoals ik ben, hoe meer alles in mijn leven stroomt. Het is een wonderlijke ervaring. Tot mijn 35ste leefde ik vanuit de overtuiging dat ik mezelf anders moest voordoen voor succes en geluk. Mezelf zijn betekende een ander teleurstellen. Mezelf laten zien maakte dat ik de liefde van anderen niet waard was. Dit had ik mezelf wijs gemaakt. Ik ervaar steeds vaker het tegenovergestelde. Mensen wijzen me niet af, relaties worden juist meer bijzonder. Vriendschappen verdiepen zich. Projecten komen van de grond. Voor het eerst ervaar ik werkelijk overvloed.

Yoga gaat over verbinding. Yoga nodigt me uit een liefdevolle relatie aan te gaan met mezelf. En vanuit die verbinding relaties aan te gaan met anderen. Daarvoor hoef ik geen moeite te doen. Dat gaat als in een flowEen mooi voorbeeld van deze flow is de samenwerking met wat je nu leest. Mijn column in Yoga by Happinez, waarin ik openhartig mocht delen wat belangrijk voor me is. De reacties hierop zijn vaak hartverwarmend. De online pre-teacher training die we samen hebben gecreëerd. Een prachtig voorbeeld van flow. Samen met getalenteerde leraren inspireren we mensen online om de lessen van yoga door te geven.

Het leven flowt wanneer je de persoon wordt die je altijd bent geweest. ‘God heeft de mens geschapen naar zijn evenbeeld,’ staat in de bijbel. Dit betekent dat jij en ik een stukje God in ons dragen. Hou jezelf dan ook niet klein, opdat anderen zich anders ongemakkelijk bij je kunnen voelen, maar schijn je licht. Zodat je anderen inspireert dat ook te doen. Het goddelijke in mij herkent het goddelijke in jou.

Namasté,

Johan


 

Delen via:
2 augustus 2017 | Laatst gewijzigd op 23 oktober 2023

Onbeperkt yoga en meditatie

  • Meer dan 25 yogastijlen en 400 online lessen zonder reclame
  • Met de beste Nederlandstalige docenten
  • Kies lessen voor ontspanning, een soepel lichaam of meer energie, meditaties, mindfulness- en ademoefeningen

2 reacties


Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief