Kom in balans met de Aardegroet

  • Leestijd: 5 minuten
  • Jan Denecke

De Aardegroet zorgt voor gronding. Doe de serie een paar minuten, en voel je sterk en stabiel. 

Met de Zonnegroet reik je naar de zon voor nieuwe energie, met de Aardegroet verbind je je juist met de aarde voor stabiliteit. Deze korte serie laat je aarden en helpt je terug te keren naar je kern.

Het element aarde is verbonden met het eerste chakra (het wortelchakra) en staat voor overleven, vastberadenheid en stabiliteit. Door het contact met de aarde kom je in het hier en nu. Pas als je letterlijk stevig geaard bent, komen je gedachten tot rust en keer je terug naar je kern, je intuïtie.

DOWN TO EARTH

De docent op de foto’s is yogadocent Jeffrey van Opzeeland van de Hilversumse yogaschool Yogi Heroes. Ook al is hij van jongs af aan opgegroeid met spiritualiteit, met een spirituele yogamoeder en een stiefvader die yogadocent is, toch noemt hij zichzelf ‘down to earth’. De perfecte kandidaat voor de Aardegroet dus.

ZO DOE JE DE AARDEGROET

Je kunt de Aardegroet op elk gewenst moment van de dag uitvoeren, maar bij voorkeur ’s avonds. Als je de oefeningen twee tot vijf keer doet (of zo vaak als je lekker vindt), zul je merken dat je ook heerlijk slaapt. Hieronder zie je de serie stap voor stap:

1. Japanse zithouding (Seiza)

Ga met je billen op je hielen zitten; hou je hielen bij elkaar. ⬖ Duw je handpalmen stevig tegen elkaar in Anjali mudra. Zo versterk je je borstspieren. ⬖ Deze zittende houding strekt de dijen, enkels, knieën en voeten en versterkt de rug- en bekkenbodemspieren. Seiza verbetert je concentratie en brengt de geest tot rust.

aardegroet

2. Halve Kameel (Ardha Ustrasana)

Kom op een inademing omhoog op de knieën. ⬖ Spreid beide armen schuin naar achteren omhoog, terwijl je de schouderbladen naar elkaar toe brengt. ⬖ Je staat nu in de Halve Kameel. Kijk daarbij omhoog, maar breng je hoofd niet zo ver naar achteren dat je je nek op slot zet. ⬖ Door je borst te openen, laat je de controle los en geef je je over aan het grotere geheel.

aardegroet

3. Kindhouding (Balasana)

Ga weer terug naar de aarde, leg je buik op je bovenbenen. Voorhoofd, armen en handpalmen rusten op de grond. ⬖ Ontspan je rug, buik en gezicht. Je hoofd is in deze houding lager dan je hart en dat ontspant. ⬖ Blijf minimaal twee ademhalingen in deze houding.

aardegroet

4. Sfinx (Salamba Bhujangasana)

Glij met de onderarmen over de grond naar voren en leg je buik op de grond. ⬖ Hou de onderarmen dicht bij je lichaam en op schouderbreedte. Druk ze stevig op de mat. ⬖  Adem in, til je borst op en kijk omhoog. ⬖  Kom op een uitademing terug en herhaal de oefening als dat prettig voelt.

5. Kindhouding (Balasana)

Balasana is de tegenhouding van de Sfinx: je strekt je rug en brengt je spieren weer in balans.

6. Neerwaartse Hond (Ardho Mukha Svanasana)

Adem uit en duw jezelf omhoog tot in de Neerwaartse Hond. ⬖ Je stuitje wijst richting plafond, je voetzolen zakken naar de grond. ⬖ De Hond gaat stijfheid in de benen, rug en schouders tegen en geeft nieuwe energie. ⬖ Hou twee diepe ademhalingen aan.

7. Cobra (Bhujangasana)

Kom vanuit de Hoge Plank op je buik liggen. ⬖ Duw op een inademing  je handen in de mat en open je borst. ⬖ Hou je benen stevig tegen de grond gedrukt, je schouders zijn laag. ⬖ Kom op een uitademing terug en herhaal de oefening als dat prettig voelt. ⬖ De Cobra geeft een diepe massage van de buikorganen en de nieren.

8. Neerwaartse Hond (Ardho Mukha Svanasana)

Kom vanuit de Hoge Plank op je buik liggen. ⬖ Duw op een inademing  je handen in de mat en open je borst. ⬖ Hou je benen stevig tegen de grond gedrukt, je schouders zijn laag. ⬖ Kom op een uitademing terug en herhaal de oefening als dat prettig voelt. ⬖ De Cobra geeft een diepe massage van de buikorganen en de nieren.

aardegroet

9. Duif (Kapotasana)

Breng je rechterbeen gebogen naar voren tot je rechterhiel vóór je linkerlies ligt. ⬖  Je linkerbeen glijdt naar achteren, zo plat mogelijk op de grond. ⬖ Plaats je handen vóór je gebogen been en kom op een inademing op je vingertoppen omhoog. ⬖ Je schouders zijn laag en naar achteren gericht. ⬖ Op een uitademing buig je naar voren. Laat als dat prettig voelt je voorhoofd even op de mat rusten. Doe deze beweging twee keer.

Herhaal de houding, nu met het linkerbeen gehoekt voor.

aardegroet

10. Dolfijn (Ardha Pincha Mayurasana)

Leg vanuit de Neerwaartse Hond je onderarmen vóór je op de grond, de vingers ineengestrengeld. ⬖ Plaats je achterhoofd tegen je handpalmen en hou je ellebogen op schouderbreedte. Hou je schouders weg van je oren. ⬖ Duw je stuitje naar het plafond, strek je benen en breng je hielen richting de grond. ⬖ In de Dolfijn heb je volop profijt van de omgekeerde houding, zonder dat je de nekwervels belast. Hou twee ademhalingen aan.

aardegroet

11. Kindhouding variatie (Balasana)

Stapel vanuit de Kindhouding je vuisten op elkaar en leg je voorhoofd erop. ⬖ Je hoofd komt nu op gelijke hoogte met je hart en dat heeft een kalmerend effect op de bloeddruk.

aardegroet

Doe mee op Yoga by Happinez

Ontdek ook andere lessen van Jeffrey. Zijn lessen zijn voornamelijk gericht op mannen, maar ook geschikt voor vrouwen. Op Yoga by Happinez vind je verschillende meditaties, yogastijlen en -lessen voor meer balans, kracht of ontspanning. Probeer het nu de eerste 14 dagen gratis.

Fotografie: Harold Pereira


Onbeperkt yoga en meditatie

  • Meer dan 25 yogastijlen en 400 online lessen zonder reclame
  • Met de beste Nederlandstalige docenten
  • Kies lessen voor ontspanning, een soepel lichaam of meer energie, meditaties, mindfulness- en ademoefeningen
Delen via:
10 oktober 2022 | Laatst gewijzigd op 22 januari 2024

0 reacties


Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief