Hawaïaanse yogaserie voor meer levensenergie

 • Leestijd: 7 minuten
 • Lideweij Bosman

Stel je voor dat je helemaal vanuit flow leeft. Dat je zonder enige moeite doet waar je hart naar uitgaat. Op je eigen natuurlijke tempo. Moeilijk, in je dagelijkse, hectische leven? Toch kan het, met deze oefeningen gebaseerd op oeroude Hawaïaanse lessen laat je je levensenergie weer stromen. Zo keer je terug naar je oorspronkelijke stroom, je Nalu

Laat je levensenergie (mana) weer stromen

Meebewegen met de golven van het leven is op Hawaï een ware levenskunst, een oefening die nooit ophoudt. In de Hawaïaanse filosofie wordt dit ook wel ‘het pad van de spirituele krijger’ genoemd. Te vergelijken met Svadhyaya, de weg van zelfreflectie waarbij je je eigen (negatieve) overtuigingen en trauma’s onder de loep neemt. Door deze patronen te doorbreken kom je terug bij de bron van je levensenergie, je mana. Hoe dat werkt? Volgens de Hawaïanen hebben we drie zielen: de fysieke ziel – de unihipili –, de hogere zelf – de aumakua – en de ego-ziel – de uhane. Gedurende ons leven kunnen deze geblokkeerd raken door heftige ervaringen en zo verliezen we de verbinding met onszelf. Door de zielen op te schonen, herstel je de balans weer. En daarvoor hoef niet helemaal naar Hawaï af te reizen. Dat kan ook met deze serie oefeningen. Na een tijdje merk je dat je mana – levensenergie -weer gaat stromen en je in eigen kracht komt te staan. Aloha, balans!


De Unihipili-serie

De serie zorgt voor bewustwording. Je zet een stapje terug en kijkt naar jezelf: zit ik op de goede weg?

Wisselende neusgatademhaling

Nadi Sodhana Pranayama

energie-hawaiaanse-serie

Deze neusademhaling is een onmisbaar onderdeel van de sessie. Een bewuste, diepe ademhaling geeft ruimte in lichaam en geest. Hawaïanen beschouwen de adem als belangrijkste verbinding met het leven en onze drie zielen. In het woord ‘aloha’ zit zelfs het woord voor adem, ‘ha’, verscholen.

 1. Duw met je linkerwijsvinger en middelvinger zachtjes je linkerneusvleugel dicht.
 2. Adem in en visualiseer hoe de mana je lichaam binnenstroomt.
 3. Verplaats nu de vingers naar je rechterneusvleugel. Adem uit. Visualiseer hoe overtollige energie uit je lichaam stroomt.
 4. Wissel weer en herhaal dit totdat je je overal in je lichaam en geest ontspannen en rustig voelt.

de Held

Virasana / Kumu

hawaiaanse-serie

De Unihipili-serie opent met de kumu, ofwel ‘wijze leraar’ in het Hawaïaans. Het is een oproep aan jezelf om een stapje terug te zetten en als een soort coach te kijken naar waar je staat en waar je heengaat. Volg je nog wel je eigen waarden en verlangens? Deze vragen brengen een bewustwordingsproces op gang. Heel krachtig is het om een intentie hierbij te plaatsen. Bijvoorbeeld: ‘Deze week ontdek ik mijn hartsverlangen,’ of ‘Ik krijg inzicht in welke richting bij me past.’ Zorg tijdens deze oefening dat je goed zit en niet wordt afgeleid. Je kunt de intentie extra kracht bijzetten door het oude e-ho-mai-gebed te zingen of te luisteren. Je opent hiermee een ruimte die je verbindt met de universele bron, de teave.

 1. Ga rechtop op je knieën zitten met je billen op je hielen.
 2. Leg je handen op je knieën en adem één keer goed in en uit.
 3. Adem rustig door en blijf zo lang in de houding als comfortabel voelt.

De Kindhouding

Balasana / Unihipili

hawaiaanse-serie

De uitdaging van deze oefening is om alle emoties te doorvoelen. Deze liggen vaak ergens opgeslagen in je lichaam, je fysieke ziel ofwel unihipili. Ervaar je ergens druk of fysieke pijn? Adem dan net zo lang richting deze plek totdat er ontspanning ontstaat.

 1. Kom op handen en knieën met je polsen recht onder je schouders en je knieën recht onder je heupen.
 2. Je nek strekt uit in het verlengde van je ruggengraat.
 3. Bij de inademing duw je je borst naar voren en bij de uitademing je zitvlak naar je hielen. Leg je voorhoofd op de grond en strek je handen voor je uit.
 4. Blijf zo een paar minuten liggen.

Neus-naar-Kniehouding

Pavanamuktasana / Lomi lomi

hawaiaanse-serie

Deze oefening is als een Hawaïaanse lomi-lomi-massage. De bewegingen masseren je buikgebied waardoor diepe ontspanning en verbinding met je fysieke ziel herstelt.

 1. Ga op je rug liggen en strek je benen.
 2. Breng beide knieën richting je borstkas. Vouw je vingers in elkaar of pak je onderarmen vast en trek je benen naar je onderbuik.
 3. Breng je neus zo ver mogelijk richting je knieën. Let daarbij op je ademhaling en zoek de ontspanning op.
 4. Wieg jezelf van links naar rechts. Je kunt ook wat vrijere bewegingen maken waarbij je in de richting beweegt die fijn voelt.
 5. Ga net zo lang door als fijn voelt.

Liggende Twist

Jathara Parivartanasana / Mana

levensenergie-hawaiaanse-serie

Deze houding opent de borst en creëert ruimte en flexibiliteit in de onderrug. Het brengt de mana – levensenergie – in je buikgebied op gang en geeft vernieuwde energie, waardoor je minder stress en vermoeidheid voelt.

 1. Ga op je rug liggen en buig je benen met de voetzolen op de mat.
 2. Sla je rechterbeen over je linker en haak je rechtervoet achter je linkerhiel. Laat je benen naar links vallen.
 3. Strek je linkerarm uit en leg je rechter erbovenop. Breng met een zwaai je rechterarm naar rechts. Je schouder gaat naar de grond.
 4. Leg je linkerhand op je rechterheup.
 5. Doe de oefening 5 tot 10 keer aan elke kant.

Liggende Vlinder

Supta Baddha Konasana / Teave

levensenergie-hawaiaanse-serie

Met de teave stem je je af op jezelf en gaat de levensenergie weer stromen. Hoe gaat het? Wat heb je nodig om jezelf te kunnen zijn en vanuit jouw oorspronkelijke bron te leven?

 1. Leg een kussen of deken in de lengte achter je.
 2. Begin zittend met je knieën gebogen. Zet je voetzolen tegen elkaar. Leg je handen op je buik en adem rustig naar je handen toe.
 3. Je kunt hier ook de bevrijdende mondademhaling toepassen. Je geeft jezelf hiermee toestemming om spanning of emoties helemaal los te laten.
 4. Voel hoe de energie gaat stromen. Doe dit een paar minuten.

Blije Baby

Ananda Balasana / Ha’aha’a

levensenergie-hawaiaanse-serie

Deze houding moedigt je aan om open en onbevangen te zijn. Het helpt je om door onbewuste, vastgezette emotionele lagen heen te bewegen. Kijk hoe ver je je benen kunt openen. Volg je eigen ritme uit eerbied voor jouw lichaam, ofwel ha’aha’a.

 1. Ga op je rug liggen, buig je knieën en zet je voeten op de grond.
 2. Trek je knieën naar je borst en duw vervolgens je benen van je af.
 3. Pak met je handen de zijkant van je voeten vast. Open je bekkengebied en laat je knieën zakken richting de vloer.
 4. Duw zachtjes je voeten in je handen en je knieën richting de grond, om het bekkengebied optimaal te openen.
 5. Blijf in deze houding zo lang als prettig voelt.

Japanse Zithouding

Vajrasana / Hulu

hawaiaanse-serie

Je kunt deze houding gebruiken ter afsluiting van de Unihipili-serie, of als schakelmoment tussen de aansluitende serie. Het verbetert de concentratie en brengt de geest tot rust. Kijk eens welke inzichten, woorden, beelden of ideeën tot je komen. Ze dienen als informatie voor de ontwikkeling van je hartsverlangen en talenten. Hulu laat zien dat we niet afgescheiden zijn van de universele bron. Sterker nog, we kunnen hier altijd op inpluggen.

 1. Ga op je knieën zitten met je billen op je hielen.
 2. Duw je handpalmen stevig tegen elkaar in de gebedsmudra. Adem één keer goed in en uit.
 3. Adem rustig door en blijf zo lang in de houding als comfortabel voelt.

Tekst: Lideweij Bosman Fotografie: Lisa de Wolf Styling: Rianne Boon Visagie: Annemieke van Duuren Model: Chelsey Diana Mcluckie Kleding: Beha Hunkemöller, Shorts Beachlife

Delen via:
20 juli 2021 | Laatst gewijzigd op 29 juli 2021

Onbeperkt yoga en meditatie

 • Meer dan 25 yogastijlen en 400 online lessen zonder reclame
 • Met de beste Nederlandstalige docenten
 • Kies lessen voor ontspanning, een soepel lichaam of meer energie, meditaties, mindfulness- en ademoefeningen

0 reacties


Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief