Katiza Satya: ‘Vrijheid zit in jezelf’

  • Leestijd: 4 minuten
  • Dana Bos

Een bijna-doodervaring op haar dertiende bracht Katiza Satya op een zoektocht naar totale innerlijke rust en gelukszaligheid. Dit gevoel vond ze terug in yoga en meditatie. Inmiddels is de Chileense een ervaren yogalerares: ‘Je aandacht naar binnen keren is de enige manier om vrijheid te verkrijgen.’

katiza satya

Katiza Satya: ‘Op mijn dertiende veranderde mijn leven radicaal. Ik zat achter in een jeep in een afgesloten cabine, toen op een hobbelige bergweg ongemerkt de uitlaat naar binnen schoot. Door de uitlaatgassen raakte ik bewusteloos. In het ziekenhuis werd ik gereanimeerd en ik kon, als in een film, alles volgen wat er met mij gebeurde. Ik was uit mijn lichaam getreden en verkeerde in een staat van totale gelukzaligheid en vrede. Maar bovenal voelde ik me enorm vrij.

Door die bijna-doodervaring werd ik me ervan bewust dat we meer zijn dan alleen een lichaam. Vanaf die dag had ik geen angst meer voor de dood en ook was ik bevrijd van andere angsten. Zo ging ik als tiener in m’n eentje reizen door mijn geboorteland Chili, of ik zoefde zonder enige vorm van zenuwen zwarte pistes af. Tegelijkertijd kreeg ik een sterke behoefte aan sereniteit en rust. Ik ging regelmatig te voet naar een klooster in de bergen, waar ik uren naar gregoriaans gezang luisterde. In die tijd kwam ik ook voor het eerst in aanraking met yoga.’

Heftige periode

‘De zoektocht naar de mogelijkheid om werkelijk vrij te zijn werd vanaf mijn bijna-doodervaring de rode draad in mijn leven. Ik verlangde intens naar dat gevoel van totale gelukzaligheid en vrede dat ik had ervaren. De wijde wereld trok: ik wilde mijn horizon verbreden en alles uit het leven halen. Tijdens een reis door Peru ontmoette ik een Nederlandse jongen. De toekomstige vader van mijn zoon Sol. We verhuisden begin jaren tachtig naar Amsterdam, waar ik Kriya yoga begon te beoefenen en ik mij verdiepte in de boeddhistische leer.

Een paar jaar later werd mijn leven weer op z’n kop gezet. Mijn vader overleed en vlak daarna ging ik scheiden. Ik voelde me totaal verloren. Fysieke pijn kon ik aan, maar zo’n sterke emotionele pijn was nieuw voor mij. Ook nu weer had ik veel baat bij yoga en meditatie. Het gaf me houvast.’

Het totale bewustzijn

‘Vanaf die tijd heb ik in India, Amerika en Europa bij verschillende grote yogameesters gestudeerd. Ik kwam er toen achter dat ik vrijheid niet op lichamelijk, materieel of relationeel vlak zou vinden. Ware vrijheid zit namelijk in jezelf. En de enige manier om het te verkrijgen is door je aandacht naar binnen te keren en je bewust te worden van wie je werkelijk bent. Tijdens het beoefenen van asana’s en meditatie concentreer je je op je adem en neem je sensaties in je lichaam waar. Wat hoor, ruik en voel je, waar doet je lichaam pijn, welke gedachten en emoties komen in je op? Door de manifestaties van lichaam en geest te observeren, zul je merken dat deze komen, maar ook weer gaan.

Ik voel liefde en compassie voor alles wat leeft’

Toch is er één plek die altijd aanwezig is. Dat is het “zijn” of je “kern”. Daar ervaar je een overweldigend gevoel van leegte en vrijheid. Het is het totale bewustzijn: je bent volledig in het hier en nu en voelt je compleet. Er is geen verleden en geen toekomst, geen emotioneel lijden, geen fysieke pijn. Toen ik dat eenmaal voelde, viel alles op zijn plaats. Hier op aarde, in dit lichaam, kon ik me net als tijdens mijn bijna-doodervaring helemaal vrij voelen. Mijn zoektocht was volbracht.

Door jarenlange oefening is dat gevoel van “zijn” een tweede natuur geworden. Ik heb geen verwachtingen meer en dat geeft een enorme vrijheid! Voor mijn werk vind ik het leuk om nieuwe yogaprojecten op te zetten, maar ik ben niet gehecht aan de uitkomst. Het is de weg ernaartoe die voldoening geeft. Ik voel veel liefde voor alles wat leeft. En ik kan intens genieten. Van bijzondere ontmoetingen of de schittering in iemands ogen. Maar ook de schaduwkanten omarm ik. Want je kunt overal van leren. In mijn yogalessen maak ik tijd voor stilte, zodat mijn leerlingen kunnen ervaren hoe het is om te “zijn”. Ik ben in een periode van mijn leven aangekomen waarin ik als yoga-lerares met hart en ziel aan anderen kan géven en mijn ervaring met hen kan delen. Lesgeven is voor mij een manier om anderen te inspireren op hun eigen weg naar vrijheid.’

Meer Katiza?

Katiza Satya is gediplomeerd Iyengar yogadocent. Ze leidt retreats en workshops in Europa, Azië en Zuid-Amerika en geeft soms les bij Delight yoga in Amsterdam. Op Yoga by Happinez staan yogalessen van Katiza. Doe met haar mee!

Tekst: Caroline Westdijk, Beeld: Saskia van Osnabrugge

Delen via:
15 januari 2019 | Laatst gewijzigd op 1 november 2019

Onbeperkt yoga en meditatie

  • Meer dan 25 yogastijlen en 400 online lessen zonder reclame
  • Met de beste Nederlandstalige docenten
  • Kies lessen voor ontspanning, een soepel lichaam of meer energie, meditaties, mindfulness- en ademoefeningen

0 reacties


Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief