Hockeyster Ellen Hoog over yoga

  • Leestijd: 4 minuten
  • Natasja Bijl

Yoga doen zonder te willen winnen. Voor top hockeyster ELLEN HOOG vormde het een grote uitdaging tijdens haar carrière. Nu doet ze het in lessen vooral rustig aan. ‘Ik probeer me op mijn eigen lichaam te concentreren. Zonder oordeel en zonder competitie.’ 

Ellen Hoog - Yoga Online

De favoriete houding van Ellen is de Boom: ‘Deze helpt me om onverstoorbaarheid en concentratie te oefenen.’

Gaan yoga en hockey goed samen?

‘Ja en nee. Doordat wij hockeydames zoveel meters op het veld maken, zijn onze spieren erg kort. Yoga en pilates zijn ideaal om die spieren wat te rekken, maar dat mogen we natuurlijk weer niet te vaak doen, dat zou weer niet goed zijn in combinatie met onze sport. De eerste keer dat we met het hele team op de mat stonden, hebben we vreselijk gelachen. We waren allemaal zo knullig en verschrikkelijk stijf. Dat zou je toch niet denken van topsporters. En toch is het zo. Yoga en hockey zijn twee heel verschillende dingen! Zelf ben ik al eerder, vlak na het WK hockey van 2014, met Bikram yoga begonnen. Niet alleen voor mijn lichaam, juist ook voor mijn geest. Ik merkte dat het me rust bracht. Zelf in de uren na het bikrammen, als ik weer op het hockeyveld stond, voelde ik me relaxter. Al moet ik eerlijk bekennen dat ik dit kalme gevoel geen dagen vast weet te houden. Daarvoor is de druk om te presteren te hoog en mijn leven ook gewoon te hectisch.

Denk je tijdens yoga ook aan presteren en winnen?

Ha, ha! Ja, in het begin wel. Na mijn eerste yogales had ik me toch een spierpijn! Ik kon amper lopen de volgende dag. Ik was ver over mijn grens gegaan, had geprobeerd me te meten aan alle lenige dames om me heen voor wie de oefeningen vele malen makkelijker leken. Ergens vond ik het ook behoorlijk frustrerend dat ik, mede door mijn korte spieren, niet zo flexibel was als zij. Nu doe ik het tijdens de les rustiger aan. Ik probeer me vooral op mijn eigen lichaam te concentreren. Zonder oordeel en zonder competitie, wat al een uitdaging op zich is voor iemand met een winnersmentaliteit.’

Mediteer je weleens voor de wedstrijd?

‘Een tijdlang hebben we met het Nederlands team iedere dag gemediteerd. Niet iedereen was er even enthousiast over. Ik wel. Voor mij is het een fijne manier om bewust naar je adem te gaan. Het helpt me relativeren, meer in het heden te leven en eventjes minder stress te ervaren. Ik kon bijvoorbeeld best zenuwachtig worden bij de gedachte aan de Olympische Spelen in 2016. Door meer in mijn lijf te zijn, en minder in mijn hoofd, word ik weer rustiger. Vlak voor de wedstrijden neem ik ook graag een meditatie momentje voor mezelf. Maar ook tijdens wedstrijden, als ik als wissel op de bank zit, concentreer ik me altijd weer op die ademhaling. Het is voor mij manier om mijn hartslag naar beneden te krijgen en spanning los te laten.’

Doe je nog meer om in topvorm te blijven?

‘Een fysiotherapeut adviseerde mij een paar jaar geleden om kritisch naar mijn voeding te kijken. Ik ben gaan kijken welke voeding ervoor zou zorgen dat ik op het veld het beste uit mezelf kon halen. Meer en meer paste ik mijn eetpatroon aan. Ik voelde me steeds fitter. Nu weet ik exact wat ik kan eten om de dag energiek te beginnen, zoals havermout mugcakes, havermout gemaakt in een mug ofwel mok, in de magnetron en welke voeding me ondersteunt in het herstel na een wedstrijd.

Kan je wat over jouw boek vertellen?

In 2015 bracht ik In perfecte conditie uit met recepten voor onder andere smoothies, healthy breaks en power snacks. Ook staan er oefeningen inwaarvoor je geen topsporter hoeft te zijn. Balans is volgens mij t recept voor een fit en gelukkig leven: gezond eten én af en toe zondigen, efficiënt trainen én bewust ontspannen. Voor die ontspanning stap ik graag een paar maal per week op de mat!’

Top hockeyster Ellen Hoog (30) maakte in 2004 haar debuut als aanvaller in het Nederlands hockey elftal. Tien jaar later werd zij – dankzij haar flitsende acties en verwoestende backhand-  uitgeroepen tot beste speelster ter wereld. En inmiddels is ze analist voor de NOS en deed ze o.a. verslag van onze winnende hockeydames.


Delen via:
29 augustus 2017 | Laatst gewijzigd op 22 augustus 2023

0 reacties


Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief