Hier doe je yoga in Berlijn

  • Leestijd: 5 minuten
  • Janina Carmesin

Na de yogales uitgebreid biologisch ontbijten, verantwoorde kleren shoppen of door de boomrijke straten slenteren. Berlijn is relaxed! Naast relaxed is Berlijn hip en groen. De herenigde hoofdstad bestaat voor 25 procent uit natuur, herbergt de meeste yogascholen van Duitsland en een ecologische lifestyle is hier de normaalste zaak van de wereld. De val van de Muur is inmiddels twintig jaar geleden, maar ter oriëntatie is die muur nog volop aanwezig. Van daaruit de leukste wijken en plekken van Oost en West.

West-Berlijn

Kreuzberg was aan drie kanten afgesloten door de muur, maar behoorde tot West-Berlijn. Het is een alternatieve buurt die bekendstaat om haar mix van wonen en cultuur. Midden in deze wijk is Moveo gevestigd, Am Tempelhofer Berg 7d. Deze Hatha Vinyasa studio zetelt in een oude brouwerij. De zolderruimte strekt zich uit over de hele lengte van het gebouw en door de dakramen valt veel licht. In de les heb je dus altijd de hemel in je blikveld. Een straat verderop zit Bikram school Sun Yoga, Mehringdamm 33. De oude fabrieksruimtes beslaan een oppervlakte van 120 vierkante meter en zijn geheel nieuw ingericht: mooie houten vloer, moderne douches en daglichtlampen voor extra energie.

Die extra energie doe je ook op bij Goldmarie, Grimmstraße 29. Als ontbijt krijg je daar een mand met warm brood en een bord vol biologische kaas, jam, groenten, fruit en vegetarische smeersels.

Weer helemaal opgeladen kun je in deze buurt goed winkelen. De Dieffenbachstraße is een mooie allee die wel iets weg heeft van Parijs. Grote bomen, oude Jugendstil-gebouwen en veel boetiekjes. Ook in de Körtestraße zitten leuke zaakjes, zoals Polli überall op nummer 3. Eigenares Pia verkoopt zelfgemaakte kunst en kitsch: gehaakte polswarmers, geborduurde keukenhanddoeken en kleurrijke woonaccessoires. Niet Berlijns, wel erg lekker is restaurant Grünfisch, Willibald-Alexis-Straße 27. Het staat bekend om zijn Siciliaanse visspecialiteiten, de ambachtelijk verbouwde wijn en om Giovanni, die je voor één avond naar zonnig Italië ontvoert.

Oost-Berlijn

Prenzlauer Berg is het oude centrum van Oost-Berlijn. Deze arbeiderswijk is ontzettend opgeknapt en sterk in trek bij jonge gezinnen. Ernaast ligt Mitte; hippe wijken met talloze cafés, galerieën, winkels én yogascholen. Spirit Yoga zit in de Rosenthaler Straße 36. Het is een prachtige grote studio, waar regelmatig workshops plaatsvinden van internationale grootheden. De hoofdruimte heeft een golvend houten plafond dat de Vinyasa Flow uitbeeldt. Drink na de les een kopje thee en geniet van het uitzicht over de daken van Berlijn, of neus door de winkel.

In het verlengde van de Rosenthaler Straße ligt de Brunnenstraße, met op nummer 29 Yoga Loft Berlin. Het is een van de eerste Jivamukti studio’s in Duitsland, gevestigd in een voormalige broodfabriek. Naast de strakke studio was ook hier nog ruimte genoeg voor een winkel en een zithoek waar je kunt bijkomen van de les. De perfecte plek voor een grote kom (Soja)Milchkaffee is echter Café Fleury, Weinbergsweg 20. Passend bij de snoezige inrichting verkopen ze zelfgebakken taart en koekjes – de citroenmadeleines met maanzaad zijn echt een aanrader. Het terras is er overdekt, dus ook bij regen kun je buiten zitten.

Kauf Dich Glücklich, Oderberger Straße 44, zit een hoek verderop en hier koop je originele souvenirs. De vintage sfeer en de combinatie van hebbedingetjes, kleren en een café is typerend voor Berlijn. Voor yogaspullen loop je door naar Sotantar, Schliemannstraße 25a. Hier verkopen ze mooie kleding, meditatiekussens en boeddha’s. Om de hoek zit yogaschool Maigold, Kopenhagener Straße 16. Zij combineren yoga met massage: de docenten zijn gecertificeerd in Hatha en Kundalini yoga en in verschillende massagetechnieken. Voor Iyengar yoga is Yoga Klub Berlin de juiste bestemming, Schönhauser Allee 26. De studio is strak, wit en leeg. Behalve op zondag kun je hier dagelijks lessen volgen.

Daarna trek in iets gezonds? Op naar Eve & Adam’s, Rosa Luxemburgstraße 24.  De biologische salades en smoothies zijn supervers. Je kunt ze meenemen, maar bij voorkeur eet je ze in een van de eivormige hangstoelen die aan het plafond bungelen.

Extra tips voor Berlijn

  • Het Holocaust-monument: Benauwend dicht staan ze op elkaar; erdoorheen lopen voelt als verdwalen. Het monument ter herdenking van de Jodenvervolging bestaat uit 2711 grijze blokken beton. Van de zijkant lijken ze allemaal even hoog, maar het veld golft en in het midden rijzen ze tot 4,5 meter hoogte. Geen fijne ervaring, wel een waar je stil van wordt. Cora-Berliner-Straße 1.
  • La Mano Verde: Geen geitenwollensokkentent, maar een veganistisch restaurant voor fijnproevers met een ambitieuze keuken: rode bieten gevuld met cashew-kruidenricotta en venkelsalade met vijgen is de daghap. La Mano Verde werd in 2009 bekroond als beste veganistische restaurant van Duitsland. Scharnhorststraße 28-29.
  • Spirit Spa: In een monumentaal postkantoor uit 1900 zit de tweede studio van Spirit Yoga. Met een eigen spa! De inrichting is prachtig: lichte tinten, Marokkaanse tegels en donker hout. Je kunt hier terecht voor yoga, sauna, acupunctuur en een heel assortiment aan massages, bijvoorbeeld een Hawaïaanse Lomi Lomi Nui. Goethestraße 2-3.
  • Granny’s Bakery: Eigenaar Ron erfde het receptenboek van oeroma Wally en opende een biologische bakkerij, opdat oma’s bakkunsten niet in de vergetelheid zouden raken. Naast bijzonder lekker brood hebben ze hier een online bestelservice: zelf je brood samenstellen en het de volgende dag ophalen. Schliemannstraße 19.

Beeld: Janina Carmesin

Delen via:
1 mei 2018 | Laatst gewijzigd op 29 mei 2018

Onbeperkt yoga en meditatie

  • Meer dan 25 yogastijlen en 400 online lessen zonder reclame
  • Met de beste Nederlandstalige docenten
  • Kies lessen voor ontspanning, een soepel lichaam of meer energie, meditaties, mindfulness- en ademoefeningen

1 reacties


Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief