Het ochtendritueel van Patricia van Walstijn

  • Leestijd: 2 minuten
  • Ilse Savenije

Wil je met de herfst een frisse start maken? Zes bekende yogadocenten vertellen hoe zij hun dag beginnen, ter inspiratie voor je eigen ochtendritueel. Als je mindful opstaat, neem je dit gevoel mee je dag in. Dit keer: het ochtendritueel Chi Neng Qigong docente Patricia van Walstijn.

Patricia van Walstijn

 

Patricia van Walstijn: ‘Ik spring niet meteen uit bed, maar start de ochtend met een ademoefening. Zittend met een kussen in mijn rug doe ik bijvoorbeeld de verbonden adem­haling: zes tellen inademen, zes tellen uitademen. Een paar minuten lang, heel bewust. Want meteen daarna begint de ochtenddrukte: mijn kinderen van dertien en zestien moeten naar school. Tussen het thee zetten en boterhammen smeren door doe ik een paar onderdelen uit de warming-upoefening uit Chi Neng Qigong, de Chinese bewegingsleer waarin ik lesgeef. In twee minuten maak ik mijn stijve schouders los. Alle energie, qi, gaat stromen en ik word wakker en alert. Hoe de ochtend ook verloopt, deze oefening heb ik in twintig jaar tijd nog nooit over­geslagen. Ze doet zo veel goeds!

Vóór de ochtenddrukte doe ik eerst mijn ademoefening in bed

Als de kinderen de deur uit zijn, fiets ik naar mijn studio in een oude kerk. Ik start mijn computer op en maak vóór het lesgeven nog een kwartiertje vrij voor oefeningen. Zoals de 3 Centers Merge, waarbij je de qi naar je centrum brengt. Of de Wall Squat, een oefening aan de muur waarbij je je rug en benen sterker maakt en je de energie door je lichaam pompt. Ik kijk altijd naar wat ik op dat moment nodig heb.’

 

Delen via:
21 augustus 2018 | Laatst gewijzigd op 10 oktober 2023

Onbeperkt yoga en meditatie

  • Meer dan 25 yogastijlen en 400 online lessen zonder reclame
  • Met de beste Nederlandstalige docenten
  • Kies lessen voor ontspanning, een soepel lichaam of meer energie, meditaties, mindfulness- en ademoefeningen

2 reacties


Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief