Herstellen? Deze 3 yogahoudingen kunnen daarbij helpen

  • Leestijd: 4 minuten
  • Yoga by Happinez

– In samenwerking met Hansaplast –

Ziek geweest, of heel druk? Gun jezelf de tijd om rustig te herstellen. Deze yogahoudingen kunnen daarbij helpen.

Na een griepje, een ongesteldheid of een extreem drukke periode moet je lichaam letterlijk herstellen. En je geest ook. Je kunt nog een tijd moe, gespannen of lusteloos zijn. Belangrijk is om goed voor je lichaam te zorgen, zodat het de kans krijgt om zichzelf te herstellen. Niet alleen met voeding, maar ook met yoga ondersteun je het zelfhelend vermogen van je lichaam.

Neem de tijd

Yoga helpt je om te ontspannen, in balans te komen en maakt je lichaam sterker. Maar daarnaast is yoga ook aandacht voor jezelf. En juist dat is belangrijk voor je herstel. Volg je intuïtie en gevoel. Dat houdt ook in dat je tijdens een oefening even durft af te haken. De maatstaaf is: hoe voelt dit, op dit moment? Wees daarom niet te hard voor jezelf. Het gaat niet om een doel, maar om het proces. Verdoe daarom niet je tijd om te haasten, maar neem de tijd.

1. Zittende Tang (Paschimottanasana)

Vooroverbuigingen zijn een bron van geestelijke vitaliteit én psychische rust. Hier een extra ontspannende variant met een deken. Ga zitten met je benen voor je uit gestrekt en leg een opgevouwen deken op je benen. Flex je voeten. Strek je rug op en leg je handen op je enkels of voeten. Buig op een uitademing naar voren vanuit de heupen. Breng het voorhoofd zo dicht mogelijk bij de benen, terwijl je normaal blijft ademen. Blijf zo enkele ademhalingen liggen en kom op een inademing omhoog.

2. Vlinder (Baddha Konasana)

Heupopeners brengen balans, ook tijdens of na je 
menstruatie. De Vlinder helpt hormonale ongemakken én lichte depressiviteit te verminderen. Zit met je benen voor je uit gestrekt. Trek op een uitademing je knieën naar je toe en laat ze naar buiten vallen. Leg je voetzolen tegen elkaar. Breng je hielen zo dicht mogelijk bij je bekken, maar houd je rug recht. Houd met je handen de voorkant van je voeten vast. Als je de oefening wilt versterken, buig dan op een uitademing met rechte rug voorover vanuit je heupen, en breng je kin zo dicht bij de grond als voor jou haalbaar is. Houd even vast en kom weer omhoog.

3. Kindhouding (Balasana)

Deze houding helpt bij het loslaten van spierspanning en stress. Gebruik eventueel een kussen voor extra ontspanning. Ga op je onderbenen zitten, met je billen op je voeten. Houd je grote tenen naast elkaar en spreid je knieën zo wijd als je heupen. Laat je buik en borst zakken tot die op en tussen je bovenbenen rusten. Leg je voorhoofd op de grond. Je armen kun je voor je uit strekken of langs je lichaam naar achteren leggen. Duw je stuit naar achteren, zodat lengte ontstaat van je stuit tot aan je kruin. Ontspan je schouders en zak steeds dieper in de houding. Adem diep en vrij in het lichaam. Rust 1 tot 3 minuten in deze houding.

Ecologische en verantwoorde wondbescherming

Ondanks het zelfherstellende vermogen van je lichaam, heb je af en toe ook wat hulp nodig, zoals bij wondverzorging. Met de Green & Protect pleisters van Hansaplast doe je dat op een ecologische en verantwoorde* manier. Het wondkussen en de stof zijn gemaakt van vezels van natuurlijke oorsprong. Daarbij vormen de pleisters een beschermende barrière die 99% van de bacteriën blokkeert. Voor een optimale genezing geldt ook hier tijd. Deze stappen helpen je daarbij:

  • Reinig

De wond reinigen en ontdoen van vuil is de eerste stap voor een optimale wondgenezing. Om wondinfecties te voorkomen, kun je de Hansaplast Wond Spray gebruiken. Spray vanaf een afstand van ongeveer 10 cm op het hele wondgebied. Breng eventueel een gaasje aan als de wond blijft bloeden.

  • Bescherm

Bescherm de wond tegen vuil en bacteriën, zodat het goed kan genezen. Dek de wond af met wondverband dat het beste past bij de wond. Controleer de wond en verschoon de pleister regelmatig.

  • Genees

Breng regelmatig wondhelende zalf aan totdat de wond volledig genezen is. Deze kan gebruikt worden op open, kleine, oppervlakkige wondjes in elke fase van het genezingsproces.

*In vergelijking met het hele Hansaplast assortiment.

Delen via:
17 augustus 2018 | Laatst gewijzigd op 18 augustus 2022

0 reacties


Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief