Gezond ademen. Hoe doe je dat?

  • Leestijd: 2 minuten
  • Saskia Grootegoed

Nadi Shodhana Pranayama, Transformational Breathwork of gewoonweg de 4-7-8-ademhaling. We worden steeds bewuster van onze adem. Steeds meer mensen doen ‘ademwerk’ of ‘pranayama’ om de stress die hun andere werk oplevert enigszins te compenseren. Maar welke ademhaling gebruik je buiten de mat? Hoe kun je het best gezond ademen? Mr. Breath – Rob Koning weet raad. 

‘Een ‘goede’ of optimale ademhaling is in het dagelijks leven rustig (slechts vier tot acht keer per minuut) waarbij de buik zacht is en ontspannen meebeweegt. Alleen al het bewust ademen naar je buik, geeft een signaal naar de hersenen om te kalmeren. Maar bewust ademen doet meer dan alleen kalmeren.

Door bewust te ademen, word je je bewust van je lichaam en de opgeslagen spanning, die vaak te maken heeft met niet-doorvoelde emoties. Die spanning blokkeert, is hard. Adem­
haling (prana) daarentegen is ‘ki’ in beweging, is flow, doorstroming, zacht. Door die zachte energie van de adem wordt het lichaam uitgenodigd tot overgave, tot ontspanning, verzachten en voelen. Dit zorgt voor meer emotionele balans en een kalmere mind.

Waar een masseur de spanning los masseert van buitenaf, doet jouw eigen ademhaling 
dat van binnenuit. En hoe minder je vasthoudt wat niet bij jou hoort, hoe meer er van jouw authentieke zelf overblijft en je lekker ontspannen in je lijf zit. Er zijn veel ademoefeningen die het je kunnen leren.’ Hier lichten we drie belangrijke ademoefeningen toe, die helpen bij het gezond ademen.

 

Delen via:
6 juli 2022 | Laatst gewijzigd op 24 november 2023

Onbeperkt yoga en meditatie

  • Meer dan 25 yogastijlen en 400 online lessen zonder reclame
  • Met de beste Nederlandstalige docenten
  • Kies lessen voor ontspanning, een soepel lichaam of meer energie, meditaties, mindfulness- en ademoefeningen

0 reacties


Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief