Gezichtsyoga voor een ontspannen en jongere uitstraling

  • Leestijd: 5 minuten
  • Elsa Govaarts

Je rolt regelmatig je matje uit om aandacht aan je lichaam te besteden, maar vergeet je je gezicht niet? Als je stress ervaart zie je dit namelijk snel terug in een onrustige of gevoeligere huid. Je fronst bijvoorbeeld je voorhoofd en je nek- en kaakspieren spannen zich aan. Met deze gezichtsyoga-oefeningen en huidverzorgingstips zorg je voor een ontspannen en jongere uitstraling.

gezichtsyoga - oefeningen en tips ZARQA

Angela Kuipers ontdekte zo’n vier jaar geleden gezichtsyoga en geeft gezichtsyogales in haar eigen studio. Angela: ‘De gedachte achter gezichtsyoga is eigenlijk heel logisch. Je doet oefeningen om je lichaam gezond, sterk en flexibel te houden, die aandacht heeft je gezicht ook nodig. Je gezicht heeft 43 spieren en je hals heeft 26 spieren. Stel je gezicht maar eens voor als een ballon. Je huid is de ballon en de lucht die erin zit zijn je spieren. Als je de ballon laat liggen, dan zal die verschrompelen. Gebruik je de spieren in je gezicht dus te weinig, dan zie je dit bijvoorbeeld terug in het volume van de huid en vormen rimpels zich eerder. Als je door spanning knopen hebt in je gezicht, dan gaat de conditie van de huid achteruit en krijg je sneller last van donkere kringen onder je ogen of je huid raakt uit balans.

Gezichtsyoga-oefeningen

Gezichtsyoga draait om oefeningen voor je gezicht die je helpen om te ontspannen en om je huid gezond en stevig te houden. Angela: ‘Je kunt de oefeningen aan het einde van de dag doen tijdens je huidverzorging als moment voor jezelf. Of na afloop van je yogales bijvoorbeeld. Hoe jonger je hiermee begint, hoe beter je de conditie van je gezicht op peil kunt houden.’ Deze vier gezichtsyoga-oefeningen kun je het beste zittend uitvoeren en geven je huid een ontspannen en jongere uitstraling.

Nekmassage

Breng wat olie aan op je nek en je hals. Draai met je vlakke hand cirkels vanaf je schouders en de onderkant van je nek naar de rand van je schedel. Gebruik eventueel de vlakke kant van je knokkels en maak draaiende bewegingen. Begin aan de achterkant van de nek en beweeg zo door naar de zijkant. Masseer niet te ver door naar de hals in verband met de aderen die daar lopen. Je kunt een denkbeeldige lijn voorstellen van je oorlel naar beneden, tot daar mag je masseren.

Oogmassage

Kies een passend verzorgingsproduct voor je ogen. Op de rand van je ogen zitten drukpunten. De drukpunten werken verlichtend en gaan veroudering van de huid tegen. Druk met je wijsvinger op de binnenste ooghoek van je oog en de rand van je oogkas. Je voelt daar een kuil. Vervolgens druk je in een cirkelende beweging voorzichtig helemaal over de rand van de oogkas.

Voorhoofd

Maak een C-vorm met je wijsvinger en duim. Plaats je wijsvingers op je voorhoofd langs de rand van je haarlijn. Plaats je duimen net boven je wenkbrauwen. Trek nu je huid strak zodat zich geen rimpels vormen op je voorhoofd. Houd je handen op zijn plek en beweeg nu alleen je wenkbrauwen omhoog en omlaag. Dit is een vorm van weerstandstraining. Het is belangrijk dat je geen rimpels trekt wanneer je je spieren gebruikt om je wenkbrauwen omhoog en naar beneden te brengen. Begin met maximaal 25 herhalingen en probeer het dan op te voeren naar 200 herhalingen.

Boven ooglid

Plaats zachtjes je wijsvingers horizontaal net onder je oogkas. Kijk dan alleen met je ogen omhoog zo ver mogelijk omhoog. Je gezicht blijft parallel met de vloer. Knipper dan heel snel met bovenooglid. Je voelt nu een activatie van je bovenooglid. Als het niet prettig voelt of pijn doet, kom je uit de houding. Begin met 10 seconden en probeer de duur van de oefening dan op te voeren naar twee keer een minuut.

Als je deze oefeningen thuis doet, heeft Angela nog wel een belangrijk advies: ‘Pik niet één oefening eruit die je vervolgens vaker doet dan de rest. Wil je bijvoorbeeld werken aan je voorhoofd en doe je alleen nog maar die oefening, dan kan de uitdrukking van je gezicht uit balans raken. Zoek dus naar een evenwicht in de oefeningen die je doet en train meerdere spieren.’

Bewuste huidverzorging

Voor het uitvoeren van de oefeningen gebruik je huidverzorging die past bij jouw huidtype. Angela: ‘Het is belangrijk dat je de oefeningen doet met een verzorgingsproduct – crème of olie – zodat je huid een beschermlaagje heeft. Zeker als je een vochtarme of gevoelige huid hebt, is een goed product essentieel.’

ZARQA is een merk dat zich richt op bewuste huidverzorging. De producten zijn zo natuurlijk en mild mogelijk ontwikkeld, waardoor ze zelfs geschikt zijn voor de meest gevoelige huid. Zo is alleen gekozen voor ingrediënten waarvan de werking is bewezen, zoals mineralen uit de Dode Zee, plantextracten en hyaluronzuur. Ook is ZARQA vegan en bevat het geen ingrediënten die de huid of de planeet onnodig belasten, waardoor het goed past binnen de yogafilosofie. Combineer de producten met de gezichtsyoga-oefeningen voor een gezonde, ontspannen en stralende huid.

Gezichtsyogadocent: Angela Kuipers – www.yuyogaandlifestyle.com Beeld: ZARQA

Delen via:
17 november 2021 | Laatst gewijzigd op 1 september 2023

Onbeperkt yoga en meditatie

  • Meer dan 25 yogastijlen en 400 online lessen zonder reclame
  • Met de beste Nederlandstalige docenten
  • Kies lessen voor ontspanning, een soepel lichaam of meer energie, meditaties, mindfulness- en ademoefeningen

0 reacties


Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief