Bellatrix: ‘Ik heb gekozen voor het belangrijkste voor mij: yoga en surfen’

  • Leestijd: 7 minuten
  • Yoga by Happinez

‘If you can’t control the waves, learn how to surf’. Deze uitdrukking nam Bellatrix van Wingerden (50) wel heel letterlijk. Naast haar yoga practice vond ze een tweede liefde in het surfen, en inmiddels begeleidt ze (top)surfers met yogalessen. Yogi’s en surfers uit heel Nederland weten haar studio in Ouddorp te vinden, en ’s zomers geeft ze ook les op de nabijgelegen stranden.

Bellatrix met surfboard

Het was een beslissend moment in het leven van Bellatrix, dat haar onherroepelijk naar het pad van yoga leidde. “Ik had een drukke baan bij een succesvol makelaarskantoor en mijn leidinggevende was altijd aan het pushen. Meer uren maken, meer avonden overwerken. Ik gaf toen al een paar avonden per week yogales en kon daardoor niet altijd overwerken. Op een bepaald moment kwam het tot een confrontatie, waarin ze zei: ‘Tja, Bellatrix, dan zul je moeten kiezen’. Ik kon daar hogerop, meer geld verdienen. Voor veel mensen een logische keuze, misschien. Maar ik voelde heel duidelijk dat het niet mijn pad was. Yoga trok enorm aan me. Ik hoor het mezelf nog zeggen: ‘Dan kies ik voor mezelf’. Zo voelde het – en zo voelt het nog steeds: voor yoga kiezen is voor mezelf kiezen. De opluchting en rust die ik in mijn lijf voelde toen ik die woorden uitsprak, vertelden me alles. Mijn leidinggevende belde de volgende dag om te zeggen dat ze het niet zo letterlijk had bedoeld. Toen voelde ik aan alles dat ik me nooit meer terug zou laten trekken op een pad dat niet het mijne is.” Achteraf is Bellatrix haar dankbaar. “Als ze me niet had gedwongen tot een keuze, had het langer geduurd voor ik die stap had gezet.”

Belangrijkste les

Toen ze begin twintig was, deed Bellatrix een opleiding tot Hatha yogadocent. Daarna volgden opleidingen Ashtanga yoga, Critical Alignment en Yoga Therapie. Ze reisde voor tientallen opleidingen en trainingen naar onder meer Zwitserland, Sri Lanka, België en Oostenrijk. “Ik heb een enorme honger naar kennis en die is nog altijd niet verzadigd. Als een spons wil ik alles in me opnemen over yoga, meditatie en ademhaling. Opleidingen, maar ook YouTube video’s, documentaires, boeken: ik verslind ze. Ik wil alles onderzoeken, ga ermee experimenteren, om vervolgens mijn bevindingen door te geven in mijn lessen. Na het lesgeven voel ik me altijd beter. In het geven zit ook het ontvangen.”
Contrasten kenmerken Bellatrix. Ze is geen ‘typische yogadocent’. Haar energie is zacht en vrouwelijk, maar ze is ook one of the guys tussen de surfers. “Dat is al zo vanaf mijn tienerjaren. Dan stond ik zaterdagavond op een festival met snoeiharde muziek en was ik de volgende dag mijn tas aan het inpakken voor een stilteretraite. Met een biertje in de hand op de parkeerplaats na een goede surfsessie – maar wel op tijd naar bed, want de volgende ochtend had ik weer yogales. Ik ben niet het een of het ander. Ik ben het allebei en dat is oké.” Dat is ook de les die ze nu graag deelt met dochter Isis, die ze twaalf jaar geleden met haar partner Ron kreeg. “Ik wil Isis laten zien dat het belangrijk is dat je je eigen leven leidt. Niet je beste leven, maar je éígen leven. Ik hoop dat ik haar dat voorleef.”

‘Door yoga heb ik zoveel vertrouwen in mijn lichaam en mind gekregen’

Kiezen voor de essentie

Rond haar dertigste kreeg Bellatrix colitis ulcerosa, een darmaandoening. “Ik werd ziek rond de tijd dat mijn eigen studio openging. Met acupunctuur, ayurveda en natuurlijk yoga en meditatie ben ik heel veel in mezelf aangegaan. Ik heb diepe soul searching gedaan, heb mijn angsten, verdriet en donkere kant onderzocht. Toen kwam heel sterk de behoefte naar boven om ‘puur’ te leven. Daarvóór deed ik veel: ik werkte, was vrijwilliger bij de reddingsbrigade, gaf yogales, ik was samen met Ron ons huis aan het verbouwen en we waren de yogastudio aan het bouwen. Ik vroeg me af: wat is voor mij nu de essentie? Het antwoord was: yoga en surfen. Sindsdien maak ik keuzes die ik van binnenuit voel opborrelen én die in harmonie zijn met mijn ratio. Voelt dit goed en kán het? Want je kunt dromen hebben, maar ze moeten uiteindelijk wel in de praktijk wortel kunnen vinden. Toen ik midden in deze periode zat, was het ontzettend eng. Want als je ergens heel duidelijk voor kiest, zeg je automatisch nee tegen iets anders. En er is zoveel op deze wereld leuk en interessant. Maar toen ik duidelijk een keuze maakte en daarnaar ging leven, viel alles op z’n plek. De colitis ulcerosa verdween na drie jaar en ik ben nu, op mijn vijftigste, sterker dan ooit. Door yoga heb ik een enorme innerlijke kracht en zoveel vertrouwen in mijn lichaam en mijn mind gekregen.”

Stoere surfwereld

Op het eerste gezicht heeft de stoere surfwereld niet zoveel te maken met de wat zachtere omgeving van een yogastudio. Toch lukt het Bellatrix om dwarsverbanden te leggen tussen deze twee werelden. Niet in de laatste plaats doordat ze zelf een fervent surfer is. ‘‘De eerste keer dat ik in plané (waarbij de plank (deels) boven het water komt, red.) op mijn windsurfboard stond, vergeet ik nooit meer. Net als de eerste keer dat ik als golfsurfer met een golf mee surfte. Als je op het juiste moment op de juiste plek bent en meegenomen wordt door de wind of de golf, dan voel je de kracht van de elementen. Je maakt onderdeel uit van een enorme energie. Ik voel me dan tegelijkertijd nietig én onderdeel van die grote kracht. Als ik de voortstuwing van het water of de wind optimaal kan benutten, dan geeft dat een moment van ultiem geluk. Het zout op mijn lippen, de wind in mijn haar, de zon in mijn ogen: ik ben dankbaar dat ik onderdeel uitmaak van de elementen.”
Bellatrix begon surfers aanwijzingen en yogales te geven, nu alweer zo’n vijftien jaar geleden. “Laten we zeggen dat er een gezonde weerstand was,” lacht ze. “Een surfer is op zoek naar een kick. Naar hogere golven, hardere wind, betere tricks. Het zijn stoere jongens en meiden die in heftige omstandigheden de zee op gaan. Op de mat ligt op het eerste gezicht voor hen geen uitdaging. Tot ze erop staan, dan merken ze hoe confronterend yoga kan zijn.”
Omdat Bellatrix onderdeel is van de surf community, worden haar aanwijzingen geaccepteerd en gewaardeerd. “Je ligt met elkaar in het water, staat je samen om te kleden op de parkeerplaats. En als mensen dan merken dat yoga helpt om flexibeler en krachtiger te worden, het board beter aan te sturen en blessures te voorkomen, en dat de ademhaling onder controle hebben kan helpen bij het leveren van topprestaties onder zware omstandigheden, ervaren surfers dat ze er hun voordeel mee kunnen doen.”
Naast haar reguliere yogastudio en beach yogalessen in de zomer begeleidt Bellatrix inmiddels meerdere topsurfers en fanatieke surfers die puur voor hun eigen plezier het water op gaan, met yoga-, meditatie- en ademcoaching. Daarnaast geeft ze gastlessen yoga op de Haagse Hogeschool en bij sportopleiding CIOS. Afgelopen zomer gaf ze voor het eerst yogales aan het Nederlands Olympisch team golfsurfen (een nieuwe discipline op de Olympische Spelen).

Wil je het interview verder lezen? Bestel Yoga by Happinez #2 in onze shop.

Bellatrix heeft het boek ‘Yoga for Surfers’ geschreven. Dat is te koop in veel surfshops, bij bol.com en via yogaforsurfers.nl. Meer over Bellatrix’ yogalessen en retreats lees je op yogastudioouddorp.nl.

 

Delen via:
5 oktober 2023

1 reacties


Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief