Drink je stress weg met eigengemaakte kruidendrank

  • Leestijd: 2 minuten
  • Kyra de Vreeze

Het liefst plof je op de bank met een reep chocolade, gevolgd door een zak chips. We kennen allemaal de momenten wel waarop we gestresst zijn en overal comfort zoeken. Maar chocola of chips laten je helaas niet beter voelen. Als je stress ervaart helpen kalmerende kruiden om je beter te voelen. Met deze simpele kruidendrank breng je wat meer rust in je lijf. 

Onze prehistorische voorouders gebruikten al heilzame kruiden als duizendblad, kaasjeskruid en rozemarijn inzetten, mogelijk tegen uiteenlopende lichamelijke klachten. De medicijnen die we tegenwoordig gebruiken, zijn nog altijd gebaseerd op die goeie ouwe kruiden. Van de stof acetylsalicylzuur uit wilgenbast maakt men aspirine. En digoxine uit het giftige vingerhoedskruid zit in reguliere medicijnen tegen chronische hartklachten. Elk kruidenpreparaat heeft zijn eigen unieke werking, met sommige kun je zelfs – ja echt – stress weg eten. Drie onschuldige huis-tuin-en-keukenkruiden die we kunnen ruiken, eten en drinken om stress en spanning te verminderen zijn kamille, lavendel en rozemarijn. 

1. Kalmerende kamille

Het zonnig-ogende kamille is een van de oudste bekende. Dagelijks worden er wereldwijd meer dan een miljoen kopjes kamillethee opgeslurpt. Het extract van kamille werkt nog sterker dan de thee en werkt als kalmeringsmiddel. Het vermindert angstklachten, (stressgerelateerde) slapeloosheid en slaapproblemen. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat een van de redenen waarom kamille zo goed werkt, het erin aanwezige stofje apigenine is. Deze flavonoïde heeft een direct effect op de hersenen en het zenuwstelsel.  

De medicijnen die we tegenwoordig gebruiken, zijn nog altijd gebaseerd op die goeie ouwe kruiden


Anti-stress kruidendrank van kamille, zoethout & hop

anti stress kruidendrank

Kamille brengt lichaam en geest tot rust. Het is een wonderkruid dat je zowel gedroogd als vers kunt gebruiken en dat gemakkelijk zelf te kweken is, ook in potten. Hopbellen helpen tegen onrust en slapeloosheid, en worden van oudsher gebruikt bij somberheid en stemmingswisselingen. Ideaal dus voor het najaar, deze heerlijke, rustgevende thee. 

Drankje

Hoeveelheid: 1 pot gedroogde theemix*, duur: 2 minuten

Ingrediënten:

  • 7 gr gedroogde kamille
  • 7 gr gedroogde hopbellen
  • 5 gr zoethout

Bereiding:

  1. Meng de kruiden en bewaar in een afsluitbare, liefst glazen pot.
  2. Gebruik de hoeveelheid van één thee-ei per kopje of een paar voor een pot.

* Te koop bij natuurwinkels en reformhuizen.


Over Natascha Boudewijn 

Deze recepten werden ontwikkeld door Natascha Boudewijn van Greendelicious, een foodblog over het lekkerste veggie-food met natuurlijke ingrediënten en de oogst van het seizoen. nataschaboudewijn.nl 

Beeld: Unsplash, Natascha Boudewijn

Delen via:
17 oktober 2022 | Laatst gewijzigd op 3 augustus 2023

Onbeperkt yoga en meditatie

  • Meer dan 25 yogastijlen en 400 online lessen zonder reclame
  • Met de beste Nederlandstalige docenten
  • Kies lessen voor ontspanning, een soepel lichaam of meer energie, meditaties, mindfulness- en ademoefeningen

0 reacties


Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief