Als je 1 ding doet vandaag… maak je eigen helende mantra!

  • Leestijd: 2 minuten
  • Angélique Heijligers

Elke dag kun je een klein ding doen om je gezonder en krachtiger te voelen. Even tussendoor, maar met groot effect. Een mantrameditatie met je eigen, helende mantra zorgt voor diepe rust in jezelf.

helende mantra

De meest bekende mantra is OM. Daarnaast zijn er nog vele mantra’s; klanken zonder betekenis en zinnen of woorden die juist een diepe lading hebben.

Binnen de Transcendente Meditatie (TM) is het gebruikelijk om er een te ontvangen via een persoonlijke initiatie, afgestemd op je geboortedag, -plaats en -tijd. Yogadocent Myrna van Kemenade ontving via TM jaren geleden haar eigen mantra. ‘Het is mijn vervoermiddel om dieper af te reizen naar mijn essentie.’ Myrna’s – geheime – mantra heeft geen bete­kenis. ‘Het is een oerklank.’
Als je je niet wilt of kunt laten initiëren, creëer dan je eigen mantra. Myrna: ‘Ontdek de mantra die resoneert met je ziel en waar je altijd bij terechtkunt, als de wereld om je heen iets te turbulent voelt.’

Voor wie

Voor iedereen die zichzelf regelmatig ‘Ik wil rust’ of ‘Ik wil even niks’ hoort zeggen. Of wanneer een bepaald thema een grote rol speelt in je leven: behoefte aan meer zelfliefde bijvoorbeeld.

Waar & wanneer

Een mantrameditatie kun je altijd en overal doen. Neem je mantra als leidraad voor je dagelijkse ochtend- en/of avondmeditatie.

Zo creëer je een helende mantra

  • Ga rustig zitten en word je gewaar van je lichaam. Hoe gaat het met je?
  • Voel nu waar je behoefte aan hebt op emotioneel niveau.
  • Heb je een vol hoofd, kies dan voor een betekenisloze mantra: een mooie klank of een vreemd woord waarvan je vermoedt dat het niks betekent. ‘Kirim’ is een voorbeeld. Adem in en zeg in gedachten: kiiiiii, adem uit op: riiiiim. Net zolang tot je gedachten naar de achtergrond verdwijnen.
  • Wil je jezelf voeden met een concreet woord of 
een mooie zin, laat je dan inspireren door liedjes en gedichten, en kies daaruit je mantra.

Effect

Ervaar welke mantravorm de meeste rust en innerlijke stilte brengt. Merk je na een tijd dat jouw betekenisloze mantra een lading krijgt, zoek dan een nieuwe. Zijn er andere thema’s in je leven gaan spelen, kies dan een ander woord of zinnetje.


Enthousiast geworden? Op Yoga by Happinez vind je een video met een helende mantra meditatie zonder lading met klank van Myrna en een mantrameditatie voor zelfvertrouwen.

Delen via:
19 januari 2022 | Laatst gewijzigd op 17 mei 2023

Onbeperkt yoga en meditatie

  • Meer dan 25 yogastijlen en 400 online lessen zonder reclame
  • Met de beste Nederlandstalige docenten
  • Kies lessen voor ontspanning, een soepel lichaam of meer energie, meditaties, mindfulness- en ademoefeningen

0 reacties


Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief