nietgratis
Budokon yoga – een introductie

Budokon yoga – een introductie

4.989 weergaven
Bewaar als favoriet

Ben je na je Vinyasa- of Ashtanga yogalessen toe aan een nieuwe uitdaging? Bij Budokon yoga zet je niet alleen je lichaam op een andere manier aan het werk, ook je brein gaat even op scherp, met afwijkende houdingen en circulaire bewegingen. Al draait Budokon met name om de mushin mind, wat ‘geest zonder geest’ betekent.

Bij Budokon komt yoga samen met martial arts. De invloeden uit de vechtkunst zie je terug in de gecontroleerde en doelgerichte bewegingen. Het gaat niet zozeer om het in een houding verblijven, maar juist om de transitie tússen de houdingen. Docent Ronald van Pijkeren ziet Budokon yoga als een meditatieve dans, waarbij het stil wordt in je hoofd. In deze introductieles laat hij je ermee kennismaken.

Budokon bestaat (net als Ashtanga yoga) uit een Primary Serie voor beginners en een serie voor gevorderden. De Primary kent zeven secties, die je als een dans uitvoert. In deze les deelt Ronald de eerste twee secties. Hij legt de houdingen (zoals de Floating Downward Dog en de Krijgers) eerst stap voor stap uit, voordat je ze aan elkaar plakt. Je beweegt langzaam, waardoor je anders omgaat met je kracht. Daarna volgt een aantal houdingen uit de andere secties (zoals de Flowing Lotus, een Budokon-variatie op de Kameel) om richting eindontspanning te kunnen gaan. Na afloop voel je je krachtig en gefocust, maar ook soepel en ontspannen.

Bijt je niet stuk op het perfect uitvoeren van de houding. ‘Het is niet mijn les, het is jouw les,’ herhaalt Ronald regelmatig. Geef je brein de tijd, en denk niet te veel na. Er zijn geen ademinstructies: focus je op de bewegingen en de juiste ademflow volgt vanzelf.

35 reacties


Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief