Tim Schipper Tim Schipper
Tim Schipper

Tim Schipper


Tim Schipper is yogapsycholoog en Kundalini yogadocent. Hij geeft yoga- en meditatieworkshops in Amsterdam en runt samen met zijn partner Marieke de Lange de online Kundalini Yoga School. Naast groepssessies doet hij ook één op één counceling. En hij organiseert internationale yoga retreats op inspirerende plekken over de hele wereld.

Yogapsycholoog

Als puber was Tim vooral geïnteresseerd in voetbal. Hij was dan ook van plan om na zijn middelbare school de sportopleiding CIOS te gaan doen. Maar vlak voordat hij begon, scheurde hij zijn kruisband. Toen hij noodgedwongen niets kon doen, merkte hij dat zijn aandacht en energie op een andere manier begonnen te stromen. Hij trok De Celestijnse Belofte uit de kast en las het in één keer uit. Zijn vader die reiki beoefende, gebruikte de energetische behandeltechniek om hem tot rust te brengen. De warmte en de zachtheid van die aandacht raakten hem, hij wilde er meer van weten.

In plaats van de sportopleiding besloot hij psychologie te gaan studeren en voor zijn herstel begon hij met Critical Alignment-yoga. Gaandeweg raakte hij echter meer en meer geïnspireerd door de filosofie áchter de yoga.

Tim: ‘Yoga leerde me beter te voelen wat ik wil en die wil te uiten en ernaar te handelen. Zodat ik keuzes kon maken die beter bij me pasten. Psychologie was heel concreet en steunde op wetenschappelijk onderzoek en bewijzen. Yoga openbaarde juist een wereld die gaat over wat we niet kunnen zien maar wél voelen en ervaren. Die twee benaderingen heb ik uiteindelijk bij elkaar gebracht in mijn praktijk voor yogapsychologie.’

Kundalini yoga

Ook specialiseerde Tim zich in Kundalini-yoga: ‘Kundalini heeft me enorm gesterkt in aanwezig zijn en me de kracht gegeven om mijn eigen pad te bewandelen, omdat het me minder kon schelen wat anderen van me dachten.’ Zijn baard werd langer en langer en hij droeg voornamelijk witte kleding én een witte tulband: middelen uit de Kundalini-leer om je energie bij je te houden en bepaalde zenuwpunten af te schermen van invloeden van buitenaf, zodat je emotioneel beter in balans blijft.

Groot was wel de schok toen begin 2020 bleek dat de geestelijk vader van de Kundalini-yoga, yogi Bhajan, het niet zo nauw nam met de leefregels die hij zelf onderwees. Geruchten over machtsmisbruik, seksueel grensoverschrijdend gedraag en dubieuze financiële praktijken begonnen steeds hardnekkiger de ronde te doen.

‘Ik draag weer kleur in plaats van wit’

Het deed Tim inzien dat hij voortaan op zichzelf mag gaan vertrouwen, op zijn eigen innerlijke wijsheid in plaats van die van een goeroe. Tim heeft de Kundalini leefregels van yogi Bhajan inmiddels losgelaten: ‘Mijn baard is korter, ik draag weer kleur in plaats van alleen wit en dat voelt ook nog goed.’

Samen met zijn partner Marieke heeft hij besloten door te gaan met hun Kundalini Yoga School in een vrijere, eigen vorm en niet meer gekoppeld aan de organisatie van yogi Bhajan. Tim: ‘Het voelt alsof ik een jas heb uitgedaan. Ik ben alleen nog maar Tim. Dat is voor mijn werk als yogapsycholoog alleen maar goed. Ik heb een flinke gereedschapskist waaruit ik kan putten en voel me vrijer om als therapeut zelf kriya’s en oefeningen samen te stellen en te vertrouwen op mijn creativiteit en intuïtie. Als ik dicht bij mezelf ben, voel ik goed aan wat iemand nodig heeft. En hoe meer ik mezelf uit de weg haal, hoe meer ruimte er voor de ander is om contact te maken met wat er vanbinnen leeft en te laten vrijkomen wat er ook maar in de weg zit. Dat is de weg naar heling.’

Meer informatie over Tim Schipper vind je op: www.yogapsychologie.nl.

Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief