Sabrina Soebhan Sabrina Soebhan
Sabrina Soebhan

Sabrina Soebhan


Sabrina Soebhan is stressreductietrainer. Ze biedt verschillende tools om stress op fysiek, mentaal en emotioneel gebied te verminderen. Zo geeft ze geeft yoga, meditatie, mindfulness en lichaamsgerichte therapie, workshops binnen bedrijven en individuele sessies aan particulieren. Voor Yoga by Happinez maakte Sabrina een programma van vier lessen over de psoas spieren.

Over Sabrina Soebhan

Toen ze op jonge leeftijd hoorde dat ze moest leren leven met haar aanhoudende rugklachten, leerde Sabrina daar op haar eigen manier mee om te gaan: ze trok haar hoogste hakken aan en verbeet de pijn. Dat symboliseerde hoe ze op dat moment in het leven stond. Pijn, verdriet en woede stopte ze weg. Ze verlangde naar innerlijke rust, maar wist niet hoe ze die kon vinden. Tijdens haar studie pedagogiek kwam er meer berusting. Ze leerde zichzelf beter kennen en begrijpen. In diezelfde tijd kwam yoga op haar pad. Haar pijnklachten verminderden en verdwenen zelfs na verloop van tijd. Nieuwsgierig zette ze haar eerste stappen op het yogapad.

Sabbatical in India

Tijdens een sabbatical in India vond ze zingeving, voldoening en verbinding. Voor het eerst voelde ze zich compleet. Ze leerde om het contact met zichzelf aan te gaan. Terug in Nederland, besloot ze haar hart te volgen en yogales te gaan geven. Sabrina gaf les bij verschillende sportscholen en yogastudio’s in Rijswijk en Den Haag. Maar al snel ontdekte ze dat deze lessen onvoldoende tijd en ruimte boden voor verdieping. Zo begon ze met het geven van verdiepende workshops en cursussen. Daarnaast breidde haar kennis luit met mindfulness, meditatie, massage en coaching.

Stressreductie workshops

In de jaren die volgden, ging ze zich steeds meer bezighouden met stressreductie en workshops en trainingen binnen het bedrijfsleven. Yoga en mindfulness vormden de basis hiervoor, maar steeds vaker ontstond een combinatie met coaching en mindset. Sabrina: ‘Yoga gaat in essentie over verbinden. Verbinden met jezelf, verbinden van lichaam en geest en verbinden met de wereld om je heen. Ik hoor vaak hoe eenzaam mensen zich voelen op hun pad naar een bewustere leefstijl. Zonde, want zoveel mensen bewandelen hetzelfde pad en lopen tegen dezelfde uitdagingen aan. Omdat ik geloof dat het doorbreken van taboes zorgt voor meer verbinding, ben ik begonnen met een podcast kanaal. Op dit kanaal ga ik in gesprek met Inspirerende Nederlanders, mensen die iets doen of hebben meegemaakt waar anderen veel van kunnen leren.’

Psoas-spier

Sabrina over de psoas spieren: ‘De psoas spieren liggen diep in het heupgebied. Ze verkrampen als we heftige emoties ervaren die stress of spanning geven. Dat zit zo: bij stress zenden onze hersenen razendsnel een signaal uit naar de psoas om in actie te komen om te vechten, vluchten of bevriezen. Het is een reactie van ons brein uit de tijd dat we nog achtervolgd werden door brullende beren, gedurende de dag talloze keren geactiveerd. Dat kan tot verkrampingen leiden. Allerlei ‘onverklaarbare’ klachten als nekpijn, lage rugklachten of menstruatiepijn kunnen worden veroorzaakt door stijve, verkrampte of overbelaste psoas spieren. Het is dus zaak om de spanning in de psoas weg te laten vloeien, bijvoorbeeld door dagelijks een eenvoudige yogastretch te doen.’

Lees meer over Sabrina en haar podcast op everything-is-om.nl. Of volg haar op Instagram.

Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief