Dit zijn fijne yogahoudingen bij volle maan

  • Leestijd: 5 minuten
  • Yoga Magazine

In samenwerking met Iederal

Misschien heb je er ook wel last van, dat je rond volle maan wat sneller geïrriteerd bent, niet al te best slaapt en dat kleine problemen ineens heel groot lijken. Dat kan komen door de krachtige energie van deze maanfase. Stem erop af – ook met je yoga practice – en je zult zien dat je minder ‘lunatic’ wordt.

Elke maanfase heeft zijn eigen specifieke kracht en effect op je lichaam en geest. Je kunt er kracht uitputten door je af te afstemmen op die unieke energieën.

Op volle kracht

De kracht van de maan is het grootst als die vol aan de hemel staat. Een tijd waarin jouw kracht ook het grootst kan zijn en je de meeste energie en creativiteit kunt voelen. Deze periode is het moment om die kracht te vieren en te gebruiken om bijvoorbeeld dat laatste zetje te geven om een doel te bereiken.

Yoga op het ritme van de maan

In je yoga practice kun je ook rekening houden met de maanenergieën, zoals die van volle maan. Kijk daarbij ook goed naar hoe je zelf reageert op de maan. De een wil bij volle maan meer energie, de ander juist rust.

Ashtanga yogi’s beschouwen zowel volle als nieuwe maan als rustdagen voor je lichaam, waarop je beter geen actieve yogahoudingen (asana’s) oefent, maar liever mediteert. Pattabhi Jois, grondlegger van de Ashtanga yoga, legde ooit uit waarom: de ‘universele energie’ is op deze dagen sterker, omdat zon, maan en aarde in één lijn staan. Daardoor ontstaan soms extra heftige getijden, zoals springtij, en de kans op blessures is ook groter. Krijg je op deze dagen een blessure, dan is die meestal intenser en heelt die minder snel.

Lotus mudra

Verdiep je meditatie eventueel met de Lotus mudra. Een simpele maar krachtige mudra die je hart op een zachte manier opent.

Sluit je ogen. Zet je handpalmen tegen elkaar en breng ze voor je hart; dit heet Anjali mudra. Neem even de tijd. Voel je duimen vlak bij je hart. Adem rustig en diep naar je buik.  Adem in en beweeg je handen omhoog. Je handpalmen blijven tegen elkaar, je onderarmen raken elkaar nu ook. Open aan het eind van de inademing je handen als een lotus: je duimen en pinken blijven verbonden, je spreidt je andere vingers en opent je handen.  Adem rustig uit en maak de beweging omgekeerd, tot je je duimen weer bij je hart voelt. Herhaal de oefening 10 keer. Voel na met gesloten ogen.

Vooroverbuigingen

De krachtige energie van volle maan zorgt ervoor dat alles wordt versterkt. Ook als je je niet goed voelt. Zorg er daarom voor dat je rondom volle maan niet te veel onrust ervaart. Rustige vooroverbuigingen kunnen daarbij helpen. Alle yogahoudingen waarbij je hoofd lager is dan je hart, kalmeren je zenuwstelsel. En daar word je rustiger van. Doe bijvoorbeeld de staande Tang (Uttanasana) of de zittende (Paschimottanasana).

De Kameel (Ustrasana)

Volle maan is ook een mooie tijd voor yogaoefeningen die je hart openen, zoals de Kameel (Ustrasana). Zo kun je je emoties vrijlaten en je beter openstellen voor de maanenergie.

Ga op je knieën zitten met je benen op heupbreedte. Je bekken is naar voren gekanteld. Houd je schouders naar achteren en span je buikspieren aan. Je handpalmen liggen op je voetzolen. Lukt dit niet? Zet dan je tenen op de grond zodat je hielen omhoogkomen of gebruik blokken. Breng je hoofd naar achteren als dit comfortabel voelt. Blijf 5 tot 10 ademhalingen in deze houding.

Maangroet

Een hectische dag rustgevend afsluiten? Doe dan de Maangroet, het serene zusje van de Zonnegroet. Laat je adem je soepel en vloeiend door de oefeningen leiden, alsof je om de maan heen draait.

Vollemaanwandeling met Iederal

Een andere mooie manier om je te verbinden met de energie van volle maan is tijdens een Vollemaanwandeling. Iederal verzorgt op meerdere plekken in het land Vollemaanwandelingen. Je loopt samen het donker in, waarbij de maan het pad verlicht. Door verstilde bossen, over polderweggetjes, langs maanverlichte velden. Samen ervaar je hoe de sfeer verandert als de volle maan verschijnt. Al je zintuigen stellen zich op scherp. Door het stil-zijn hoor je nieuwe geluiden – om je heen én in jezelf. Je overdenkt.

Het thema van de Vollemaanwandelingen in september is ‘bezinning en balans’. Tijdens de wandeling sta je hier samen bij stil. Je loopt delen in stilte en af en toe ga je met elkaar in gesprek over het thema aan de hand van vragen. De wandelingen worden georganiseerd op 28, 29 en 30 september in Den Haag, Arnhem, Amstelveen, Goirle en IJsselstein. Meer weten? Bekijk hier meer details en waar je moet verzamelen. Ook in oktober en november worden er diverse vollemaanwandelingen georganiseerd.

Samen, je eigen weg vinden

Naast Vollemaanwandelingen biedt Iederal nog meer workshops aan. Bekijk hier het hele aanbod. Bij Iederal ontdek je samen met andere levensontdekkers waar het voor jou in het leven om draait.

Delen via:
10 april 2022 | Laatst gewijzigd op 3 juli 2023

0 reacties


Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief