5 misverstanden over yoga

 • Leestijd: 3 minuten
 • Maartje Verhoeven

Is de yogahouding die is afgebeeld op onderstaande foto voor jou een circustruc en ben je er daarom van overtuigd dat yoga niets voor jou is? Zonde! Wij helderen vijf misverstanden over yoga op, want yoga is voor iedereen: voor stijve harken, 65-plussers, mensen met een beperking én kinderen.

Vijf misverstanden over yoga

 1. Voor yoga moet je lenig zijn

  ‘Ik kan geen yoga, ik ben zo stijf als een hark.’ De gedachte dat je je been in je nek moet kunnen leggen, bezorgt veel mensen drempelvrees. Wees gerust: voor yoga hoef je niets te kunnen! Yoga gaat niet over goed of slecht, integendeel. Het voornaamste wat je in de yoga leert, is om niet naar je buurvrouw te kijken. Of je een moeilijke houding kunt, is volstrekt niet interessant. Een veelgehoorde uitspraak van docenten: ‘Er wacht geen verlichting aan het einde van de houding.’

 2. Yoga is saai

  Bij yoga doe je heel rustige houdingen op een matje. Mensen die denken dat yoga saai is, hebben vaak dit beeld in hun hoofd. Maar er zijn zoveel soorten yoga, dat er altijd iets voor jou bij zit. Er is yoga waarbij je met veertig graden een enorm pittige serie doet (Bikram yoga), er is yoga waarbij je op schapenvelletjes mantra’s zingt om vijf uur ’s ochtends (Kundalini yoga) en er is yoga waarbij je in doeken door de lucht vliegt (Aerial yoga). Er is zelfs zoiets als Bikini Bootcamp yoga. Noem dat maar saai!

 3. Yoga is niks voor mannen

  ‘Mannen denken soms dat yoga iets zweverigs is, waarbij je stilletjes voor je uit zit te kijken. Niet mannelijk dus,’ zegt yogadocente Jolanda van Beek die speciale lessen voor mannen geeft. Toch blijken mannen na de les erg enthousiast. Zo zegt iemand: ‘Je staat op een matje van 1 bij 2 en zweet je dood, daar hou ik van. Het geeft energie.’ Veel mannen kiezen dan ook voor fysiek iets uitdagender lessen. Wist je trouwens dat de grootste leraren mannen zijn en yoga duizenden jaren alleen door de man werd beoefend?

 4. Yoga is zweverig

  Een donker zaaltje waar het naar wierook ruikt, Indiase muziek speelt en mediterende mensen dwars door je heen kijken. Dit bestaat ook, maar yoga is allang niet meer alleen voor softies. Bij een goede sportschool kun je tussen de bodypump- en pilateslessen ook yoga volgen. Niet vreemd, want yoga vereist behoorlijk wat lichamelijke inspanning. Probeer maar eens in hoog tempo allerlei ingewikkelde oefeningen te doen terwijl je rustig en geconcentreerd blijft…

 5. Yoga is alleen voor stresskippen

  Of je nu een stresskip bent of een dromer, je gedachten ratelen ongemerkt de hele dag door je hoofd. Van boodschappenlijstjes tot toekomstdromen, voortdurend zijn we aan het denken over dingen die we nog willen of moeten. Yoga helpt je ontspannen. En dat is iets waar je altijd baat bij hebt, óók als je verder rustig door het leven gaat. En daarnaast: regelmatig zwoegen op je matje maakt je sterker en energieker, iets wat juist dromerige types moet aanspreken.

Delen via:
19 april 2017 | Laatst gewijzigd op 25 maart 2024

11 reacties


Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief