Hier kun je terecht voor yoga in Moskou

  • Leestijd: 5 minuten
  • Julia van Dam

Julia van Dam is journaliste en yogini; geboren in Moskou en woont als ruim twintig jaar in Nederland. Ze ziet zichzelf als een globetrotter en een wereldburger en verwondert zich over de cultuurverschillen – en vooral over de overeenkomsten – tussen ons allen. ‘Yoga unites us all’, is dan ook haar motto. Julia dompelde zich onder in de Moskouse yogacultuur en deelt haar ervaringen en favoriete adressen voor yoga in Moskou.

yoga in Moskou

Het is een understatement om te zeggen dat er veel yogastudio’s zijn in Moskou. Google tovert in no time duizenden hits tevoorschijn bij “yoga Moscow” en de digitale kaart van deze megapolis transformeert dan plots in een soort kindergezichtje met waterpokken. Rode stippen duiden op yoga locaties verspreid over de wereldstad. Keuzestress ligt op de loer; een niet helemaal ‘yoga-minded’ begin van mijn zoektocht. Onderscheidend en centraal gelegen geven de doorslag, besluit ik. Gezien de Moskouse afstanden is dat laatste geen overbodige luxe als je dezelfde dag nog wat sightseeing wilt doen.

Mijn oog valt op Yoga Class, prachtig gelegen in een pittoresk zijstraatje van de bruisende Tverskaya – met recht de hoofdstraat van Moskou – en op een steenworp afstand van het Rode Plein. Het lesaanbod is gevarieerd. De ‘goeie ouwe’ Hatha yoga kun je afwisselen met bijvoorbeeld Yamuna Body Rolling: een combinatie van massage, meditatie en houdingen waarbij je met een speciale bal rolt langs de lichaamsmeridianen om het lymfatische stelsel te activeren. Daarnaast biedt Yoga Class onder ander lessen die gericht zijn op fascie-technieken en gezichtsyoga tegen veroudering (blijkt uit Nederland afkomstig te zijn). Jonge moeders hebben ook de Baby Yoga ontdekt voor de kleintjes vanaf 8 maanden tot 1,5 jaar.

Y23

Ik ga voor Y23. Dit is geen titel voor een sciencefiction film maar een door een Russische wetenschapper bedachte yogastijl, gebaseerd op het leven van een moderne mens: de maximale effectiviteit (wat het ook mag betekenen in de yoga-context) in een kort tijdsbestek.

Had ik bij de intake toch niet moeten vertellen dat ik zelf yogales geef?

De basis van Y23 is een matrix van 23 ‘asanasets’. Afhankelijk van je niveau maak je keuzes uit deze sets. Ze zijn opgebouwd uit klassieke asana’s en zitten logisch in elkaar. Bij een regelmatige beoefening kun je geleidelijk doorgroeien naar hogere niveaus. Voor beginners is het tamelijk toegankelijk. Alle asana’s beoefen je in combinatie met passende ademhalingstechnieken. Wij beginnen met de aangename grondoefeningen. Na een dag in een drukke stad is mijn ruggengraat dankbaar voor de zittende stretches en kraakt er lustig op los. De spreidzit voelt wat te vroeg in de les maar met iedere uitademing lukt het mij om de spanning iets los te laten.

Wij oefenen alle soorten planken en de hond in een prettige flow. Zweet ik nu al? Hoe verder in de les, hoe moeilijker de houdingen. Misschien had ik bij de intake toch niet moeten vertellen dat ik zelf yogales geef? Mijn gevoel zegt dat de Vuurademhaling vandaag zeker de boventoon voert. Of ligt het aan de pittige curry die ik net een paar uur daarvoor bij de Thai om de hoek heb gegeten?

Tijdens de les kan ik me niet onttrekken aan het gevoel dat mijn Gespreide Schaar naast alle perfectie en opperste concentratie meer op een nagelschaartje lijkt

Moskouse precisie

De yogavoorkeuren van Moskovieten laten de Russische volksaard doorschijnen. De fascinatie voor de fysieke precisie en de hang naar perfectie in de technische uitvoering lijken in onze genen ingebakken. Denk kunstschaatsen, klassiek ballet en het befaamde circus. En nu yoga. Iyengar, Y23, Power Yoga, Acro Yoga en Critical alignment zijn razend populair. De meeste regelmatig praktiserende yogi’s bereiken dan ook indrukwekkende fysieke resultaten in hun practice. Tussen al die perfectie en opperste concentratie om me heen tijdens de les kan ik me niet onttrekken aan het gevoel dat ik iets mis. Mijn geest raakt niet helemaal gevuld. Zou dat komen omdat mijn Gespreide Schaar in de volmaakte rij meer op een nagelschaartje lijkt?

yoga in Moskou

Het prettige van de lessen is de afwezigheid van de ‘goeroe instelling’ bij de leraren. Ondanks hun goddelijke lichamen hebben ze geen sterallures. Ze stralen kalmte, bescheidenheid en vriendelijkheid uit. Ze zijn vol begrip en geduld met ons, puffende gewone stervelingen, en ze sturen ons voortdurend positieve vibes. Tijdens de les voel ik warmte en oprechte belangstelling van de yogadocente. De ‘yoga juf’ Maria Sharapova (niet de tennisster, wel dezelfde looks) geeft veel individuele aandacht en corrigeert met een zachte stem en hand.

Na afloop wacht ons een fijn theemoment in een sfeervolle lounge met medecursisten en de lerares. Op tafeltjes staan schalen vol schijfjes gedroogde avocado, mango en ananas, cranberry’s, paranoten en macadamia’s, honing, zelfgemaakte zwartebessenjam en meer van dat lekkers. Mijn triceps doen pijn als ik een kopje jasmijnthee pak. Er komen openhartige verhalen en even waan ik me in een warm bad van herkenning. Ik ervaar toch verbinding met de les, andere leerlingen, mijn roots en mezelf. Gelukkig leiden meerdere wegen naar Rome.


Julia’s tips voor yoga in Moskou

Yoga Class
Het aanbod bestaat uit onder andere Hatha Yoga, Y23, Critical Alignment, Jivamuktu en Kundalini Yoga. De lessen worden ook in het Engels gegeven.
Voznesenskij pereulok 9c1 (metrostation Okhotny Ryad)

Moscow Yoga School
Hier kun je onder andere werken aan je relatie met een yogales voor stelletjes, gericht op het bevorderen van de geestelijke verbinding tussen de geliefden, begrip voor elkaar en het ’team-work’. Daarnaast vind je hier ook Iyengar, Kundalini, Hatha yoga, Yoga Nidra en meer.
Myasnitskaja ulitsa 24/7, gebouw 2 (metrostation Turgenevskaya of Chistye prudy)

Prana yoga
Uiteenlopende yogalessen, waaronder Hatha Yoga, Jivamuktu, Shivananda, yoga therapie en Critical alignment.
Ulitsa Zoologicheskaia 4 (metrostation Barrikadnaya)

Delen via:
26 augustus 2017 | Laatst gewijzigd op 30 augustus 2017

Onbeperkt yoga en meditatie

  • Meer dan 25 yogastijlen en 400 online lessen zonder reclame
  • Met de beste Nederlandstalige docenten
  • Kies lessen voor ontspanning, een soepel lichaam of meer energie, meditaties, mindfulness- en ademoefeningen

0 reacties


Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief