Vegetariër? Zo voorkom je tekorten

 • Leestijd: 3 minuten
 • Pim Christiaans

Wil je vegetarisch of vegantisch eten? Dat past heel goed binnen de yogafilosofie. Als vegetariër of veganist heb je gezondheidswinst, maar moet je wel op tekorten letten. Zo krijg je alle nodige vitaminen, mineralen en eiwitten binnen.

‘Met een vegetarisch of zelfs veganistisch dieet kun je prima gezond oud worden,’ zegt Ernst-Jan van Gellicum uit Den Haag. Van Gellicum heeft zich als arts gespecialiseerd in preventieve healthy aging geneeskunde. Vooral het mijden van rood vlees en bewerkte vlees producten levert volgens de arts gezondheidswinst op. ‘Vlees producten vergroten de kans op (darm)kanker en vlees bevordert ontstekingsprocessen.’ Maar vlees, vis en 
zuivel bevatten ook een reeks gunstige ingrediënten die vegetariërs en veganisten mislopen als ze hun menu’s  niet heel zorgvuldig samenstellen. ‘Als je hierover twijfelt, adviseer ik je voor de zekerheid dagelijks een multi vitaminen- en mineralensupplement te slikken,’ zegt 
Van Gellicum.

vegetarier tekorten vitaminen eiwitten yoga

Yogi’s moeten volgens Van Gellicum 
alert zijn op tekorten van de volgende voedingsstoffen:

 • Alle B-vitaminen, met name vitamine B12, onder 
meer belangrijk voor de hersenen en de energie huishouding van de cellen.
 • IJzer. Een tekort leidt tot bloedarmoede, vooral vrouwen die maandelijks (zwaar) menstrueren 
lopen risico.
 • Vitamine D. Beschermt je onder meer tegen hart- en vaatziekten, depressie en kanker. In de zomer wordt 
D in de huid aangemaakt door de zon, in de winter ben je voor de vitamine op voeding aangewezen. 
Een tekort ligt bij niet-vleeseters dan extra op de loer omdat het actievere D3 in dierlijke bronnen zit en de schaarse plantaardige bronnen (paddenstoelen) het minder actieve D2 leveren.
 • Vitamine K2. Beschermt je tegen botontkalking en aderverkalking. Zit een klein beetje in kaas en kwark. Natto, een gefermenteerd sojaproduct, zit er vol 
mee, maar je moet ervan houden.
 • De visvetzuren EPA en DHA, onder meer belangrijk voor de hersenen en beschermend tegen ontstekingen. Eventueel aan te vullen met algenolie.
 • Eiwitten, niet alleen noodzakelijk voor je spieren maar ook voor allerlei signaalstofjes en hormonen. Vooral 
als je krachtiger wilt worden van yoga, kan het zinvol zijn om wat wei-isolaatpoeder of sojaproteïnepoeder aan je smoothie toe te voegen.

Online training Slank met yoga

Meer leren over gezonde voeding en bewuste keuzes maken? In de online training Slank met yoga leer je hoe je fit, slank en gezond kunt worden met yoga en meditatie.

Ontdek hoe je gezonde keuzes maakt op gebied van beweging, ontspanning en voeding en volg online yogalessen van yogadocente Danielle Raats: actieve Yang-lessen afgewisseld met ontspannende Yin-sessies. Zo leer je in 7 weken (of meer) oude gewoontes loslaten, zelfvertrouwen opbouwen en kiezen voor een gezond eetpatroon. Naast de video’s krijg je recepten, achtergrondinformatie en reflectievragen.

NAAR DE TRAINING

Delen via:
30 april 2018 | Laatst gewijzigd op 27 december 2019

Onbeperkt yoga en meditatie

 • Meer dan 25 yogastijlen en 400 online lessen zonder reclame
 • Met de beste Nederlandstalige docenten
 • Kies lessen voor ontspanning, een soepel lichaam of meer energie, meditaties, mindfulness- en ademoefeningen

0 reacties


Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief