Groene energie uit de plantaardige keuken

 • Leestijd: 5 minuten
 • Kyra de Vreeze

Veganistisch eten mag dan goed zijn voor lichaam en geest, het is wel een enorme beperking. Toch? Welnee! Health foodie Kyra de Vreeze kookt al jaren volledig plantaardig en ontdekte dat haar maaltijden daardoor juist met de dag creatiever werden.

‘Drie jaar oud was ik, toen ik mijn moeder vertelde dat ik geen vlees meer wilde eten. Ik hield niet van de smaak en structuur en had toen al een licht idealistisch karakter. Mijn moeder hoorde me aan, maar bleef me vlees voeren. Mijn familie is van Caribische afkomst en voor ons Antillianen is kip een groente. Het duurde daardoor even voordat ik mijn eigen weg kon volgen en omschakelde naar volledig vegetarisch eten. Een decennium lang at ik vegetarisch, totdat ik ontdekte dat ik zo goed als veganistisch at. Ik schrapte daarom ook de honing en het sporadische bakje kwark en ging voor 100 procent plantaardig. Het was geen strijd of lijden. Het voelde passend, natuurlijk. Een stap, waarop ik me onbewust al tien jaar had voorbereid.

Plantaardig koken leerde me denken vanuit oplossingen in plaats van tekortkomingen

In die tijd volgde ik een yogaopleiding en ik merkte dat het plantaardige eten mijn practice ten goede kwam. Ik voelde me energiek, helder en sterk. Ook werd ik enorm flexibel en de lenigheid in mijn lichaam had een positief effect op de flexibiliteit van mijn geest. Ik werd liever voor mezelf, kon beter omgaan met stress en wist angsten om te buigen naar vertrouwen. Vier jaar lang at ik volledig veganistisch. Mijn koken werd met de dag creatiever. Zo gaat dat met beperkingen: als je niet alles kunt gebruiken, dan ga je datgene wat je wél kunt gebruiken veel speelser en innovatiever inzetten. Ik leerde denken vanuit oplossingen in plaats van tekortkomingen. Als je alleen met planten kookt, kom je erachter dat er duizenden soorten groenten zijn en dat je een groot deel daarvan nog nooit hebt gegeten! De beperking die plantaardig eten met zich mee leek te brengen, toonde me dus juist het tegenovergestelde: hoeveel er is én hoeveel er mogelijk is.

Veganistisch eten heeft me veel gebracht en toch heb ik mezelf nooit een veganist genoemd. Misschien omdat ik niet van hokjes houd. Niks is voor altijd en alles is constant aan verandering onderhevig. Ook mijn lichaam en behoeften veranderen. Het is juist zo belangrijk dat ik daarmee in contact sta, zodat ik mezelf datgene kan geven wat ik op dat moment écht nodig heb. Dat is in mijn optiek de definitie van gezondheid: eerlijk naar jezelf leren luisteren en daar liefdevol op inspelen. Zo hunkerde ik tijdens mijn eerste zwangerschap ineens naar kwark en ei. Ik merkte het op, deed onderzoek, vond de beste rauwmelkse biologische zuivel die er was en at het. Ons lijf heeft geen waardeoordeel en is daarom zo veel wijzer dan ons koppie. Ons lichaam denkt niet in hokjes of regels; een grasgevoerd blij kippeneitje is niet minder dan een boerenkoolsmoothie of een quinoasalade. Zolang het pure, onbewerkte brandstof is, met veel ruimte voor planten, is ons lijf content. Zeker als je datgene eet waar je écht behoefte aan hebt.’

Waarom vegetarisch eten?

In dit artikel lees je wat plantaardig eten met yoga te maken heeft. ‘Onze voedingskeuzes en de manier waarop we met eten omgaan zijn een reflectie van onze spirituele ontwikkeling.’

Voedzame bietenquiche

‘Dit recept maak ik graag in het weekend. Doordeweeks zijn onze maaltijden simpel, snel en voedzaam. Maar in het weekend neem ik meer tijd voor slowfood. Dan is er ruimte om ‘uit te pakken’ en bijvoorbeeld deze quiche of een cake te bakken. We eten de bietenquiche ook weleens als diner, in combinatie met een seizoenssalade. In de herfst bestaat die salade bijvoorbeeld uit gebakken champignons, geroosterde nootjes, bladgroen, gebakken wortel en verwarmende specerijen.’

bietenquiche

Lunch, 1 quiche, 75 minuten

Ingrediënten:

Deeg:
200 gram volkoren boekweit- of speltmeel
3⁄4 theelepel zeezout
60 ml kokosolie
80 ml water

Vulling:
150 gram cashewnoten
1 kleine rode ui
1 kleine biet, gepeld en in blokjes
1 theelepel zeezout
3 kleine tenen knoflook
150-170 ml koud water

Bereidingswijze:

 1. Week de cashewnoten gedurende 30 minuten in kokendheet water en maak ondertussen het deeg. Meng daarvoor het meel en het zout en voeg de vloeibare kokosolie toe.
 2. Voeg beetje bij beetje koud water toe en gebruik je handen om alles tot een kruimeldeeg te maken. Stop met het toevoegen van water als een mooi kruimelig deeg is ontstaan. Rol het deeg tot een bal en zet het 30 minuten afgedekt in de koelkast terwijl je de vulling maakt.
 3. Giet de cashewnoten af, spoel ze om en doe ze in de blender. Voeg beetje bij beetje koud water toe en blend gedurende 2-3 minuten, tot het de structuur van een dikke room heeft.
 4. Voeg dan de blokjes biet, het zeezout en de knoflook toe en blend tot een lekker romige structuur ontstaat. Haal het deeg uit de koelkast.
 5. Bestuif je werkblad met meel, plaats daarop de deegbal en rol hem uit met behulp van een deegroller. Gebruik de deegroller om het deeg op te tillen en over de quichevorm te plaatsen (het deeg moet over de zijkanten heen hangen). Gebruik je vingers om het deeg tegen de bodem en zijkanten aan te drukken.
 6. Bak de quichebodem gedurende 30 minuten in een voorverwarmde oven op 180 °C. Haal hem dan uit de oven en laat hem afkoelen.
 7. Snijd de ui in ringen en leg twee- derde daarvan op de bodem. Giet de vulling over de bodem en leg de rest van de uien erbovenop. Bak de quiche 30-40 minuten, tot de bovenkant lichtgoud van kleur is.
 8. Haal hem uit de oven, laat afkoelen en serveer met een lekkere herfst- salade.

Meer lezen over de plantaardige keuken? In het huidige magazine vind je nog twee smakelijke recepten!

Tekst, receptuur en fotografie: Kyra de Vreeze, Kyraskitchen.com

Delen via:
28 november 2017 | Laatst gewijzigd op 15 augustus 2023

Onbeperkt yoga en meditatie

 • Meer dan 25 yogastijlen en 400 online lessen zonder reclame
 • Met de beste Nederlandstalige docenten
 • Kies lessen voor ontspanning, een soepel lichaam of meer energie, meditaties, mindfulness- en ademoefeningen

2 reacties


Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief