Vegetarische springrolls in regenboogkleuren

  • Leestijd: 3 minuten
  • Kyra de Vreeze

Heb je binnenkort een feestje of krijg je vrienden over de vloer? Het kan best een uitdaging zijn om iets verrassends op tafel te zetten. Met deze vegetarische springrolls volgens het recept van chef en fotograaf Jason Tjon Affo creëer je direct een vrolijke noot.

Jason tovert al zeven jaar lang de lekkerste vegan maal­tijden op tafel. Op Instagram heeft hij ruim 26 duizend trouwe fans. Hij maakt de kleurrijkste gerechten van Nederland in zijn ‘Indigo Kitchen’. De recepten uit zijn kookbook ‘Vegan party’ doen denken aan popart: vrolijk maar met een serieuze boodschap.

In zijn keuken creëert Jason een veilige plek waar vrienden 
en familie met elkaar in gesprek kunnen gaan over belangrijke 
en soms beladen thema’s, zoals racisme, seksisme en lichamelijke en geestelijke gezondheid. Jason: ‘We snakken 
allemaal naar voeding, 
veiligheid en saam­horigheid’.


Vegetarische springrolls in regenboogkleuren

vegetarische springrolls - recept Jason Tjon Affo

Voor 10 rolls / duur 45 minuten

Nodig: spiraalsnijder

Ingrediënten
Voor de dip

  • 4 eetlepels hoisinsaus
  • 3 eetlepels pindakaas
  • 1 eetlepel sambal oelek
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • 100 ml kokend water

Voor de noedels

  • ½ rode kool
  • 1 pakje glasnoedels à 100 gram

Voor de rolls

  • 1 grote winterpeen
  • 1 theelepel sesamolie
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 1 eetlepel rijstazijn
  • 500 ml zonnebloemolie
  • 400 gram tempé, in reepjes
  • 2 eetlepels hoisinsaus
  • 1 eetlepel sambal oelek
  • 10 vellen rijstpapier
  • 15 gram koriander, fijngehakt
  • 1 komkommer, in dunne reepjes
  • 1 chilipeper, in plakjes

 

Bereidingswijze

  1. Meng voor de dip alle ingrediënten behalve het water in een kleine kom. Voeg dan, al roerend, langzaam het kokende water toe.
  2. Leg voor de noedels de halve rodekool in een pan en voeg zoveel water toe dat hij onderstaat. Breng aan de kook. Kook tot het water een diep paarsblauwe kleur krijgt. Zet het vuur uit. Giet door een zeef en vang het vocht op.
  3. Week de glasnoedels 2-4 minuten in het warme rodekoolwater totdat ze blauw en zacht zijn. Giet de noedels af in een zeef en spoel ze af onder koud stromend water. Laat uitlekken en zet apart.
    Snijd voor de rolls de winterpeen met de spiraalsnijder in lange linten. Doe ze samen met de sesamolie, sojasaus en rijstazijn in een bakje en meng goed.
  4. Verhit voor het frituren van de tempé de zonnebloemolie in een wok op middelhoog vuur. Voeg zodra de olie heet is de tempéreepjes toe en bak ze diepbruin en knapperig. Laat uitlekken op een bord met keukenpapier.
  5. Laat de olie even afkoelen en giet hem dan in een potje voor een volgende keer. Verhit de wok opnieuw op middelhoog vuur en voeg de tempé, hoisinsaus en sambal toe. Bak al omscheppend 2 minuten en zet tot gebruik opzij.
  6. Leg een rijstvel op je werkblad en maak het vochtig met wat water. Schik een tiende deel van de noedels, tempé, wortel, koriander, komkommer en chilipeper net onder het midden van het rijstvel. Vouw de onderkant van het vel strak over de vulling en vouw de zijkanten naar het midden. Rol het geheel dan, zo strak als je kunt, op naar boven tot je een mooie rol hebt. Herhaal deze stappen met de overige rijstvellen en vulling.
  7. Serveer de veggierolls met de hoisindip.

 

Eet smakelijk! Meer recepten van Jason Tjon Affo? Probeer dan eens deze bagel met kikkererwtensalade.

Delen via:
22 februari 2022
Training

Fit met yoga

0 reacties


Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief