Kookboekenschrijver en foodfotograaf Milou van der Will is echt een buitenmens. Ze maakte het kookboek Vegan Summer, geïnspireerd door onder andere het Gooimeer. ‘Daar ben ik opgegroeid. Ik heb daardoor nog steeds een zwak voor zondronken staren naar heerlijk rustgevende, kabbelende watertjes.’ Maar haar vegan saté van tempeh smaakt ook in de winter heerlijk bij een Indische maaltijd. Wij delen haar recept.
Saté van tempeh
Voor 8 stokjes, 30 minuten + 1 uur marineren
Ingrediënten
3 eetlepels ketjap manis + 4 eetlepels voor de saus
Meng de 3 eetlepels ketjap manis met het citroensap en de 3 geperste knoflooktenen tot een marinade.
Schep de blokjes tempé door de marinade. Rijg aan elke spies 4 blokjes tempé en laat ze minstens 1 uur marineren.
Maak de saus door de rawits fijn te wrijven in een vijzel. Voeg de pinda’s en de gepelde knoflookteen toe en wrijf fijn. Voeg het scheutje arachideolie toe, als dat makkelijker mengt. Wrijf goed tot je een smeuïge pasta hebt.
Voeg nu de gula jawa, de 4 eetlepels ketjap manis, de sojasaus en het limoensap toe. Roer, wrijf en schraap het geheel voorzichtig tot een samenhangende saus. Proef en voeg eventueel nog wat zout toe.
Rooster de saté tempé op de barbecue in een paar minuten rondom gaar. Keer de spiesen zeer regelmatig, want door de marinade verbrandt de saté makkelijk.
Lepel vlak voor het serveren flink wat van de saus over de saté. Garneer met stukjes sjalot.
Tekst Kyra de Vreeze Receptuur en fotografie Milou van der Will, Tim Janssen
Meer vegan recepten? Maak dan eens naar deze ontbijtjes of ga eens voor deze yogi-proof recepten.
0 reacties
Geef je reactie