Toe aan transformatie? Gebruik de kracht van Shiva!

 • Leestijd: 6 minuten
 • Marianne ter Mors

Shiva is een hindoegod die heerst over transformatie en kracht. Wil jij jouw persoonlijke groei een boost geven en ben je toe aan meer spice in je ontwikkeling? Zeg dan Ja! tegen de kracht van Shiva. Als je durft…

Shiva

shiva god lordSoms gaat verandering je nét niet snel genoeg. Yoga kent een aantal fastforward-geheimen. Eén daarvan is je bewust verbinden met de vernietigende en transformerende kracht van de god Shiva. In de Indiase mythologie vormt de hindoegod Shiva samen met Brahma en Vishnu de goden-drie-eenheid die het leven regeert. Brahma is de schepper van het leven, Vishnu is degene die het leven in stand houdt en Shiva is degene die het leven vernietigt. En in die vernietigende kracht zit het geheim. Want zoals altijd biedt een einde tevens ruimte voor een nieuw begin. Shiva vernietigt dat wat niet meer nodig is om het welzijn van alle wezens te bevorderen. Het derde oog op Shiva’s voorhoofd geeft aan dat hij alwetend is. Wat hij dus bij je wegzuivert, ondersteunt jouw allerhoogste ontwikkeling.

Omzeil je mind

Het kan zijn dat je Shiva als godheid maar de ver-van-mijn-bed-show vindt. Als je een westerse yogi bent, zeker met een christelijk georiënteerde achtergrond, wat moet je dan met al die verschillenden goden? Daar ben je toch veel te nuchter voor! Wees je bewust dat dit een redenering van je rationele ‘mind’ is. In de geest bestaat er niet zoiets als Oost en West, of hier en daar. Alles is energie en beschikbaar op dit moment. De kracht van Shiva is dus ook gewoon een energie waar je je nu mee kunt verbinden. Het beste recept om je mind te omzeilen en de potentie van deze transformerende kracht een kans te geven, is je simpelweg te verbinden met de energie van transformatie.

Shiva brengt transformatie

Even een kleine disclaimer voor je hiermee aan het werk gaat. De transformerende kracht van Shiva is zó sterk, dat het je leven in korte tijd flink op zijn kop kan zetten. Zodra je je verbindt met de vernietigende en transformerende kracht van Shiva, brand je als het ware alles weg wat niet meer past in je leven. Zit je in een relatie die eigenlijk op sterven na dood is? Dan kan het zomaar zijn dat een van jullie ineens wél de knoop doorhakt en je op zoek moet naar nieuwe woonruimte. Of dat ze op je werk gaan reorganiseren en je baas je vertelt dat je contract niet verlengd wordt. Deze waarschuwing is niet bedoeld om je bang te maken. Uiteindelijk is het wegvallen van onechte en niet passende concepten in je leven alleen maar een zegen. Dan maak je namelijk ruimte voor alles wat wél het Allerhoogste principe in jou dient.

Zo nodig je Shiva in je leven uit

En dan nu praktisch. Hoe nodig je de kracht van Shiva in je leven uit? Allereerst door er bewust contact mee te maken. Verbind je dus met Shiva vanuit je gevoel en laat het daarna los. Misschien helpt het om een beeldje van Shiva te zetten op de plek waar je je beoefening doet. Of als je visueel ingesteld bent, stel je jezelf voor dat de vernietigende kracht van Shiva als een vuur alles wat je niet meer dient, verbrandt. Je hoeft verder geen ingewikkelde toeren uit te halen of tot op de letter nauwkeurig te weten welke mythische vormen Shiva kan aannemen. Dat is alleen maar een excuus van je mind om er niet nu mee te hoeven beginnen. Veranderen is namelijk best spannend!

 • De bekendste manier om gebruik te maken van deze transformerende kracht is elke dag 5 tot 10 minuten – of 108 keer met behulp van een mala-ketting – de mantra OM namah shivaya stil in jezelf te herhalen.
 • Je kunt dit nóg gerichter maken. Dat doe je door het woord Svaha achter de mantra te zeggen. Svaha is het woord dat wordt gebruikt bij homas, het vuurritueel om dingen te offeren. Elke keer als er iets wordt geofferd, wordt daarbij ‘Svaha’ gezegd. Dit kan heel praktisch zijn in de vorm van rijst of bloemen, als offer voor de aangeroepen godheid, maar in sommige yogische tradities vinden de rituelen innerlijk plaats en is de energie van Shiva een levend aspect in onszelf. En dus zou je kunnen zeggen dat je ook je gedachten en overtuigingen kunt offeren aan het innerlijke vuur. Om zo gezuiverd te worden door de energie van Shiva.

Voorbeeld: Stel, je hebt de innerlijke wens om meer zelfvertrouwen te ervaren. Dan kun je wat dit in de weg staat, bijvoorbeeld je onzekerheid, offeren aan Shiva. Elke keer als jij je mantra hebt gezegd, offer je, met een handgebaar alsof je iets weggeeft, je onzekerheid aan Shiva terwijl je hardop ‘Svaha’ zegt. Zo laat je practice na practice steeds meer van je onzekerheid los.

Oefening voor transformatie

 • Ga zitten in een voor jou comfortabele meditatiehouding.
 • Volg een moment je adem.
 • Maak contact met je gevoel: welke gedachte, overtuiging of situatie wil je offeren aan Shiva?
 • Maak vervolgens bewust contact met de vernietigende en transformerende kracht van Shiva: herhaal de mantra ‘OM namah shivaya’ hardop en zeg achter elke mantra het woord ‘Svaha’, terwijl je met hand het gebaar maakt alsof je iets weggeeft.
 • Doe dit zo lang als prettig voelt.
 • Blijf nog 3 minuten ontspannen zitten om zo een rustige overgang te maken naar je dagelijkse bezigheden.

Ja zeggen tegen het transformatieproces

Zeg je nou direct: ‘Kom maar door, ik wil nú dat alles anders wordt’, dan kom je wellicht bedrogen uit. Transformatie kent namelijk ook een moment van stilte. Een overgang van het een naar het ander. Aan de oppervlakte is er niks te zien, maar diep vanbinnen is de verandering al in gang gezet. Op het moment dat jij enorm de balen hebt van die ogenschijnlijke stilstand en je de les die die in zich draagt wegduwt, gebeurt er inderdaad niks. Of, dwing je een verandering af en krijg je dezelfde les op later moment nog eens gepresenteerd. Net zo lang tot je wél omarmt wat er ervaren wil worden. Je verbinden met de transformerende kracht van Shiva is ja zeggen tegen álles wat er is. Met de bereidheid om door te gaan naar een volgende fase in dit proces. Als dat betekent dat je nog een periode van schijnbare niksigheid moet doorleven, dan is dat de deal. Het frappante is echter dat het moment dat je je verzet opgeeft en je overgeeft aan de transformerende kracht, iets vaak vanzelf oplost.

Hoe vond jij de oefeningen en hoe ervaar jij de kracht van Shiva? Deel in de comments iets over jouw transformatie proces. Of lees verder over omgaan met verandering.

Illustratie Carmen Garcia Gordillo

Onbeperkt yoga en meditatie

 • Meer dan 25 yogastijlen en 400 online lessen zonder reclame
 • Met de beste Nederlandstalige docenten
 • Kies lessen voor ontspanning, een soepel lichaam of meer energie, meditaties, mindfulness- en ademoefeningen
Delen via:
5 augustus 2021 | Laatst gewijzigd op 14 april 2023

0 reacties


Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief